logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmocnienie sygnału UPC Wi-Free - Repeater, Protokoły EAP i WPA2-Enterprise, Hotspot, Zasięg

kastrzal 09 Mar 2023 16:00 1638 7
REKLAMA
  • #1 20477617
    kastrzal
    Poziom 4  
    Posiadam w domu internet UPC, ale czasem potrzebuję dostępu do internetu w innym mieszkaniu. W tym właśnie mieszkaniu sąsiad za ścianą ma router UPC, dzięki czemu u siebie mogę korzystać z hot spota UPC Wi-Free #InternetUPCNajszybszy. Niestety zasięg jest niezbyt dobry, połączenie bywa niestabilne. Chciałbym wzmocnić ten zasięg np jakimś repeaterem.
    Czy ma ktoś z was jakieś doświadczenie, jaki repeater obsłuży, jak go skonfigurować
    Serwis z UPC – podpowiada że muszą być dostępne protokoły EAP i WPA2 – Enteprise

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20477739
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Jaki jest sygnał przy samej ścianie od sąsiada.
  • REKLAMA
  • #3 20477743
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    kastrzal napisał:
    Serwis z UPC – podpowiada że muszą być dostępne protokoły EAP i WPA2 – Enteprise

Z tego co przerabiałem to chyba ASUS RP-AC66 wspiera to kodowanie sieci bezprzewodowej wykorzystywane w UPC Wifi free.
    Oczywiście podstawa to poziom sygnału od sąsiada żeby wzmacniacz miał co wzmocnić a nie tylko szum i zakłócenia w paśmie 2,4GHz
  • #4 20477938
    t.n1
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Jesli jestes u siebie i jestes abonentem UPC to w swoim wlasnym domu przelacza Cie na router wifi UPC, dopiero jak nie masz zasiegu a znasz login i haslo przelacy Cie na Wi-Free#InternetUPCNajszybszy (u mnie dziala na Win10) jesli nie jestes abonentem to na odpowiednim routerze instalujesz open WRT i masz neta (po odpowiedniej konfiguracji), tyle ze co godzine masz mala przerwe, ktorej przy przegladaniu neta mozesz nawet nie zauwazyc
  • REKLAMA
  • #5 20493434
    kastrzal
    Poziom 4  
    Na wskaźniku ikony komputera jest to zwykle 3-4 kreski (na 5 możliwych), więc mogę korzystać płynnie z poczty, ale np już przy połączeniach video na Teams zdarza się że zrywa mi połączenie. I to jest kłopotliwe
  • #6 20493442
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    kastrzal napisał:
    już przy połączeniach video na Teams zdarza się że zrywa mi połączenie. I to jest kłopotliwe

Nie ma w tym nic dziwnego, profil WiFree to 50Mb pobierania, i tylko 5Mb wysyłania.
    Jeśli to przeliczymy na megabajty MB, to pobieranie jeszcze jakoś wygląda, ale wysyłanie to jest dramat.
    Nawiązując połączenia audio i wideo, nie tylko pobieramy dane ale również je wysyłamy.
    Czyli Twoja transmisja DO internetu, to w MB tylko coś koło 600 KILOBAJTÓW.
  • REKLAMA
  • #7 20493632
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    KOCUREK1970 napisał:
    kastrzal napisał:
    już przy połączeniach video na Teams zdarza się że zrywa mi połączenie. I to jest kłopotliwe

Nie ma w tym nic dziwnego, profil WiFree to 50Mb pobierania, i tylko 5Mb wysyłania.
    Jeśli to przeliczymy na megabajty MB, to pobieranie jeszcze jakoś wygląda, ale wysyłanie to jest dramat.
    Nawiązując połączenia audio i wideo, nie tylko pobieramy dane ale również je wysyłamy.
    Czyli Twoja transmisja DO internetu, to w MB tylko coś koło 600 KILOBAJTÓW.

5 Mb/s spokojnie wystarczy do Teamsa dla kilku osób. U klienta na Neostradzie 36/3,5 Mb/s (zmierzone) korzystało z Teamsa jednocześnie 3-5 osób.
    1,5 Mb/s zajmuje transmisja wizji HD 720 i fonii do Youtube w jakości "całkiem nieźle".
  • #8 20493668
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    gkwiatkowski napisał:
    5 Mb/s spokojnie wystarczy do Teamsa dla kilku osób.

Problem taki, że do danego wifree, może być podpięte kilka osób - profil jest jeden, dla wszystkich.
    Autor też musi mieć na uwadze, że co godzinę zrywa sesje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet UPC i korzysta z hotspota UPC Wi-Free, jednak doświadcza problemów z zasięgiem i stabilnością połączenia. W odpowiedzi na zapytanie, zasugerowano użycie repeatera, takiego jak ASUS RP-AC66, który obsługuje protokoły EAP i WPA2-Enterprise wymagane przez UPC. Wskazano również, że jakość sygnału od sąsiada jest kluczowa dla efektywności repeatera. Użytkownik zauważył, że przy 3-4 kreskach sygnału, połączenia wideo na Teams mogą być problematyczne z powodu ograniczonej prędkości uploadu (5 Mb/s), co wpływa na jakość transmisji. Dodatkowo, użytkownicy Wi-Free mogą doświadczać przerw w połączeniu co godzinę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA