logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary laptop Asus N61JV - Jaką baterię wybrać? Rdy, Polion czy GreenCell?

Podsia 09 Mar 2023 19:02 3156 6
  • #1 20477936
    Podsia
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć. Odkopałem z szafy starego laptopa do VCDSa. Tylko po latach bateria padła i działa tylko na zasilaczu. Jaką baterię kupić ,żeby w miarę działała. Bo na Alledrogo tego pełno. Rdy,Polion a może GreenCell. Miał ktoś styczność z tymi bateriami ? Stary kapeć więc nie chcę przesadnie inwestować bo i tak na nim nic innego nie będę robił.
  • #2 20477977
    razec11
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Sam sobie odpowiedziałeś - jeżeli nie będzie ci laptop potrzebny do jakiś konkretnych zadań, nie ma sensu inwestować w drogą baterię. Bateria GreenCell jest tania, sam użytkuję baterię od nich kupioną i nie narzekam.
  • #3 20478126
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8229
    Baterie GC były tanie, teraz już nie są (albo przynajmniej nie wszystkie są).
    Kilka GC miałem w różnych laptopach, wydaje mi się że działały najczęściej nieco krócej niż nowe oryginały, ale nie było źle. Jeśli się o nie dba to potrafią wytrzymać dwa lata i pewnie dłużej (jeśli chodzi o akceptowalny poziom, gdzie da się tej baterii używać).

Ostatnio ze względu na przesadzoną cenę GC kupiłem RDY. Pierwszą i na razie jedyną, bo nie miałem potrzeby kupować kolejnych. Po pół roku nadal działa, a wtedy była sporo tańsza od podstawowej wersji GC.

Ogólnie jakiego zamiennika byś nie kupił to raczej nie nastawiaj się, że wytrzyma tyle co oryginał. Z drugiej strony - ten laptop może już w tym wieku wytrzymać krócej, niż zamiennik, więc też nie ma co przesadzać. Najwyżej za 2 lata wymienisz zamiennik na kolejny.
  • #4 20478304
    Podsia
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Zamówiłem GC. Laptop to już staruszek ma 13 lat, a z kilka dobrych lat go nie używałem. Wymieniłem mu teraz pastę i termopady. No i czekam na baterię. Do odpalania raz na jakiś czas VCDSa będzie jak znalazł, a głównie będzie leżał. To też ta bateria kto wie ile nie wytrzyma nieużywana.
  • #5 20478313
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    Podpisuję się pod wpisem dt1...
    Z mojego doświadczenia zamienniki są dużo mniej trwałe od oryginałów, ale z reguły gwarancję wytrzymują, choć nie zawsze. ;-)

Jeśli tylko jest dostępna kupuję używany oryginał.
  • #6 20478317
    razec11
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    dt1 napisał:
    Ogólnie jakiego zamiennika byś nie kupił to raczej nie nastawiaj się, że wytrzyma tyle co oryginał

Musisz pamiętać jeszcze, aby od czasu do czasu ją podładować i będzie OK.
  • #7 20478360
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8229
    Podsia napisał:
    To też ta bateria kto wie ile nie wytrzyma nieużywana.

Tyle, ile jej na to pozwolisz. Jak nie będziesz jej chwilę dłużej używać, to ją naładuj, idealnie do ~80%, odepnij od komputera i odłóż. Raz na 3 miesiące warto sprawdzać poziom naładowania, jak spadnie mocniej to należy podładować.

Bateria rozładowana szybko ulegnie zniszczeniu, jeśli będzie w takim stanie leżeć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika baterii do starego laptopa Asus N61JV, który obecnie działa tylko na zasilaczu. W dyskusji poruszono kilka opcji: GreenCell, RDY i Polion. Użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że GreenCell jest tańszą opcją, ale może działać krócej niż oryginalne baterie. RDY okazał się być dobrym wyborem, z pozytywnymi opiniami po pół roku użytkowania. Wskazano również na znaczenie dbania o baterię, aby przedłużyć jej żywotność, zalecając regularne ładowanie i kontrolowanie poziomu naładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA