logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips GC9660/30/BI - generator pary leje wodą zamiast parą

elninjodn 14 Mar 2023 08:48 9249 9
REKLAMA
  • #1 20487113
    elninjodn
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Przeszukałem forum w podobnych tematach...
    Niby temat podobny ale może to wynika z niedokładności opisów albo innej przyczyny awarii... Od kilku dni generator pary podaje w dużej ilości wodę na stopę żelazka. Przeszedłem procedury opisane na forum, odkamieniłem i w dalszym ciągu efekt jest ten sam.

Zauważyłem, że podczas nagrzewania generatora do tej pory przed sygnałem dźwiękowym określającym gotowość do pracy stacja wydawała z siebie charakterystyczny szum wskazujący, że woda się zagrzała... W tej chwili tego nie ma, a jest za to ledwie słyszalny dźwięk jakby działał timer i odliczał czas - takie cykanie... Żadne diody nie mrugają po sygnale więc żelazko nie pokazuje, że coś jest nie tak. Następuje duży wyrzut pary i po kilku sekundach leci woda z lekką parą... Wody jest tyle, że prasowana koszula robi się mokra - prawie z niej cieknie...

Zrobiłem wczoraj testy i włączałem i wyłączałem stację kilka razy zanim użyłem stopy prasującej i wtedy wszystko było ok... Ponad 2 min ciągłej pracy i 0 wody... Ma ktoś pomysł?

Poprzedni model stacji po kilku latach użytkowania wykazał to samo i koszty naprawy miały być w okolicach 600 zł co wykluczało jej naprawę... Kupiliśmy nową stację i chwilę po gwarancji to samo. Nadmienię, że w tej obecnej stacji używaliśmy tylko i wyłącznie wody demineralizowanej więc osadzanie kamienia powinno być co najmniej ograniczone jeżeli nie wyeliminowane.
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20490213
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Zaczął bym od tego że odkamienianie bojlera to nie jest impreza na raz. Ja w Tefalu robiłem to 3 albo nawet 4 razy nim cały nagromadzony kamień dał za wygraną. Mimo że stacja ta miała jakiś tam Antycalc czy inny wynalazek. Tak odnoszę wrażenie że jest w bojlerze za dużo wody i stąd poleci trochę para a potem już para z wodą. Zbyt mała poduszka powietrzna nad lustrem wody - czyli albo uszkodzony czujnik poziomu wody, albo elektronika współpracująca z tym czujnikiem albo został dość skutecznie zakamieniony i dlatego nie działa. Proszę o zdjęcia po zdemontowaniu obudowy stacji i postaram się coś więcej wydedukować.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20490225
    elninjodn
    Poziom 5  
    magir napisał:
    Zaczął bym od tego że odkamienianie bojlera to nie jest impreza na raz. Ja w Tefalu robiłem to 3 albo nawet 4 razy nim cały nagromadzony kamień dał za wygraną. Mimo że stacja ta miała jakiś tam Antycalc czy inny wynalazek. Tak odnoszę wrażenie że jest w bojlerze za dużo wody i stąd poleci trochę para a potem już para z wodą. Zbyt mała poduszka powietrzna nad lustrem wody - czyli albo uszkodzony czujnik poziomu wody, albo elektronika współpracująca z tym czujnikiem albo został dość skutecznie zakamieniony i dlatego nie działa. Proszę o zdjęcia po zdemontowaniu obudowy stacji i postaram się coś więcej wydedukować.
    Pozdrawiam

Odakmieniałem 4 cyklami i ostatni z pozostawieniem czynnika na prawie 12h co skutkowało niebieską wodą w bojlerze przy opróżnianiu. Natomiast ciekawi mnie, że kilkukrotne włączenie i wyłączenie przed rozpoczęciem prasowania daje efekt normalnej pracy.
    Nie zabrałem się jeszcze do rozkładania bo szukam instrukcji warsztatowej gdzie i co trzeba poodkręcać by nie połamać obudowy...
  • #4 20490330
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Jesteś pewien że wraz z nagrzewaniem się bojlera nagrzewa się również stopa żelazka? Stopę załącza przekaźnik na module elektroniki bodajże 24Vac/6A. Jeśli stopa będzie zimna to wlatująca para z wytwornicy spowoduje taki efekt jaki opisałeś w swoim pierwszym poście.
  • #5 20490466
    elninjodn
    Poziom 5  
    Jestem pewien, że stopa się nagrzewa - czy do odpowiedniej temperatury? Tego nie wiem ale ręką można dotknąć ale nie przytrzymać...
    Myślałem, że para nie robi się w bojlerze tylko na stopie i dlatego nie wyrabia ale jednak w bojlerze bo kabel doprowadzający parę do stopy też sie nagrzewa...
  • REKLAMA
  • #6 20490675
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Po włączeniu z zimnego i bez puszczania pary stopa po kilku minutach powinna zrobić się gorąca. To musisz sprawdzić i być tego pewien. Potem po dwóch- trzech naciśnięciach przycisku pary może niedużo chlapnąć wodą, ale potem już nie.
  • REKLAMA
  • #7 20491496
    elninjodn
    Poziom 5  
    machefi napisał:
    Po włączeniu z zimnego i bez puszczania pary stopa po kilku minutach powinna zrobić się gorąca. To musisz sprawdzić i być tego pewien. Potem po dwóch- trzech naciśnięciach przycisku pary może niedużo chlapnąć wodą, ale potem już nie.

Tak właśnie jest jak piszesz... Poza laniem wody w dalszym użytku.

Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz - ten generator ma dwie opcje grzania, 1. zwykła po włączeniu klawisza (zapala się na niebiesko), 2. po włączeniu i ponownym naciśnięciu powera przez 2 s. włącza się tryb full (zapala się na biało). W 2 trybie nie leje wody...
  • #8 20634864
    olgierdc
    Poziom 11  
    machefi napisał:
    Jesteś pewien że wraz z nagrzewaniem się bojlera nagrzewa się również stopa żelazka? Stopę załącza przekaźnik na module elektroniki bodajże 24Vac/6A. Jeśli stopa będzie zimna to wlatująca para z wytwornicy spowoduje taki efekt jaki opisałeś w swoim pierwszym poście.

Jeśli mam ten sam przypadek i leje wodą a stopa jest zimna, to należy szukać przyczyny w przekaźniku?
  • #9 20731538
    elninjodn
    Poziom 5  
    W związku z brakiem dalszych sugestii zamykam temat.
    Nie odkryłem dlaczego dzieje się jak się dzieje. Raz leje wodą raz nie (na drugim stopniu grzania nie leje wcale)... Jedno wiem, że następnej stacji Philipsa nie kupię co by się nie działo.
  • #10 20731539
    elninjodn
    Poziom 5  
    W związku z brakiem dalszych sugestii zamykam temat.
    Nie odkryłem dlaczego dzieje się jak się dzieje. Raz leje wodą raz nie (na drugim stopniu grzania nie leje wcale)... Jedno wiem, że następnej stacji Philipsa nie kupię co by się nie działo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z generatorem pary Philips GC9660/30/BI, który zamiast pary wydobywa dużą ilość wody. Po odkamienieniu urządzenia i przeprowadzeniu testów, zauważył, że po wielokrotnym włączaniu i wyłączaniu stacji przed prasowaniem, urządzenie działa normalnie. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego czujnika poziomu wody lub przekaźnika, który nie nagrzewa stopy żelazka. Wskazano również, że w trybie pełnym grzania nie występuje problem z wodą. Użytkownik zamyka temat, nie znajdując ostatecznego rozwiązania, i wyraża niezadowolenie z jakości stacji Philips.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA