Potrzebuje porady na temat zakupu urządzenia w celu utworzenia dodatkowego AP w swoim mieszkaniu. Obecnie za wzmocnienie sygnału odpowiada laptop Asus K52F ustawiony gdzieś przy suficie odbiera dość słaby sygnał z routera (o model muszę dopiero zapytać, ale jest to pewnie coś standardowego od UPC) znajdującego się dwa piętra wyżej. Z w/w laptopem łączy się komputer stacjonarny za pomocą karty sieciowej gigabyte gc-wb867d-i. Jest to rozwiązanie tymczasowe i chciałbym je zamienić na coś bardziej stabilnego i przede wszystkim oferującego wyższe osiągi, bo obecnie z 12 Mb mam jakiś 1 Mb, a czasem laptop w ogóle zgubi sygnał i wtedy "szukam" Internetu w różnych zakamarkach mieszkania. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pewnie połączenie z routerem za pomocą skrętki i końcówek RJ-45, ale to już trzeba ciągnąć kable. Mimo iż wiem, że nie ma cudów i jak sygnał jest za słaby, to jest za słaby i tyle, to wiem również, że ten Asus też nie jest królem odbiorników WiFi i być może są na rynku urządzenia w cenie do... powiedzmy 120 zł, które zaoszczędzą mi trochę zabawy z puszczaniem kabli przez framugi drzwi i okien i przytwierdzania ich do muru. Jak sądzicie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.