logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 SW 2012r 2.0 HDI - nie działa podgrzewanie foteli

Drombo135 10 Mar 2023 23:25 13575 2
REKLAMA
  • #1 20480252
    Drombo135
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam,
    Zakupiłem niedawno Peugeota 508 bardzo fajne auto miało kilka minusów które udało się wyeliminować ale zatrzymałem się nad grzaniem foteli , nie działa ani w jednym ani w drugim kostki pod fotelami wyczyszczone i dalej nic , gdzie szukać dalej , pytanie pojawiało się już na kilku forach ale nigdzie nie ma odpowiedzi czy ktoś sobie z tym poradził, czy to wina jakiegoś bezpiecznika , bo dziwne by spaliły się obie maty czy przekaźniki/moduły pod fotelami. Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 20480346
    eUNIKAT
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Witam

Sprawdź czy w ogóle napięcie dochodzi do kostki, jeśli nie to może być wina samego przełącznika, bezpieczników.
    Jeśli dochodzi napięcie to moduł do sprawdzenia lub sama mata.
    Przeczyść jeszcze raz, albo najlepiej kup i wymień kostkę na nową.
    https://www.youtube.com/watch?v=EuByxwAJQ48
    https://www.autocentrum.pl/usterki/peugeot/50...acelifting/awaria-podgrzewania-siedzen-18804/
    Cytat:
    Na moim chomiku -mimi31- macie rozpiskę wszystkich bezpieczników w aucie. W schowku pasażera po prawej stronie jest zaślepka a pod nią panel BFH3. Na nim bezpiecznik F7.
    Cytat:
    Sprawdzałem po kolei i znalazłem. W schowku na tzn rękawiczki po stronie pasazera. Jest to bezpiecznik 25A
    Cytat:
    Witam wszystkich. Nowy na forum, ale chcę się z wami podzielić jak rozwiązałem problem ogrzewania fotali w Peugeot 508 SW 2,0 HDI 163 km 2013r.
    Tak jak już pisali inni wcześniej problem tkwi w sterowniku pod siedzeniem. Wypala się 10 Pin w tymże sterowniku. Jeśli maty grzewcze są OK to sama wymiana sterownika i wyczyszczenie styków w kostce nie do końca jest pewne. Ja naprawiłem to sam po obu stronach za darmo choć Serwis życzył sobie 2500 pln. (wymiana wiązek foteli + nowe sterowniki + robocizna) Czas zależny od umiejętności ale około 3 godzin. Może wam pójdzie szybciej jak będziecie wiedzieć co robić. Do rzeczy:
    1. Odpiąć klemę akumulatora.
    2. Odkręcić i położyć fotel do przodu (było mi łatwiej do przodu bo mogłem siedzieć na tylnej kanapie i mieć dostęp do spodu fotela, zdjąć zagłówek)
    3. Rozpiąć kostkę od sterownika ogrzewania
    4. Za kostką przeciąć przewód z nadpalonego pinu ( jak dobrze pamiętam fioletowy)
    5. Z końcówki rozciętego przewodu zdjąć kawałek izolacji i przygotować przewód do zrobienia obejścia uszkodzonego pinu.
    6.Wymontować sterownik
    7. Zdjąć z niego górną pokrywę podważając małym śrubokrętem
    8. Wywiercić w obudowie mały otwór, 3-4 mm wystarczy, tak aby można było przez niego przeprowadzić kabel do ominięcia uszkodzonego piny w kostce
    9. Od góry do pinu nr 10 przylutować kawałek kabla i przełożyć przez wywiercony otwór na zewnątrz
    10. Zamknąć obudowę ( ja dodatkowo przykleiłem kabel do sterownika żeby go ktoś nogą od spodu nie wyrwał)
    11. Zamontować sterownik pod siedzenie
    12. Połączyć ze sobą końcówkę kabla ze sterownika z kablem rozciętym przy kostce
    13. Przykręcamy fotel
    14. Pin ominięty cieszymy się ciepłym fotelem.
    U mnie działają obie strony i chyba lepiej i szybciej się grzeją niż fabryczne.
    Pozdrawiam

https://peugeot.auto.com.pl/forum/viewtopic.p...3&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
  • #3 20483449
    Drombo135
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Dziękuję za zainteresowanie moim tematem, w weekend przejrzę Panskie wskazówki i dam odpowiedź czy problem został rozwiązany.
REKLAMA