Witam,
Zakupiłem niedawno Peugeota 508 bardzo fajne auto miało kilka minusów które udało się wyeliminować ale zatrzymałem się nad grzaniem foteli , nie działa ani w jednym ani w drugim kostki pod fotelami wyczyszczone i dalej nic , gdzie szukać dalej , pytanie pojawiało się już na kilku forach ale nigdzie nie ma odpowiedzi czy ktoś sobie z tym poradził, czy to wina jakiegoś bezpiecznika , bo dziwne by spaliły się obie maty czy przekaźniki/moduły pod fotelami. Z góry dzięki za odpowiedź.
Na moim chomiku -mimi31- macie rozpiskę wszystkich bezpieczników w aucie. W schowku pasażera po prawej stronie jest zaślepka a pod nią panel BFH3. Na nim bezpiecznik F7.
Cytat:
Sprawdzałem po kolei i znalazłem. W schowku na tzn rękawiczki po stronie pasazera. Jest to bezpiecznik 25A
Cytat:
Witam wszystkich. Nowy na forum, ale chcę się z wami podzielić jak rozwiązałem problem ogrzewania fotali w Peugeot 508 SW 2,0 HDI 163 km 2013r.
Tak jak już pisali inni wcześniej problem tkwi w sterowniku pod siedzeniem. Wypala się 10 Pin w tymże sterowniku. Jeśli maty grzewcze są OK to sama wymiana sterownika i wyczyszczenie styków w kostce nie do końca jest pewne. Ja naprawiłem to sam po obu stronach za darmo choć Serwis życzył sobie 2500 pln. (wymiana wiązek foteli + nowe sterowniki + robocizna) Czas zależny od umiejętności ale około 3 godzin. Może wam pójdzie szybciej jak będziecie wiedzieć co robić. Do rzeczy:
1. Odpiąć klemę akumulatora.
2. Odkręcić i położyć fotel do przodu (było mi łatwiej do przodu bo mogłem siedzieć na tylnej kanapie i mieć dostęp do spodu fotela, zdjąć zagłówek)
3. Rozpiąć kostkę od sterownika ogrzewania
4. Za kostką przeciąć przewód z nadpalonego pinu ( jak dobrze pamiętam fioletowy)
5. Z końcówki rozciętego przewodu zdjąć kawałek izolacji i przygotować przewód do zrobienia obejścia uszkodzonego pinu.
6.Wymontować sterownik
7. Zdjąć z niego górną pokrywę podważając małym śrubokrętem
8. Wywiercić w obudowie mały otwór, 3-4 mm wystarczy, tak aby można było przez niego przeprowadzić kabel do ominięcia uszkodzonego piny w kostce
9. Od góry do pinu nr 10 przylutować kawałek kabla i przełożyć przez wywiercony otwór na zewnątrz
10. Zamknąć obudowę ( ja dodatkowo przykleiłem kabel do sterownika żeby go ktoś nogą od spodu nie wyrwał)
11. Zamontować sterownik pod siedzenie
12. Połączyć ze sobą końcówkę kabla ze sterownika z kablem rozciętym przy kostce
13. Przykręcamy fotel
14. Pin ominięty cieszymy się ciepłym fotelem.
U mnie działają obie strony i chyba lepiej i szybciej się grzeją niż fabryczne.
Pozdrawiam