eUNIKAT napisał: Kabel typu FTP raczej bym sobie darował na Twoim miejscu, bo żeby to wszystko działało jak należy musisz dostosować cały osprzęt od wtyków po gniazda i sam odbiornik w postaci routera tak, aby miały możliwość podłączenia uziemienia.
Ciekawe bo od 2007 mam kat 5e FTP w ścianach, patch panel mam przystosowany do FPT ale kable łączące nie wszystkie, ruter UPC tez raczej nie ma i nie zauważyłem problemów z 1Gbps tam gdzie taką kartę przyłączyłem. Myślę, że kable w ścianach (te FTP) mają maksymalnie 20m do szafki (szafka na pierwszym piętrze, szeregowiec piwnica, parter, Ip, IIp ze skosami, antresole nad IIp w szczycie dachu, wszędzie gniazda RJ-45 dla FPT)
Kabli do łączenia gniazda z komputerem (czy innym odbiornikiem) używam takiego jaki akurat mam (część UTP, część FTP) i na razie działa bez problemów. Jak kupuje kabel połączeniowy to staram się aby był FTP ale jak nie ma albo jak jest dołączony do urządzenia to używam UTP.
Przy jakich długościach przewodów zaczynają się problemy z FTP? Pytam tak z ciekawości.