logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-M2101K - Zbyt wysokie napięcia z przetwornicy, zniekształcenia obrazu

jaqbas2 21 Lis 2005 14:55 1644 6
REKLAMA
  • #1 2011652
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Telewizor z powiększonym obrazem - pompowanie i zniekształceniami geometrycznymi - zmieniająca się korekcja E-W - zależnymi od treści ( chwilowej jasności) obrazu. W powyższym TV napięcie gałęzi głównej z przetwornicy jest 136V zamiast (jak mówi schemat ) 120V. Pozostałe napięcia z przetwornicy też nieco wyższe - 8,4V oraz 21,6V. Mnie jednak zastanawia dlaczego w gałęzi głównej, gdzie jest dioda PROTECT (D611) może być tyle więcej. Już dawno powinna zewrzeć i zabezpieczyć ! Oczywiście podwyższone napięcie linii skutkuje utrzymującym się ok. 30 kV wysokim napięciem. Być może, że i wszystkie efekty związane z niestabilną geometrią obrazu też tutaj mają swój początek. Za wysokie napięcie linii też dało już zanć nawet przypaleniem lakieru na rezystorze - R 801 - zasliającym kolektor drivera H. W zasilaczu jest STR 54041. Kondensator C 618 - 22µF do pinu 1 wymieniłem na nowy. Czy ktoś z Państwa przerabiał ten temat lub może coś podpowiedzieć ?

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2011751
    agacia
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    sprawdz kondensatorki na lini 120V,orazm układ odchylania poziomego . Możeszna czas naprawy odłączyc układ korekcji poprzez wylutowanie cewki L605 telewizo będzie miał tylko obraz zwężony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2012133
    jedrus25
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Nie bede sie spieral, ale wydaje mi sie, ze w tym modelu (chassis BE2) napiecie +B jest wlasnie 135V. Natomiast jesli chodzi o korekcje E-W to bardzo czesto uszkadza sie kondensator 47nF w modulatorze diodowym (wlaczony rownolegle do dolnej diody). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2012478
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Z tym napięciem linii to ciężki temat. Przeglądałem inne chassis SONY też z tym samym sterownikiem i raz jest 115V, raz 120 a jeszcze gdzie indziej 135V. tutaj jestem skłonny przychylić się do autorów innych postów w temacie tego TV oraz mojego Szanownego przedmówcy - jedrus25 - dziękuję ! Ale gdyby nawet było to 135V napięciem nominalnym, to skąd to pompowanie i dynamiczne w takt nadawanych treści obrazu zmiany korekcji. Czasem tylko "odjadą" rogi na zewnątrz - tak, że ginie połowa napisu TVP1, czasem inaczej - wygląda to tak jakby obraz po prawej i lewej stronie był złożony z dwóch trapezów położnych na siebie krótszymi podstawami. Niestety dzieje się to tak szybko - tak szybkie zmiany tych zniekształceń przy prawym i lewym brzegu ekranu, że nawet czasem trudno określić kształt zniekształcenia. Nigdy jednak nie dochodzi do tego, by nawet w największym wcięciu obraz był "niedomalowany" - czarne pasy czy poducha. A czy może to trafopowielacz ?
  • REKLAMA
  • #6 2014104
    witold świerzyński
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    jaka jest częstotliwość H ?
  • #7 2014884
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Już działa ! Przyczyną okazał się wspomniany przez kolegę jedrus25 kondensator rónoległy do dolnej diody modulatora. Jestem Jemu tym bardziej wdzięczny, że "przymusił" mnie swoją sugestią do ponownego przyjrzenia się temu kondensatorowi - wcześniej go mierzyłem. Teraz jednak po podstawieniu innego wszystko pracuje OK. Co ciekawe jednak mimo, że to 21'' - napięcie linii jest rzeczywiście 135V. Wszystkim, którzy się nad tą sprawą zechcieli pochylić serdecznie dziekuję. Dla kolegi jedrus25, za to, że mnie "przymusił" - pomógł.
    Dziękuję i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KV-M2101K występowały problemy z powiększonym obrazem, pompowaniem i zniekształceniami geometrycznymi zależnymi od jasności obrazu, związane z dynamiczną korekcją E-W. Napięcie gałęzi głównej z przetwornicy wynosiło około 135V zamiast nominalnych 120V, co powodowało podwyższone wysokie napięcie linii (~30 kV) i uszkodzenia, takie jak przypalenie rezystora R801. W dyskusji zwrócono uwagę, że w tym modelu (chassis BE2) napięcie +B faktycznie może wynosić 135V. Przyczyną problemów okazał się uszkodzony kondensator 47nF równoległy do dolnej diody modulatora diodowego, który po wymianie przywrócił prawidłową pracę telewizora. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kondensatorów na linii 120V oraz układu odchylania poziomego. Problem z dynamicznymi zniekształceniami obrazu nie wynikał z napięcia nominalnego, lecz z uszkodzenia elementu w modulatorze diodowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA