logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż monitoringu w domu szwagra - skrętka, PoE, tradycyjny system, kotłownia

garbyśka 09 Mar 2023 19:36 477 6
  • #1 20478010
    garbyśka
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam , u siebie w domu monitoring mam po skrętce już od 10 lat sam robiłem i śmiga, teraz szwagier przyszedł do mnie czy nie ogarnę mu monitoringu w jego nowo wybudowanym domu. Majstry zrobili tak że w kotłowni ma 4 kable skrętki dociągnięte do narożnika domu i tam na przestrzał idzie od puszki do puszki druga skrętka. Powiedzcie mi w tym przypadku wchodzi jedynie montaż tradycyjny nie uda się tego uruchomić w systemie PoE ? Tradycyjny mam na myśli że wspólne zasilanie i obraz bo jednej parze , tak jak mam u siebie zrobione. Pozdrawiam. Montaż monitoringu w domu szwagra - skrętka, PoE, tradycyjny system, kotłownia
  • #4 20478064
    garbyśka
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Ok zapoznałem się więc w moim przypadku potrzebował bym 3 x ATTE xPoE-3-11 i później w kotłowni rozdzielacz PoE żeby sygnał rozdzielić z tej skrętki która będzie mieć zamontowane te ATTE xPoE-3-1 ?
    Myślimy nad zestawem BCS rejestrator : PoE BCS-B-NVR0801-8P i do tego kamery BCS-B-TIP15FR3 .
  • #5 20478146
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 457
    Jeśli masz zamiar wybrać BCS, to wstrzymałbym się z zakupem switchy ATTE. Może się okazać, że te kamery będą pracować poprawnie na 4 żyłach skrętki, wtedy jeden kabel obsłużyłby dwie kamery, po odpowiednim zakuciu złącz RJ. Kilkaset zł zostałoby w kieszeni.
    Będziesz musiał jednak użyć w tym przypadku switcha 8xPoE, zamiast 4xPoE + 3x ATTE.
    Edit: Zauważyłem, że wybrałeś rejestrator z wbudowanym switchem - wtedy mój pomysł może nie zadziałać, bo nie wiem jakie standardy obsługują te wbudowane switche. Ogólnie pewniejszą opcją jest zwykły rejestrator + zewnętrzny switch.
  • #6 20479153
    rutra111
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Alpha napisał:
    Zauważyłem, że wybrałeś rejestrator z wbudowanym switchem - wtedy mój pomysł może nie zadziałać, bo nie wiem jakie standardy obsługują te wbudowane switche. Ogólnie pewniejszą opcją jest zwykły rejestrator + zewnętrzny switch.

Też byłbym skłonny do rejestratora bez wbudowanego switcha PoE i zastosował bym zewnętrzy switch PoE.
    I można by było przemyśleć ten sposób co kolega @Alpha podpowiada odnośnie 4 żył skrętki.
    Przykładowy filmik :
    https://www.youtube.com/watch?v=ScDqMUnZz5g
  • #7 20479236
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2084
    1 x BCS-B-NVR0801-8P - 520zł
    7 x BCS-B-TIP15FR3 - 270zł - 1890zł
    3 x ATTE xPoE-3-11A - 166zł - 498zł
    1 x WD22PURZ 2TB - 300zł
    lub
    1 x WD42PURZ 4TB - 384zł
    Skrętka SF/UTP lub S/UTP CAT 5e / lub cat6 - 4/7zł 1mb
    100 sztuk Uchwyt Kabla Skrętki 5mm - 15zł
    ~20sztuk x RJ45 przelotowe STP FTP Ekran 20zł
    INNE
    Zaciskarka RJ45
    Zasilacz awaryjny UPS
    Monitor
    Robocizna

Może w 4 tysiącach się zmieścisz.

Dodano po 42 [minuty]:

rutra111 napisał:
    I można by było przemyśleć ten sposób co kolega @Alpha podpowiada odnośnie 4 żył skrętki.
    Przykładowy filmik :
    https://www.youtube.com/watch?v=ScDqMUnZz5g

Wybrałeś kamery obsługujące pasywne zasilanie 12V lub prze POE 802.3af i tu opcja rozdzielenia jednego przewodu na dwa i wykorzystanie każdego z osobna gniazd w switchu POE może się nie sprawdzić bo jeśli kamera pracuje w standardzie 802.3af to o ile się nie mylę linia danych leci na 1,2/3,6 a zasilanie tylko po dwóch parach 4,5/7,8.
    Montaż monitoringu w domu szwagra - skrętka, PoE, tradycyjny system, kotłownia Montaż monitoringu w domu szwagra - skrętka, PoE, tradycyjny system, kotłownia

Zapewne musiał byś wykorzystać dodatkowo STABILIZATOR 48V/12V POE-802.3AF.

Chcąc zredukować koszty musiał byś wybrać kamery 2Mpix z gniazdem na karty pamięci wtedy mógł byś zrezygnować z rejestratora a każda z kamer zapisywała by zdarzenia indywidualnie na swojej karcie pamięci. Przykładowy model BCS-DMIP1201IR-E-V.

Oczywiście po mimo informacji zawartych na stronie BCS sam układ zasilania w kamerze może wspierać IEEE 802.3af/at dla tego po prostu musiał byś sam to sprawdzić czy taka modyfikacja kabla się sprawdzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu systemu monitoringu w nowo wybudowanym domu, gdzie użytkownik zastanawia się nad możliwością wykorzystania istniejącej instalacji skrętki do zasilania kamer IP przez PoE. Uczestnicy rozmowy potwierdzają, że jest to możliwe, sugerując użycie extenderów PoE oraz rozdzielaczy sygnału. Wskazano na model rejestratora BCS-B-NVR0801-8P oraz kamery BCS-B-TIP15FR3 jako odpowiednie komponenty. Zasugerowano również, aby rozważyć rejestrator bez wbudowanego switcha PoE, co może być bardziej efektywne. Uczestnicy podkreślają znaczenie standardów PoE oraz odpowiedniego okablowania, aby zapewnić prawidłowe działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA