logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmocnienie sygnału sieci WiFi. Jakie urządzenie wybrać?

Stifan 04 Lis 2014 01:04 1710 7
REKLAMA
  • #1 14100273
    Stifan
    Poziom 10  
    Potrzebuje porady na temat zakupu urządzenia w celu utworzenia dodatkowego AP w swoim mieszkaniu. Obecnie za wzmocnienie sygnału odpowiada laptop Asus K52F ustawiony gdzieś przy suficie odbiera dość słaby sygnał z routera (o model muszę dopiero zapytać, ale jest to pewnie coś standardowego od UPC) znajdującego się dwa piętra wyżej. Z w/w laptopem łączy się komputer stacjonarny za pomocą karty sieciowej gigabyte gc-wb867d-i. Jest to rozwiązanie tymczasowe i chciałbym je zamienić na coś bardziej stabilnego i przede wszystkim oferującego wyższe osiągi, bo obecnie z 12 Mb mam jakiś 1 Mb, a czasem laptop w ogóle zgubi sygnał i wtedy "szukam" Internetu w różnych zakamarkach mieszkania. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pewnie połączenie z routerem za pomocą skrętki i końcówek RJ-45, ale to już trzeba ciągnąć kable. Mimo iż wiem, że nie ma cudów i jak sygnał jest za słaby, to jest za słaby i tyle, to wiem również, że ten Asus też nie jest królem odbiorników WiFi i być może są na rynku urządzenia w cenie do... powiedzmy 120 zł, które zaoszczędzą mi trochę zabawy z puszczaniem kabli przez framugi drzwi i okien i przytwierdzania ich do muru. Jak sądzicie?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14100481
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5800
    Szkoda kasy, repeater będzie działał jeszcze gorzej od laptopa. Aby w ogóle miało to sens musi mieć co wzmacniać. Dlatego w miejscu jego ustawienia poziom sygnału z routera UPC musi wynosić ok. -70dBm. Zrób pomiar inSSIDerem, WiFi Analyzerem. Przy zbyt słabym sygnale repeater będzie działał niestabilnie. Jest to rozwiązanie oparte o jeden tor radiowy do odbioru i dalszego nadawania a więc mało wydajne, prędkość przycinana o połowę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 14100645
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5472
    Stifan napisał:
    routera (o model muszę dopiero zapytać, ale jest to pewnie coś standardowego od UPC) znajdującego się dwa piętra wyżej.

Czyli chcesz korzystać z WiFree w UPC.
    A sam masz i udostępniasz taką usługę, jeśli nie, to skąd będziesz miał dane do logowania do sieci.
    Sprzęt z UPC to "padaczki", nie licz na lepszy sygnał.
    Praktycznie pozostaje tylko kabel, a to już jest nielegalne, bo sygnał będzie wyprowadzony poza lokal abonenta.
    matek451 napisał:
    Skoda kasy, repearer będzie działał jeszcze gorzej od laptopa

matek451 napisał:
    Jest to rozwiązanie oparte o jeden tor radiowy do odbioru i dalszego nadawania a więc mało wydajne, prędkość przycinana o połowę.

Sieć UPC Wi-Free oferuje prędkość pobierania do 2,5 Mb/s i prędkość wysyłania do 512 kb/s.
    http://obsluga-klienta.upc.pl/app/answers/det...ko%C5%9B%C4%87-po%C5%82%C4%85czenia-z-wi-free
  • #5 14100786
    Stifan
    Poziom 10  
    Nie chodzi mi o WiFi Free od UPC tylko o połączenie się z routerem właściciela lokalu. Nawet nie przyszło mi do głowy, że taka praktyka może być nielegalna, zwłaszcza że rozwiązanie, jeden router na kilka mieszkań zwłaszcza w kamienicach czy blokach wydawało mi się dość powszechne. No nic przejdę się dzisiaj do UPC i zobaczę co mogą mi zaoferować, bo na stronie chwalą się technologiami światłowodu, a chyba u połowy abonentów w tym i u mnie świadczą usługę w technologii ADSL, do której oferty nigdzie nie można znaleźć.
  • REKLAMA
  • #6 14100815
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5472
    Stifan napisał:
    stronie chwalą się technologiami światłowodu, a chyba u połowy abonentów w tym i u mnie świadczą usługę w technologii ADSL, do której oferty nigdzie nie można znaleźć.

UPC w ADSL - pierwsze słyszę.
    Ich system to xDSL.
    Dostajesz modem kablowy, lub modemoruter, z niego RJ45 do swojego routera idziesz (tylko w przypadku modemu).
    Światłowodem, to dostarczają sygnał POD blok, a nie do mieszkania, tam sygnał "dostaniesz" zwykłym kablem antenowym.
  • #7 14100938
    Stifan
    Poziom 10  
    Myślałem, że xDSL obejmuje rodzinę DSL'ow, gdzie "x" oznacza literę kodową poszczególnej technologi DSL, np. AsymetricDSL, ale mniejsza o to. No to jest akurat kamienica w centrum osiedla w jednym z największych polskich miast, tylko że to są tereny przejęte przez UPC po innych usługodawcach i ich modernizacja jest wg. UPC nieopłacalna. Co nie zmienia faktu, że w Internecie nie można znaleźć ich oferty dla takich takich klientów jak ja.
  • #8 14108240
    Stifan
    Poziom 10  
    UPC jest na etapie sprawdzania możliwości podłączenia mojego lokalu do ich sieci i jeśli to będzie możliwe doprowadzą do mnie kabel sieciowy. Mam więc pytanie co będzie lepszym rozwiązaniem, zakupienie nawet najtańszego routera WiFi czy podpięcie kabla sieciowego do gniazda RJ-45 karty Qualcomm Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet, a następnie udostępnienie Internetu za pomocą karty Gigabyte GC-WB867D-I? Oczywiście wiem, że drugi przypadek daje możliwość udostępniania Internetu tylko wtedy kiedy maszyna będzie włączona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zakupu urządzenia do wzmocnienia sygnału WiFi w swoim mieszkaniu, gdzie obecnie korzysta z laptopa Asus K52F jako tymczasowego punktu dostępowego. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem byłoby pociągnięcie kabla do dodatkowego punktu dostępowego (AP), jednak użytkownik rozważa również użycie repeatera. W dyskusji podkreślono, że repeater może działać gorzej niż laptop, jeśli sygnał z routera UPC jest zbyt słaby. Użytkownik dowiaduje się, że UPC oferuje różne technologie, w tym ADSL i xDSL, a także że podłączenie do sieci UPC może wymagać dodatkowych działań. W końcu, użytkownik zastanawia się nad zakupem routera WiFi lub podłączeniem kabla do karty sieciowej, co umożliwiłoby stabilniejsze połączenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA