logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX NR 579 - Problem z wyłączaniem, STK 442-730, STK 443-530, testowanie i zamienniki

arbiton 10 Mar 2023 20:31 873 5
REKLAMA
  • #1 20479927
    arbiton
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Dostałem w prezencie Onkyo TX NR 579 które po paru sekundach się wyłącza.
    Wyjąłem dwa bezpieczniki zasilające płytę wzmacniacza i się uruchomił. Szukam więc problemu na płycie wzmacniacza. Troszkę po omacku z braku serwis manual.
    Z tego co zaobserwowałem to miał wymieniana hybrydę STK 442 -730 i zamontowaną drugą STK 443 - 530 . Przynajmniej takie mam wrażenie bo dwie są STK 442 - 730 a jedna jest STK 443 - 530 i widać że była wymieniana.
    I nie wiem czy są sprawne.
    Czy mogę uruchomić tego Onkyo bez układów STK w celu sprawdzenia czy amplituner się włączy z bezpiecznikami na płycie wzmacniacza. A później bym pojedynczo lub dwie oryginalne wlutował i zobaczył czy jest OK i w następnej kolejności bym wlutował tą STK 443 - 530.
    Próbowałem porównać je w datasheet. Ale Nie mogę się z tymi datasheet połapać.
    Czy mógł by mi ktoś zweryfikować czy ten STK może być zamontowany jako zamiennik zamiast STK 442 - 730.
    Oczywiście z braku serwis manual nie wiem jak było w oryginale.
    Załączniki:
    • Onkyo TX NR 579 - Problem z wyłączaniem, STK 442-730, STK 443-530, testowanie i zamienniki IMG_20230308_214258.jpg (412.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Onkyo TX NR 579 - Problem z wyłączaniem, STK 442-730, STK 443-530, testowanie i zamienniki IMG_20230308_214254.jpg (370.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20483905
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, przede wszystkim wzmacniacz odpalamy w szeregu z żarówka np. 100W
    w ten sposób chronimy wzmacniacz przed spaleniem :) a tego byśmy nie chcieli. Jeśli wzmacniacz zachowuje się prawidłowo żarówka delikatnie się żarzy i zgaśnie jeśli natomiast jest jakiś problem będzie ona świecić cały czas. Opis uproszczony i w dużym skrócie. Wylutuj wszystkie stk i sprawdź czy bez będziesz miał miał świecenie żarówki (oczywiście bezpieczniki w wzmacniaczu muszą być włożone ) , jeśli żarówka będzie świecić znaczy, że coś jest nie tak z którymś z elementów. Trzeba będzie wykonać podstawowe pomiary i zachować ostrożność przy pracy z napięciem sieciowym !!!!!!!!!!!. W przypadku gdy żarówka żarzy się i zgaśnie odłącz wzmacniacz od prądu , wlutuj kość stk i sprawdź czy wyżej wymienione opcje się pojawią i kolejne kości tak samo. Można też sprawdzić miernikiem po wylutowaniu kości STK czy nie ma zwarcia na pinach wyjście , zasilanie , ewentualnie do masy. Zazwyczaj tak to się dzieje, że układy STK padają jak muchy i są podrabiane :(. Będę mieć chwilę to sprawdzę jeszcze kwestie tej wymiany z innymi oznaczeniami. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20486301
    arbiton
    Poziom 5  
    Staram się zawszę uruchamiać przez żarówkę ale na 100W - owej nie ma szans uruchomić nawet sprawnego Onkyo TX 508. Przy próbie włączenia wpada w cykl załączania i rozłączania i tak w kółko. Ale ten Onkyo z usuniętym STK 443 -530 też nie chciał się uruchomić nawet przy 150 W żarówce. Żarówka ma opisane na bańce 150W. Przekaźniki załączały się i włączały i tak w kółko.
    W niedzielę posiedziałem przy tym Onkyo. Wylutowałem STK 443 -530 a dwa STK 442 zostawiłem. Podłączyłem Onkyo 579 bez żarówki bo ta 150W chyba za słaba do niego albo coś ta żarówka nie domaga. I wszystko działa oprócz kanałów C- L - P . Ale to chyba wiadome .
    HDMI przesyła obraz i dźwięk na wszystkie pozostałe kanały.
    Przejrzałem dostępne serwis manuale od Onkyo które maja STK i jest tak jak u mnie kanał C - L - P mają STK 443 - 530 a pozostałe maja STK 442 - 730. Więc było prawidłowo zamontowane.
    Tak sobie pomyślałem że kupowanie samego STK 443 - 530 mija się z celem. Pewnie większość to podruby.
    I pomyślałem że kupię jakiś uszkodzony model Onkyo lub Pionieer z uszkodzonym DSP ale sprawnymi STK.
    Oczywiście jest ryzyko że STK też będzie uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #4 20493290
    fachura
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Jak to mówią jest ryzyko jest zabawa moja rada kup uszkodzoiny ampi albo coś z demobilu tylko orginał bo te zamienniki nie działają maja duże zniekształcenie harmoniczne i w żaden sposób nie ustawisz prądu spoczynkowego.
  • REKLAMA
  • #5 20495462
    arbiton
    Poziom 5  
    Dzięki. Tak tez planuje. Poszukam czegoś co się uruchamia a nie ma dźwięku licząc na uszkodzoną płytkę HDMI z DSP licząc na sprawny STK .
    Raczej omijać będę takie egzemplarze które się nie uruchamiają . Bo w nich może być uszkodzony STK. Choć to jest jednak loteria.
    Widzę jednak że modele na hybrydach są trudniejsze w pozyskaniu części w postaci hybrydy.
  • #6 20546264
    arbiton
    Poziom 5  
    STK 443-530 wymieniony na pozyskany z innego amplitunera. Onkyo 579 wróciło do żywych .
    Tak jak myślałem są tam dwa różne układy. Na kanały C-L-P użyty jest 443-530 . A na sorund 442-730.
    Fachura napisał o prądzie spoczynkowym . A czy przypadkiem w hybrydach nie ustawia się prądu spoczynkowego . Przynajmniej serwis manual od tego Onkyo a wzasadzie to od Onkyo tx nr 509 która jest też na hybrydach nic nie wspomina aby ustawić prąd spoczynkowy. Coś mi się zdaje że nie ma tam potencjometrów do regulacji prądu spoczynkowego. Przynajmniej nie tak jak w końcówkach mocy na zwykłych tranzystorach. Ale jeżeli jest inaczej to mnie poprawcie.
REKLAMA