logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring domowy dla początkujących: marki, zestawy, stosunek ceny do jakości (3-4 tys.)

SuchyX 14 Mar 2023 16:39 486 4
  • #1 20488043
    SuchyX
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam zamierasz zainstalować na domu monitoring będzie to mój pierwszy zestaw więc proszę o wyrozumiałość bo jest to dla mnie obca dziedzina. Przyznam się szczerze że nie znam się ma markach która jest okey chodzi o stosunek ceny do jakości. Budżet jaki chcę przeznaczyć to tak ok 3 tyś 4 kamery + rejestrator z możliwością podglądu live np. z telefonu komórkowego. Samo zainstalowanie i podłączenie ich to dla mnie nie jest problem bo lubię majsterkować. Potrzebuje waszej porady odnośnie marki abym nie kupił czegoś co potem bym miał żałować. Interesuje mnie aby nocą była dobra jakość a co do śledzenia ruchu to nie koniecznie musi mieć.

Zastanawiałem się nad takim czymś bo tak mi na szybko wpadło i zaznaczam że to przypadkowy wybór.

https://inteligentnydom.co/bezpieczenstwo/mon...tor-8-kanalowy-reolink-rln8-410-2tb-dysk-2tb/
  • #2 20488074
    rutra111
    Poziom 24  
    Ocena: 151
    Witam.
    Jeżeli możesz to odpowiedz na te kilka pytań. Bedzie łatwiej Tobie coś podpowiedzieć i doradzić.

3.1 Systemy telewizji przemysłowej /CCTV/
    – budżet
    – wymagania stawiane systemowi, w jakim celu zakładany jest monitoring
    – ilość kamer
    – szerokość obserwowanej sceny i maksymalną odległość od kamery
    – warunki oświetleniowe
    – minimalny czas zapisu /archiwizowania/ nagrań
    – dostęp do nagranego materiału; zdalny, lokalny na monitorze, na TV lub innych multimediach
    – szczegółowość (rozpoznanie twarzy, tablic rejestracyjnych, sylwetki, widok ogólny)
    – zdjęcie lub rysunek terenu, który ma zostać objęty monitoringiem

Jeżeli chodzi o ten sprzęt reolinka to zakładałem już taki sprzęt i chodzi to nawet nawet. Ale nie ukrywam ,że kilka kamer tego sprzętu po okresie około 6 miesięcy musiałem wymienić. ( kamera odmówiła posłuszeństwa)
    Do tego sprzętu dolicz jeszcze puszki montażowe (jeżeli chciałbyś estetyczniej) +kabelek,RJ.

Jednak ja zaproponowałbym Tobie coś z hikvision.
    Ale pierwsze co to postaraj się odpowiedzieć na te kilka pytań.
  • #3 20488130
    SuchyX
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    – budżet - 3000-3500zł
    – wymagania stawiane systemowi, w jakim celu zakładany jest monitoring - ogólna ochrona, ostatnio było włamanie u siąsiada
    – ilość kamer - 4
    – szerokość obserwowanej sceny i maksymalną odległość od kamery tutaj ciężko musiałbym mniej więcej policzyć niżej zdjęcie podglądowe
    – warunki oświetleniowe - od ulicy oświetlenie lampami sodowymi
    – minimalny czas zapisu /archiwizowania/ nagrań - tak do 7 dni
    – dostęp do nagranego materiału; zdalny, lokalny na monitorze, na TV lub innych multimediach - dostęp lokalny na monitorze bądź zdalny poprzez aplikację lub komputer stacjonarny
    – szczegółowość (rozpoznanie twarzy, tablic rejestracyjnych, sylwetki, widok ogólny) - widok ogólny z lekkim naciskiem na twarz
    – zdjęcie lub rysunek terenu, który ma zostać objęty monitoringiem

Monitoring domowy dla początkujących: marki, zestawy, stosunek ceny do jakości (3-4 tys.)
  • #4 20488190
    rutra111
    Poziom 24  
    Ocena: 151
    Tak na szybko to zaproponowałbym to :
    Rejestrator Hikvision HWN-4108MH ~ 400zł (bez wbudowanego switcha PoE)
    Switch 8 porty PoE 60W+ 2 porty LAN ~350zł
    Kamera Hikvision IPCAM-B4 4MPx PoE ~ 290zł
    Puszka montażowa do kamer Hikvision B-4 ~60zł
    Listwa zasilająca przepięciowa 3-5 gniazd ~80zł
    Kabel UTP CAT.5 305mb (100% miedź) ~600zł ( bitner )
    Dysk twardy WesternDigital WD 2TB~320zł
    RJ-45.

Jest to sprzęt bez nagrywania dźwięku jak to ma miejsce w reolinku.
    Aplikacje masz na PC jaki na telefon.
    Sprzęt jest na 8 szt kamer IP. (zawsze się przyda dodatkowa kamera w przyszłości)
    Może ktoś z kolegów zaproponuje inny.
    Pozdrawiam.
  • #5 20584802
    stasiak666
    Poziom 10  
    Podłączę się do temat.
    Czy w zestawie specjalnie zastosowany jest oddzielnie switch i rejestrator? można to zamienić na jedno urządzenie? jeśli tak to jakie polecacie?
    Czy ten rejestrator obsłuży 6 kamer 8MPx? jeśli tak to jakie są warte uwagi?(zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne)
    Czy nagrywanie dźwięku, bardzo wpłynie na cenę?

Z góry dzięki za pomoc
REKLAMA