logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał UPC Wi-Free dla netbooka? Wzmacniacz czy karta WiFi?

Konio87 21 Paź 2014 14:08 14964 28
REKLAMA
  • #1 14060202
    Konio87
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Moja dziewczyna posiada pakiet UPC Fiber Power 30Mb/s i włączoną usługę UPC Wi-Free. Kiedy przychodzi do mojego mieszkania w zasięgu jest sieć UPC Wi-Free (udostępniana przez jednego z mieszkańców bloku). Skonfigurowałem odpowiednio połączenie na swoim laptopie i może się zalogować - wszystko działa, ale jej netbook ma już problem, ponieważ sygnał jest zbyt słaby. Teraz pytanie w jaki sposób sygnal wzmocnić.

2 opcje:

1. Uniwersalny wzmacniacz sieci bezprzewodowej

TP-Link --> TL-WA850RE

2. Karta WiFi z antenką do netbooka

W pierwszym przypadku obawiam się, że będzie problem z logowaniem, jako że nie loguję się bezpośrednio do routera, ale do sieci, którą on ma wzmocnić... a takiej opcji nie ma w zarzadzaniu tym ustrojstwem.

Czy ktoś z Was wzmacniał sieć UPC Wi-Free. Może podpowiedzieć co zrobić w takim przypadku?

Pozdrawiam,
    Konrad
  • REKLAMA
  • #2 14060270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14060299
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5776
    Zacznij od pomiaru siły sygnału tej sieci UPC WiFi-Free. Zmierz inSSIDerem, WiFI Analyzerem. Aby repeater miał co wzmacniać poziom sygnału musi wynosić okoo -70dBm. podobnie w przypadku AP Clienta czy Client Routera. Jesli poziom sygnału będzie za niski to zastosowanie repeatera będzie gorszym rozwiązaniem niż teraz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 14060707
    Konio87
    Poziom 10  
    Siła sygnały w mieszkaniu wynosi między -70dBm, a -90dBm. W jaki najlepszy sposób w takim razie poprawić siłę sygnału?
  • #5 14062406
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14062471
    Konio87
    Poziom 10  
    To jest problem... Nie wiadomo, który z sąsiadów ma włączoną funkcję UPC Wi-Free. Mam pod ręką starego AP'ka Linksys WAP54G, ale niestety wyczytałem, że:

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Prosze naprowadzcie mnie na sprzęt, który będzie kompatybilny, a jednocześnie dosyć tani.
  • #7 14062512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14069422
    Konio87
    Poziom 10  
    Czy do całego przedsięwzięcia będzie dobry zestaw składający się z urzadzeń:

1. D-link DI-524
    2. Linksys WAP54G
  • REKLAMA
  • #9 14069439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14069457
    Konio87
    Poziom 10  
    Ale gdyby tak położyć nowy firmware na Linksysa WAP54G i do niego przewodowo podpiąć D-linka, który będzie rozsyłał sieć bezprzewodowo?
  • #11 14071152
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    Konio87
    matek451 napisał:
    Zacznij od pomiaru siły sygnału tej sieci UPC WiFi-Free. Zmierz inSSIDerem, WiFI Analyzerem. Aby repeater miał co wzmacniać poziom sygnału musi wynosić okoo -70dBm.

Zacznij najpierw od tego, potem można "gdybać".
  • #12 14071185
    Konio87
    Poziom 10  
    KOCUREK1970, pomiaru juz dokonalem - wynik jest kilka postow wyzej.
  • #13 14071314
    matek451
    Poziom 43  
    Tylko nic z niego nie wynika. -70dBm a -90dBm dzieli kosmos. Przy -70dBm AP Client zadziała a przy -90dBm nie ma żadnych szans. Zdecyduj się jaki to poziom. Ten Linksys WAP54G powinien mieć AP Clienta. http://www.corenetworkz.com/2009/06/how-to-configure-wap54g-as-access-point.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 14073000
    Konio87
    Poziom 10  
    Cytat:
    Tylko nic z niego nie wynika. -70dBm a -90dBm dzieli kosmos.

matek451 pomiarów dokonywałem w różnych punktach mieszkania, tak więc pomiarów tych nie dzieli kosmos, a dwa inne pomieszczenia ;) Co do tego Linksysa to mam jedno, ale... na obecnym sofcie podobno łączy się jedynie z innym takim samym Linksysem - dlatego pytałem czy będzie ok jeżeli zmienię soft...
  • #15 14073380
    matek451
    Poziom 43  
    A co masz do stracenia, sprawdź czy AP Client na Linksysie działa z tą siecią UPC. Ustaw go w miejscu gdzie jej sygnał wynosi -70dBm. Jak nie zadziała to będziesz się martwił co dalej- zmiana softu albo kupisz router z AP Clientem. Koszt od 50 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 14085283
    Konio87
    Poziom 10  
    Nastąpił czas testów...

Linksys otrzymał nowy firmware - dd-wrt.v24_micro_generic.bin. Teraz próbuję wzmocnić sieć UPC Wi-Free w następujący sposób:

Router UPC <--wireless--> Linksys WAP54G <--wireless--> laptop

lub chociaż:

Router UPC <--wireless--> Linksys WAP54G <--LAN--> laptop

Sugeruję się ustawieniami użytkownika z forum - frijerz:

Lecz niestety nie przynosi to rezultatów. Czy ktoś może podpowiedzieć coś w temacie?
  • #17 14097487
    noelektron
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Konio87 napisał:
    Witam,

Moja dziewczyna posiada pakiet UPC Fiber Power 30Mb/s i włączoną usługę UPC Wi-Free. Kiedy przychodzi do mojego mieszkania w zasięgu jest sieć UPC Wi-Free (udostępniana przez jednego z mieszkańców bloku). Skonfigurowałem odpowiednio połączenie na swoim laptopie i może się zalogować - wszystko działa, ale jej netbook ma już problem, ponieważ sygnał jest zbyt słaby. Teraz pytanie w jaki sposób sygnal wzmocnić.

2 opcje:

1. Uniwersalny wzmacniacz sieci bezprzewodowej

TP-Link --> TL-WA850RE

2. Karta WiFi z antenką do netbooka

W pierwszym przypadku obawiam się, że będzie problem z logowaniem, jako że nie loguję się bezpośrednio do routera, ale do sieci, którą on ma wzmocnić... a takiej opcji nie ma w zarzadzaniu tym ustrojstwem.

Czy ktoś z Was wzmacniał sieć UPC Wi-Free. Może podpowiedzieć co zrobić w takim przypadku?

Pozdrawiam,
    Konrad

pakiet UPC Fiber Power 30Mb/s- Musi mieć 60Mb/s albo większą szybkość ( przerabiam ten temat bo na Vista nie chce mi to działać) pamiętaj że w haśle nie mogą obok siebie występować 2 liczby albo litery - 23 <nie, ab<nie, 2a3b<tak
    Jak hasło zmienisz to odczekaj i jak na pocztę dostaniesz powiadomienie że zmienione to dopiero będzie ono aktywne ( ja czekałem 20 minut)
  • #18 14100743
    Konio87
    Poziom 10  
    Chyba nie zrozumiałeś wątku noelektron...

Cytat:
    pakiet UPC Fiber Power 30Mb/s- Musi mieć 60Mb/s albo większą szybkość ( przerabiam ten temat bo na Vista nie chce mi to działać) pamiętaj że w haśle nie mogą obok siebie występować 2 liczby albo litery - 23 <nie, ab<nie, 2a3b<tak
    Jak hasło zmienisz to odczekaj i jak na pocztę dostaniesz powiadomienie że zmienione to dopiero będzie ono aktywne ( ja czekałem 20 minut)

Do używania UPC Wi-Free wystarczy Fiber Power 30Mb/s - taki mamy i taki działa perfekcyjnie (o ile prędkość 3Mb/s można do takiej perfekcji zaliczyć...). Z tym hasłem to też ściema... Moje ustawione dla Wi-Free wygląda w taki sposób: LLLLLLCC - [L] - to litera, [C] - to cyfra i działa bez najmniejszego problemu. Jedyne co trzeba zrobić przy konfiguracji połączenia z UPC Wi-Free to poniższe (przynajmniej dla Win7):

Mnie chodzi o coś zupełnie innego - przeczytaj jeszcze raz temat od deski do deski.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #20 14101496
    Konio87
    Poziom 10  
    Cytat:
    chciałem pomóc

To się chwali, jednak niestety nic to do tematu nie wniosło, ponieważ problemem jest cos zupełnie innego.
  • #21 14101524
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    Konio87
    Chcesz wzmocnić sygnał - proszę:
    http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=1247
    Czy zadziała, zda to egzamin, to tylko wróżbita Maciej może wiedzieć....,
    ale wiedząc, jak technicznie genialny, wyrafinowanie zaawansowany sprzęt daje operator, to zbytnio bym na sukces nie liczył.
  • #22 14246621
    awujcz
    Poziom 10  
    Ja się męcze juz drugim REPEATER-em i nie moge się połaczyć aby wzmocnić sygnał UPC WI-Free. Mam problem z ustawieniem protokołu EAP i WPA2 - aby logowanie do sieci UPC WI-Free bylo z loginem i haslem. Jaki model repeatera kupic aby to działało?
  • #23 14246902
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 14247466
    awujcz
    Poziom 10  
    W moim przypadku to nie zda egzaminu. Ja na mojej komórce SAMSUNSUG GALAXY S3 odbieram sygnał ale to jest na granicy działki. Budynek jest 70 metrów dalej i do tego jeszcze ściany wiec myślałem aby zainstalować na granicy działki REPEATER lub drugie rozwiązanie antena kierunkowa plus router AP. Pytanie jaki sprzęt kopić aby działał z UPC Wi-Free?
  • #25 14247663
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 14320699
    awujcz
    Poziom 10  
    Cytuje jak wyżej napisane:
    Kupiłem sobie tanią kartę wifi N na chipsecie Realteka na USB, taką za ~20 zł z odkręcana antenką plus przedłużacz ~1m na USB i to okazało się najlepszym patentem na "wzmocnienie" Wi-Free.

Jaki to konkretnie model ?
    Czy antena kierunkowa może być być na dłuższym przewodzie na zewnątrz?

Drugie pytanie czy istnieje alternatywny sort do urządzenia TL-WA7210N aby wpisac właściwie dane do logowania j/n w instrukcji?
    http://goo.gl/euGGha
  • #27 14324087
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 14330416
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 15020676
    darw77
    Poziom 1  
    Wzmacniacz sieci bezprzewodowej ma zastosowanie przy poszerzaniu obszaru pokrycia, natomiast wątpię by antena która się w nim znajduje przewyższała tę w smartfonie lub komputerze PC, po prostu jak masz duży dom , umieszczasz urządzenie gdzieś na granicy strefy dobrego odbioru i powiększasz w ten sposób zasięg, bez specjalnego przemęczania się, innych zastosowań nie znalazłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na wzmocnienie sygnału UPC Wi-Free dla netbooka, który ma problemy z odbiorem z powodu słabego sygnału (-70dBm do -90dBm). Rozważane są dwie opcje: użycie wzmacniacza TP-Link TL-WA850RE lub karty WiFi z antenką. Użytkownicy forum sugerują, aby najpierw zmierzyć siłę sygnału oraz rozważyć zastosowanie anteny zewnętrznej. Wskazano, że niektóre urządzenia, takie jak Linksys WAP54G, mogą być użyte jako AP Client, ale wymagają odpowiedniego oprogramowania. Użytkownicy podkreślają, że UPC Wi-Free wymaga obsługi WPA2 Enterprise, co może być problematyczne przy konfiguracji. Wskazano również na możliwość użycia taniej karty WiFi z chipem Realteka jako skutecznego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA