logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring domku - co kupić? Jaki rejestrator, kamery i inne?

lgj 25 Sie 2019 18:39 2118 11
  • #1 18134166
    lgj
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Na wstępie chciałem się z wszystkimi przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post.
    Chcę sobie zamontować monitoring swojej posesji. Dom jednorodzinny stojący na środku działki 20 - 25 m do granicy w każdą stronę. Docelowo będzie zamontowane 5-6 kamer pod pod podbitką dachu. Ze względu na ograniczony budżet 2000zl teraz mogę zakupić na razie 2 kamery, rejestrator, switch POE oraz dysk HDD.
    Wybrałem sobie taki sprzęt wiec proszę o opinie czy warto w te elementy inwestować lub czy warto jednak kupić coś innego.
    Rejestrator: Hikvision DS-7608NI-K2 K2207 bez POE
    Kamera: Hikvision IP DS-2CD2143GO-I (2.8mm) 4MPX IR lub Hikvision DS-2CD2143GO-IS WDR AUDIO lub Hikvision DS-2CD2142FWD-I (2.8 lub 4mm)
    Swich POE - kompletnie nie wiem jaki, proszę o poradę (8-kanałowy)
    Dysk HDD SATA 2TB
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
    Pozdrawiam.
  • #2 18136945
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Sprzęt w miarę ok, co do switchy masz Polsara, Hika, Dahue...
    Co do dysku WD Purple.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18137021
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    lgj napisał:
    Hikvision DS-2CD2143GO-IS WDR AUDIO

Na pewno kamera z WDR może przydać się w miejscach gdzie będziesz miał trudne warunki oświetleniowe zarówno w dzień czy w nocy. Sporo zależy od warunków montażu oczekiwań o których nie wspomniałeś, ale ten sprzęt daje już jakieś możliwości. Monitoring to również inne ważne elementy. Poczytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3527930.html
  • #4 18137058
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    IMHO wd purple to szajs - wymieniłem już takich dziesiątki ... nigdy bym tego nie kupił i nie polecam. W zamian za purpurę którą dostawałem ze sprzętem wymieniam na czarne. DS-7608 wydaje się dobrym pomysłem choć pasmo 80 Mb nie rzuciło mnie kolana, miałem niewielką styczność z HIK-ami ale były OK.
    Kamer docelowo 5-6 ale stawiam zakład że wcześniej czy później będzie 8 - przy 8 to pasmo nie starczy (zresztą przy 6 DS-2CD2143G0 też nie wyda bo samo video to 16 Mb a kto wie może będziesz chciał i audio,
    Oprócz tego co napisałeś nic nie piszesz o warunkach oświetleniowych, w których sprzęt ma pracować.
    Masz alarm już do tego ?
    P.S. kup koniecznie ochronniki jeśli Cię na nie stać, choćby najtańsze (sprawdzone) ograniczniki przepięć
  • #5 18137395
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Co do WD Purple to osobiście nie mogę złego zdania powiedzieć...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18137745
    rdt
    Poziom 25  
    Niektórzy mówią że to wina nie WD purple a BCS/Dahua ale tu akurat nie mam porównania bo 90% instalacji na BCS.
    Tak czy inaczej jak używam BLACK było ok.
  • #7 18138351
    lgj
    Poziom 5  
    Z góry dzięki za zainteresowanie i cenne rady. Warunki oświetleniowe w jakim sprzęt będzie pracował jest obecnie nie najlepszy ponieważ ulica jest nie oświetlona a sąsiadów też nie mam za płotem od których moglby się mój teren doswietlac z ich oświetlenia dekoracyjnego. Tak sobie wymyśliłem, że jestem skłonny w pobliżu każdej z kamer zamontowac halogen z czujka ruchu. Poprawiło by to wtedy jakość nagrywanego obrazu. Kamer będzie max 6 szt ponieważ nimi okameruje cały teren wokół domu. Chcę aby kamery widziały częściowo elewacje budynku oraz najbliższy teren do 15-20m. Chcę żeby kamery posiadały detekcje ruchu. Alarmu jeszcze nie posiadam.
    Skoro rejestrator który wybrałem ma zbyt słabe parametry aby uciagnac owe kamery to jaki proponujecie w rozsądnych cenach, chyba że po doswietleniu terenu halogenami można by było zastosować gorszej jakości kamery. Jestem lajkiem w tym temacie więc trudno mi wybrać odpowiednie urządzenia o spoko parametrach. Pozdrawiam.
  • #8 18138385
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Jeśli zależy Ci na obrazie w nocy oświetlacze 940nm.
    Detekcja ruchu to nie wszystko.
    System alarmowy to podstawa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559868.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18138825
    rdt
    Poziom 25  
    To nie jest tak że za słabe parametry- po prostu tych kamer które wybrałeś nie puścisz na maksymalnych ustawieniach. Jeśli wszystko ustawisz na max to w pełni obsłużysz 5 kamer.
    Jeśli nie jest Ci potrzebne z każdej z kamer 25 kl./s albo nie ustawisz najwyższej rozdzielczości to myślę że da radę. Rozbudowa systemu też pewnie nie pójdzie od razu a za 3-4 lata pewnie się okaże że takie rejestratory jak Twój wybraniec chodzą używki na alle po 100 - 130 PLN.
    jak wspomniano wyżej - detekcja ruchu służy do oszczędzania miejsca na dysku oraz do łatwiejszego wyszukiwania zdarzeń.
    Zapalanie halogena działa odstraszająco na intruzów, ale kamera przeważnie nie widzi od razu po zmianie warunków oświetleniowych, więc tak jak koledzy wspomnieli wyżej , promiennik podczerwieni to lepszy pomysł (tak mi się wydaje).
    Oczywiście jest jedna złota zasada w IP - "jeden producent, nie wierzę w ONVIF" może nie dotyczyć elementów "przeźroczystych" dla sieci typu switch, ale kamera z rejestratorem to obowiązkowo.

Co do oświetlenia:
    Może ewentualnie warto sie zastanowić nad jakąś hybrydą z AHD/HDCVI/turboHD czy czymś takim - poszukaj sobie testów wybranej przez siebie kamery z nocy
  • #10 18139177
    lgj
    Poziom 5  
    Panowie. Obraz z kamery ds-2cd2135fwd-i już mnie zadowala. Ale różnica w cenie między 2135 a 2143 na popularnym portalu aukcyjnym to różnica 20 zł więc nie wiele. Obie maja wdr tylko jedna jest 3 a druga 4 Mpix. Może dla odciazenia rejestratora warto jednak kupić kamery 2135 bo różnica w obrazie może być niewielka. Zdaje sobie sprawę, że budżet który posiadam nie powala na kolana i sprzet już nie jest najnowszej generacji. Dlatego szukam kompromisu jakości do ceny.
    PS. Tak się zastanawiam ile są warte gotowe zestawy na al...... z 8 kameramiza 1200 zł. Pewnie nie wiele.
  • Pomocny post
    #11 18139213
    rdt
    Poziom 25  
    z tego co widzę brałbym tą 2143 -
    Frame Rate:
    50Hz:25fps (2688 × 1520, 2560 × 1440, 2304 × 1296, 1920 × 1080)
    60Hz: 30fps (2688 × 1520, 2560 × 1440, 2304 × 1296, 1920 × 1080)
    tutaj 2135 ma max 12,5 klatki w max rozdzielczości, czasem to za mało
    jakie gotowce? możesz podać skład tego co masz na myśli?
  • #12 18139252
    lgj
    Poziom 5  
    Nie chce tu przytaczac konkretnych zestawów bo jest ich wiele na "alledrogo". Są to zestawy o wiele gorszych parametrach niż tu mowa. Na chwilę obecną zakupie te właśnie kamery 2143 2 szt i zobaczę jaki będzie efekt.
    Koledzy czy możecie mi podać konkretny model switch-a Poe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zainstalować monitoring w swoim jednorodzinnym domu, zamierzając kupić 5-6 kamer oraz rejestrator. W budżecie 2000 zł planuje na razie zakupić 2 kamery, rejestrator, switch POE oraz dysk HDD. Wybrane urządzenia to rejestrator Hikvision DS-7608NI-K2 oraz kamery Hikvision DS-2CD2143GO-I, DS-2CD2143GO-IS i DS-2CD2142FWD-I. Użytkownicy forum sugerują, aby rozważyć kamery z WDR dla lepszej jakości obrazu w trudnych warunkach oświetleniowych oraz zwracają uwagę na znaczenie detekcji ruchu i systemu alarmowego. Wskazują również na potrzebę odpowiedniego switcha POE oraz dysku HDD, z rekomendacjami dla modeli WD Purple i Black. Użytkownik planuje zamontować halogeny z czujnikami ruchu w pobliżu kamer, aby poprawić widoczność w nocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA