logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Ryzen 5-1600AF, ASUS PRIME B450M-K, RX580 - Brak sygnału, klawiatura i mysz nie świecą

ZeKe__ 13 Mar 2023 15:52 519 9
REKLAMA
  • #1 20485621
    ZeKe__
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam komputer w konfiguracji ryzen 5-1600AF,
    ASUS PRIME B450M-K, RX580 4GB SAPPHIRE NITRO+, dysk SSD 256gb Goodram i 1 TB HDD barracude, zasilacz to L3 Vero 600w. Więc mój problem wygląda następująco. Komputer przestał działać a dokładnie mówiąc nie uruchamia się, na ekranie widnieje brak sygnału a klawiatura z myszką się nie podświetlają. Speaker twierdzi że komputer przechodzi test post i że powinien wystartować ale to się nie dzieje . Wiem tyle że karta graficzna nie jest winna ponieważ po wsadzeniu do innego komputera normalnie działa. Dodam że po wypięciu karty ze slotu PCIE klawiatura z myszką się podświetlają ale oczywiście jest brak sygnału bo nie mam jak wyświetlić obrazu, speaker wydaje jedno pojedyncze i trzy krótkie sygnały co według strony producenta płyty mówi o braku sygnału z karty (co jest oczywiste bo nie jest wpięta). Ale od razu po wpięciu karty dzieje się taka sytuacja jak wyżej opisałem czyli komputer wydaje się jakby Zbrickowany. Nie mam jak sprawdzić reszty podzespołów. Więc pytanie moje brzmi następująco co może winić za taką sytuację. Na wszystkie pytania odpowiem najszybciej jak potrafię. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20485683
    Michal9621
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Wygląda to na zepsutą pamięć RAM sprobuj zamienić kośći miejscami a jak nie da to nic to albo ram albo dysk
  • #3 20485982
    lipiak1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam tą płytę (tylko M-K II)i miałem to samo po wymianie karty graficznej z integry Ryzen 4700G na dedykowaną 1660 Ti,ta płyta sie jak by zacina i potem wciska sie power wiatraki LEDy sie świecą ale nie ma sygnału na monitor.Myślałem że płyta jest zepsuta bo co do karty miałem pewność.problem sie rozwiązał jak zrobiłem update bios .wyjąłem i włożyłem spowrotem Procesor i Pamieci.
    A miałem już nową płytę kupować i sobie myślę a spróbuje jeszcze raz może coś sie zblokowało w biosie ,no i po update bios za pomocą flashback (guzik z tyłu) wyjęciu i włożeniu procka i ram nagle ta płyta odżyła.Nie wiem co jest z tą płytą ale nie lubi wymian sprzetu a jak już ruszy to normalnie działa nic sie nie dzieje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20486036
    Michal9621
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    No to musi być coś uszkodzone a probowałeś inne ramy? albo dysk
  • #6 20486039
    ZeKe__
    Poziom 6  
    lipiak1 napisał:
    Mam tą płytę (tylko M-K II)i miałem to samo po wymianie karty graficznej z integry Ryzen 4700G na dedykowaną 1660 Ti,ta płyta sie jak by zacina i potem wciska sie power wiatraki LEDy sie świecą ale nie ma sygnału na monitor.Myślałem że płyta jest zepsuta bo co do karty miałem pewność.problem sie rozwiązał jak zrobiłem update bios .wyjąłem i włożyłem spowrotem Procesor i Pamieci.
    A miałem już nową płytę kupować i sobie myślę a spróbuje jeszcze raz może coś sie zblokowało w biosie ,no i po update bios za pomocą flashback (guzik z tyłu) wyjęciu i włożeniu procka i ram nagle ta płyta odżyła.Nie wiem co jest z tą płytą ale nie lubi wymian sprzetu a jak już ruszy to normalnie działa nic sie nie dzieje.

Wiesz co problem jest taki że ta płyta była nowa jak kupiłem i non stop działa w takiej samej konfiguracji bez zmiany. Bios już próbowałem i resetować i nawet zmieniać baterie biosu. Procesor wyciągałem i też to nic nie zmieniło.

Dodano po 1 [minuty]:

Michal9621 napisał:

I kurde tu jest problem bo dysk mam jeszcze jeden HDD 500gb i nawet jak go podłączam jako jedyny dysk to nic to nie zmienia. Co do ramu nie jestem zbytnio w stanie tego sprawdzić.

Dodano po 4 [minuty]:

ZeKe__ napisał:
    lipiak1 napisał:

Wiesz co problem jest taki że ta płyta była nowa jak kupiłem i non stop działa w takiej samej konfiguracji bez zmiany. Bios już próbowałem i resetować i nawet zmieniać baterie biosu. Procesor wyciągałem i też to nic nie zmieniło.

Dodano po 1 [minuty]:

Michal9621 napisał:

I kurde tu jest problem bo dysk mam jeszcze jeden HDD 500gb i nawet jak go podłączam jako jedyny dysk to nic to nie zmienia. Co do ramu nie jestem zbytnio w stanie tego sprawdzić.

Nawet próbowałem "zalewać" całą płytę IPA. Po tym jak ona odparowała z płyty i podłączyłem wszystko komputer odziwo się włączył ale podziała dosłownie 3 minuty i na ekranie logowania windowsa 10 złapał nagle zawiechę na około 30 minut i nic nie ruszało. Odziwo podczas tej zawiechy kursor działa ale już klawiatura ani ekran nie reagował na kliknięcia w różne miejsca. No i po restarcie kompa z przycisku na obudowie to samo co wcześniej.
  • #7 20486053
    lipiak1
    Poziom 12  
    >>20486033
    No ja też tak robiłem to mi zajęło kilka dni bo już nie miałem siły do tego ,wypinałem dyski ,wyciągnąłem procesor i wsadziłem i nic ,kupiłem nowy zasilacz bo na początku myślałem że ta karta jest za mocna do tego zasilacza i nadal to samo i potem tylko że już nie miałem kasy na nową płyte bo bym kupił na 100% to jeszcze coś tam próbowałem z tą płytą.
    I tam któregoś dnia sobie pomyślałem że spróbuje zrobić update bios za pomocą tego flashbacka bo wersja M-K Ii tej płyty ma te opcje i potem zrobiłem tak:
    1:update bios
    2.wyjąłem karte 1660 Ti
    3.Wyciągnąłem cpu
    4.wyciągnałem RAM
    a mam procesor Ryzen 4700G z APU vega 8,więc najpierw sprawdziłem czy się odpali na APU i nie wsadzałem już karty grafiki ,płyta sie uruchomiła i był sygnał na monitor ,i potem dopiero wsadziłem 1660 Ti i wszystko działa i teraz komputer normalnie chodzi.
    Ale bawiłem się z tym z tydzień już mnie nerwy brały bo nie wiedziałem co jest grane bo tak jak napisałeś komp był jak by zbrickowany.
  • REKLAMA
  • #8 20486057
    ZeKe__
    Poziom 6  
    lipiak1 napisał:
    >>20486033
    No ja też tak robiłem to mi zajęło kilka dni bo już nie miałem siły do tego ,wypinałem dyski ,wyciągnąłem procesor i wsadziłem i nic ,kupiłem nowy zasilacz bo na początku myślałem że ta karta jest za mocna do tego zasilacza i nadal to samo i potem tylko że już nie miałem kasy na nową płyte bo bym kupił na 100% to jeszcze coś tam próbowałem z tą płytą.
    I tam któregoś dnia sobie pomyślałem że spróbuje zrobić update bios za pomocą tego flashbacka bo wersja M-K Ii tej płyty ma te opcje i potem zrobiłem tak:
    1:update bios
    2.wyjąłem karte 1660 Ti
    3.Wyciągnąłem cpu
    4.wyciągnałem RAM
    a mam procesor Ryzen 4700G z APU vega 8,więc najpierw sprawdziłem czy się odpali na APU i nie wsadzałem już karty grafiki ,,płyta sie uruchomiła i był sygnał na monitor ,i potem dopiero wsadziłem 1660 Ti i wszystko działa i teraz komputer normalnie chodzi.
    Ale bawiłem się z tym z tydzień już mnie nerwy brały bo nie wiedziałem co jest grane bo tak jak napisałeś komp był jak by zbrickowany.

No i tu się pojawia kolejny problem. Bios mam zaktualizowany do najnowszej wersji a procek nie ma APU i nie mam możliwości nawet cofnięcia się z wersją biosu.
  • #9 20486081
    lipiak1
    Poziom 12  
    No to pewnie pozostaje tylko opcja wymiany płyty albo może zrób tak że wyjmij bateryjke ,RAM , cpu,karte grafiki,dyski jednego dnia a złóż następnego ale jak masz fundusze to lepiej wymień te płyte bo te płyty sa jakieś dziwne.
  • #10 20486092
    ZeKe__
    Poziom 6  
    lipiak1 napisał:
    No to pewnie pozostaje tylko opcja wymiany płyty albo może zrób tak że wyjmij bateryjke ,RAM , cpu,karte grafiki,dyski jednego dnia a złóż następnego ale jak masz fundusze to lepiej wymień te płyte bo te płyty sa jakieś dziwne.

Chyba tak zrobię bo już jestem z tym problemem od miesiąca i non stop myślę i kombinuje ale nic to nie zmienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się, wyświetlając brak sygnału na monitorze, a klawiatura i mysz nie świecą. Konfiguracja sprzętowa obejmuje procesor Ryzen 5-1600AF, płytę główną ASUS PRIME B450M-K oraz kartę graficzną RX580 4GB SAPPHIRE NITRO+. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak zamiana miejscami pamięci RAM, resetowanie BIOS-u oraz podłączanie różnych dysków, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej pamięci RAM lub płycie głównej, a także zalecają aktualizację BIOS-u. Użytkownik zauważa, że płyta była nowa i działała w tej samej konfiguracji, a po próbie czyszczenia IPA komputer uruchomił się na krótko, ale znowu wystąpił problem. Ostatecznie sugerowane jest rozważenie wymiany płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA