logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kabel XzTKMXpw 7x2x0.5 z końcówkami RJ45 na 120m?

marcinMC2 30 Kwi 2009 23:08 7742 14
  • #1 6476534
    marcinMC2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam położony kabel XzTKMXpw 7x2x0.5 na odcinku ok 120m - kable produkcji BITNER'a . Czytałem na tym forum, że to przyzwoity kabel i można na nim puścić internet nawet do 100MB. Moje pytanie brzmi - jak spiąć żyły w końcówki RJ45 żeby dało radę ? Z lektury forum domyślam się, że irekr będzie znał odpowiedź.
    Z góry dziękuję za pomoc
  • #2 6476562
    ArtHurO1
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Łączysz jak standardowy RJ45- rozpisek w necie jest mnóstwo. Czy to będzie działać na 120metrach i 100MB - wątpię, może 10MB tak ale nie 100.
  • #3 6476647
    marcinMC2
    Poziom 10  
    otóż tu jest chyba więcej filozofii - tak wnioskuję z postów irka w podobnych tematach. kabel ma żył 14 być może w kilku wiązkach i to któe osiem / cztery się wybierze to nie takie oczywiste i nie ma tego w każdej rozpisce w necie
  • #4 6477338
    ArtHurO1
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Kabel , który opisałeś jest kablem telekomunikacyjnym przeznaczonym do ułożenia w ziemi, zabezpieczony przed czynnikami typu piach, woda itp. Nigdzie nie znalazłem notki na temat wykorzystania go w sieci komputerowej. Może te 6 żył, które zostają musisz zostawić wolne - ale czy tak jest to już sam nie wiem.
  • Pomocny post
    #5 6481728
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dobry kabel telefoniczny może, ale nie musi zadziałać na 100Mbit full duplex, może być konieczne wymuszenie 10Mbit/s half duplex.
    Kolejność par w typowym kablu telefonicznym:

biały - niebieski
    biały - pomarańczowy
    biały - zielony
    biały - brązowy
    biały - szary
    czerwony - niebieski
    czerwony - pomarańczowy

Nic nie stoi na przeszkodzie, by kabelek zarobić tak samo, jak typowy UTP kat 5e. Różnica jest taka, ze w kablu telefonicznym parowanie przewodów poznajesz wyłącznie po skręceniu przewodów, więc czasami trzeba obrać go z izolacji na nieco dłuższym odcinku. Zachowanie par jest bardzo ważne!

pierwsza para: biały na pin 5, niebieski na pin 4
    druga para: biały na pin 1, pomarańczowy na pin 2
    trzecia para: biały na pin 3, zielony na pin 6
    czwarta para: biały na pin 7, brązowy na pin 8.

Oczywiście, kabelek możesz zrobić po swojemu, czyli wybrać dowolne pary, ale tak jak podałem jest najbardziej zbliżone do standardu T568B.
    Należy tylko uważać, by nie zamienić ze sobą np. białego z pary pomarańczowej z białym z pary zielonej.

możesz jeszcze poczytać ten wątek.

W razie problemów łap mnie na GG.
  • #6 6486501
    marcinMC2
    Poziom 10  
    Dzięki za odzew.
    spiąłem na dwóch parach - wydawało mi się że najlepiej odseparowanych - pierwszą z pierwszej czwórki i pierwszę z drugiej czwórki (biało-czerwony i zielono-czerwony). Musiałem przestawić na 10MBit i ... z ruterem po drugiej stronei się dogadał bo pobierał adres, ale puszczony ping dawał tylko timeout. Nie wiem czy to oznacza że jestem po złej stronie granicy możliwości, czy jest jeszcze coś co można zrobić ?
    Alternatywą jest jakiś inny protokół - może jakiś przemysłowy RS albo jakieś mdoemy DSL ? tyle tylko że nie mam żadnego pomysłu jak i na jakim sprzęcie - bezprzewodowo nie dawałorady - drzewa na linii.
    Jakieś rady bardziej doświadczonych ?
  • #7 6487454
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Skoro piszesz, że komputer dostał adres IP przez DHCP, to powinno działać. Jesteś pewien, że adres IP komputer pobrał, a nie ustawił sobie sam przez APIPA? Adres IP z puli 169.254.x.x z maską 255.255.0.0 wskazuje na APIPA.
    A może na początek spróbujesz spiąć ze sobą 2 komputery? Miałem kiedyś przypadek, że na kablu telefonicznym nie zadziałała karta wbudowana w płytę główną, natomiast zwykła sieciówka na popularnym RTL8139 poszła (po wymuszeniu 10Mbit/s i half duplex).
  • #8 6487496
    marcinMC2
    Poziom 10  
    Adres pobiera dobrze - śmało można wymusić odświeżenie i ustawa się adres z puli wpisanej w routerze. Dwa słowa o "topologii" ;-) Do pierwszego budynku dochodzi telefon z neo i na piętrze stoi linksys z adslem. jeden port z niego puszczony jest do garażu (w garażu wpinam laptop i sieć jest). W garażu przez złączkę wchodzi do rzeczonego kabla ziemnego i wychodzi w drugim budynku i tam już jest taki jak opisałem - adres pobiera (miałem to sprawdzić, ale może pobiera adres nie przez TCP tylko jakiś inny protokół bez wymagającej QOS - nie wiem). Przychodzi mi do głowy jeszcze postawienie zwykłego switcha w garażu, żeby podbił sygnał (to zawsze pewnie jakieś 20m mniej).
    Swoją drogą próbuję wygooglować czy można na dostępnym sprzęcie postawić w garażu jeden modem DSL a drugim budynku drugi i tak to przepchnąć ? czy takie zwykłe D-linki i inne w których ten modem działa jako odbiornik sygnału z neo są w stanie działać jkao nadajnik takiego sygnału ?
    []
    właśnei znalazłem konwerter ethernet over vdsl2 - to rozwiązywałoby problem, tyle tylko że sztuka kosztuje 520 pln - a tysiak to trochę dużo ...
    pozdrawiam
  • #9 6489778
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Hmm.. Skoro adres dostajesz po DHCP, to łączność z routerem jest... A skoro laptop w garażu jest wpięty kabelkiem, to zarówno laptop jak i komp po drugiej stronie kabla powinny być w tej samej podsieci. Sprawdź, czy przechodzą pingi w jedną lub drugą stronę. Jakie systemy na obydwu kompach?
    marcinMC2 napisał:
    spiąłem na dwóch parach - wydawało mi się że najlepiej odseparowanych - pierwszą z pierwszej czwórki i pierwszę z drugiej czwórki (biało-czerwony i zielono-czerwony).

Jak to biało-czerwony? W typowym kablu nie ma takiej pary! Masz kabel 7 par, pary składają się z dwóch żył: żyły a i żyły b. W pierwszej piątce par żyła a jest biała, a w drugiej - czerwona, zaś kolory żył b lecą po kolei jak podałem: niebieski, pomarańczowy, zielony, brązowy, szary. Poszczególne pary są skręcone ze sobą, ale żeby to zobaczyć, musisz obrać kabelek z izolacji na dłuższym odcinku, np. 25 cm.
    Przewody biały i czerwony nie stanowią pary! Co więcej, w kablu 7 parowym para czerwony-zielony również nie występuje! No, chyba, że kabel ma jakiejś zupełnie inne oznaczenia par.

+-P2-+         +-P1-+                  - para 1 i para 2 
        |    |         |    |
        1    2    3    4    5    6    7    8   - piny od 1 do 8
                  |              |    |    |
                  +-----P3-------+    +-P4-+   - para 3 i para 4
  • #10 6489929
    marcinMC2
    Poziom 10  
    Pewnie dopiero w czwartek będę miał chwilkę żeby to sprawdzić - regularny tydzień pracy nie służy ekpserymentom. Chodzi mi po głowie jeszcze jedno pytanie - 'z teorii kabla' - czy jeśli wybiorę sobie cztery pary z kabla i przeznaczę po dwie na wysyłanie i odbieranie, tak, że z każdej z dwóch par na wysyłanie jedna żyła jest Tx+ a druga Tx-, czyli parowanie jest zachowane, tyle tylko że zrównoleglam sygnały - opór elektryczny spada o połowę, ale czy to nie spowoduje dziwnych 'zjawisk na linii' (nie mam pojęcia o fizyce linii długich czy jakkolwiek by się to nazywało).

[]

Nie wiem jak wyjdzie tabelka, ale kolorowanie mam wg poniższego schematu, który odpowiada (tak mi się wydaje) twojemu z dokładnością kolorów ;-)

Informacje dodatkowe
    Wyróżnianie wiązek
    Numer | Barwy izolacji żył w parze
    wiązki | żyła „a” | żyła „b”
    1 czerwona naturalna
    2 niebieska naturalna
    3 żółta naturalna
    4 brązowa naturalna
    5 fioletowa naturalna
    6 czerwona zielona
    7 niebieska zielona
  • #11 6490253
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    No to faktycznie, kolorowanie w tym kabelku jest nieco inne. Jak znajdziesz czas, to obierz dłuższy odcinek z izolacji i przyjrzyj się, czy widać skręcenie w pary. A może dasz radę wrzucić fotkę takiego obranego kawałka?
    Co do łączenia par - zrób zwarcie na końcu jednej pary i zmierz opór pętli. Jeśli opór będzie powyżej kilkadziesiąt Ω, to możesz spróbować. Ale w którym miejscu i jak masz zamiar to zrobić?
  • #12 6516076
    marcinMC2
    Poziom 10  
    a więc po kolei.
    Połączyłem dwa laptopy na tym kablu - garaż-garaż, czyli sam kabel bez reszty okablowania. Pingi na 10MB chodziły bezszelestnie - rewelacja. Po dołączeniu okablowania w domu, czyli połączeniu routera na piętrze, przestawało hulać. Długo nie myśląc kupilem dwa najprostsze switche d-lnka 5 portowe i wpiąłem je na końcach kabla żeby podbić sygnał. Jak się wpinam z jednego końca pzamiast switcha hula, ale już przez switch nie. A to dlatego, że ten nieszczęsny switch cały czas chce się łączyć z drugim na 100MB i tylko pomruga, ale się nie dogada.
    pytanie - czy jest mozilwość wymuszenia na switchu 10MB - to jest switch d-linka DES-1005D ???
  • Pomocny post
    #13 6525963
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Na tym switch'u nie.
    Da się to zrobić na każdym zarządzalnym.
  • #14 6533577
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Jeden switch zastąp hubem 10Mbit/s - na Allegro znajdziesz od złotówki do kilkudziesięciu zł. Fakt, że za tę samą cenę można kupić switch, ale raczej nie taki, na którym można wymusić 10Mbit/s. Hub powinien się sprawdzić.
  • #15 6533595
    marcinMC2
    Poziom 10  
    dokładnie tak zrobiłem - niestety kupiłem za 15 pln i okazało się że do tego nie ma zasilacza, ale trudno - przeboleję. Podłączyłem i działa - muszę już tylko partyzantkę zastąpić wtyczkami ;-)
    Wielkie dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu połączenia internetowego na odcinku 120m przy użyciu kabla telekomunikacyjnego ziemnego XzTKMXpw 7x2x0.5. Użytkownik próbował zarobić go na końcówki RJ45, oczekując przepływności 100MB. Stwierdzono, że kabel, mimo 14 żył (7 par), może działać dla Ethernetu, ale ze względu na długość i specyfikę, prędkość 10Mbit/s jest bardziej realna, zwłaszcza w trybie half duplex. Kluczowe jest prawidłowe zidentyfikowanie i wykorzystanie skręconych par żył, niezależnie od niestandardowego kodowania kolorami.

Początkowe próby połączenia z routerem (Linksys) kończyły się uzyskaniem adresu IP przez DHCP, ale brakowało pełnej łączności (pingi nie przechodziły), co sugerowało problemy na warstwie fizycznej lub niedopasowanie prędkości. Próba poprawy sygnału poprzez wpięcie dwóch niezarządzalnych switchy D-Link DES-1005D na końcach kabla nie powiodła się, ponieważ switche próbowały nawiązać połączenie z prędkością 100MB bez możliwości wymuszenia 10MB.

Rozwiązaniem problemu okazało się zastąpienie jednego ze switchy hubem pracującym z prędkością 10Mbit/s. Hub wymusił niższą prędkość transmisji, co pozwoliło na stabilne połączenie po kablu telekomunikacyjnym na dystansie 120m.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA