logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesyłanie sygnału WiFi na 30-40m: mieszkanie-garaż, TP-Link EAP 225, MikroTik, Ubiquiti

Lucek25 11 Mar 2023 06:45 834 8
REKLAMA
  • #1 20480386
    Lucek25
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam

Potrzebuję przesłać sygnału WiFi na odległość ok. 30-40 metrów a konkretnie z mieszkania do garażu.
    Mieszkanie jest na 1 piętrze natomiast garaż pod blokiem. Okna oraz balkon mam z tej samej strony co wjazd do garażu.
    Z ciekawości kiedyś spróbowałem wystawić na balkon access point TP-Link EAP 225 ale nawet przy otwartej bramie garażowej nie było sygnału.
    Możliwość zamontowania czegoś na zewnątrz na balkonie oczywiście mam ale już przy garażu nie za bardzo.
    Pisałem do kilku sklepów i dostałem propozycje:

MikroTik RBSXTsq2nD SXTsq Lite2
    Ubiquiti airMAX NanoStation Loco M5
    Ubiquiti Networks UAP-AC-M-PRO
    WiFi Ubiquiti U6-Mesh 2,4-5 GHz

Jest jakaś szansa żeby cokolwiek z tego zadziało
  • REKLAMA
  • #2 20480400
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2241
    Może antena kierunkowa wifi ?
  • REKLAMA
  • #3 20480405
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    Pytanie zasadnicze ile chcesz przerzucić
  • #4 20480621
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Bez montażu anteny na zewnątrz garażu, będzie kiepsko z łącznością.
  • #5 20482653
    Lucek25
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    No własnie wcale nie potrzebuje jakiś kosmicznych prędkości. W mieszkaniu mam do 150 mb/s ale w garażu bym potrzebował tylko do kamery żeby mieć podgląd (czasami) + messenger + ewentualnie przeglądania neta (raczej też rzadko). Więc myślę że 1/10 z tego co mam na kwadracie by mi wystarczyła.
  • REKLAMA
  • #6 20482707
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Musisz wymyśleć możliwość zamontowania na zewnątrz garażu odbiornika wielkości dużej mydelniczki.
    Np Ubiquiti Loco. Na OLX czasem można kupić komplet w okolicach 100 zł.
    Jedno na balkonie, drugie na garażu. Potrzebne będą jeszcze zasilacze do Loco, bo często nie ma ich w komplecie.
  • REKLAMA
  • #7 20538186
    londi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Zainwestuj w dobry stabilny sprzęt a odpłaci się szybkością i stabilnością.
    Antena MikroTik LHG 5 Light Head 24.5 dBi
    Mogę pomóc w konfiguracji.
  • #8 20538220
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    londi napisał:
    Witam. Zainwestuj w dobry stabilny sprzęt a odpłaci się szybkością i stabilnością.
    Antena MikroTik LHG 5 Light Head 24.5 dBi
    Mogę pomóc w konfiguracji.

Brawo, proponujesz taką "łolopę" na 40m odległości? Tam ściany ołowianej chyba nie ma po drodze :)
  • #9 20538292
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Ściany ołowianej na pewno nie ma, garaż jest pod grubym zbrojonym stropem, skoro stoi nad nim dom, a to już duża przeszkoda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do przesyłania sygnału WiFi na odległość 30-40 metrów z mieszkania do garażu, który znajduje się pod blokiem. W przeszłości próbował użyć access pointa TP-Link EAP 225, jednak sygnał nie dotarł do garażu. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym MikroTik RBSXTsq2nD, Ubiquiti airMAX NanoStation Loco M5 oraz Ubiquiti U6-Mesh. W dyskusji podkreślono, że montaż anteny na zewnątrz garażu jest kluczowy dla uzyskania stabilnego sygnału. Proponowane rozwiązania obejmują użycie anten kierunkowych oraz urządzeń Ubiquiti, które mogą być zamontowane na balkonie i garażu. Użytkownik nie potrzebuje dużych prędkości, wystarczy mu minimalna prędkość do obsługi kamery i przeglądania internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA