logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kamery i rejestrator IP do monitoringu domowego za 3k zł?

s.marek 22 Gru 2018 22:22 636 5
  • #1 17645214
    s.marek
    Poziom 8  
    Witam serdecznie,
    Planuję założyć monitoring do domu jeśli chodzi o informacje szczególowe to:
    - budżet 3k zł netto
    - wymagania stawiane systemowi: identyfikacja intruzów
    - ilość kamer: 4, z możłiwością dodania jeszcze dwóch w póżniejszych czasie
    - warunki oświetleniowe: droga oświetlona(2 kamery), 2 kamery w słabo/nie oświetlonym miejscu
    - minimalny czas zapisu tydzien
    - dostęp do nagranego materiału; zdalny, lokalny na monitorze, dedykowana aplikacja mobilna
    - szczegółowość (rozpoznanie twarzy, sylwetki, widok ogólny)

Szkic z propozycja rozmieszczenai kamer
    Jakie kamery i rejestrator IP do monitoringu domowego za 3k zł?

Mam do Was pytanie, jaki sprzęt dobrać? Myślałem o zestwie z Hikvision model DS-7608NI-K2/8P i kamerami IP FULL HD DS-2CD1123G0-I.
    Tylko mam wątpliwości do obiektywu szerokotnego i chyba bardziej na lepiej takie kamery DS-2CD1021-I.

Osobiście to jest drugie podejscie do monitoringu. U siebie zrobiłem na tzw. `jana`, kupiłem zestaw reolink, podłączyłem i wszytsko fajnie działa od kilku miesięcy, jakość jest okay i ogólnie jestem zadowlony chociaż sam rejestrator trochę się zawiesza. Tutaj chcaiłbym podejsć profesjonalnie i niezawodnie.
  • #2 17645248
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 645
    s.marek napisał:
    Myślałem o zestwie z Hikvision model DS-7608NI-K2/8P

Sam rejestrator ok, ale wybierz model BEZ wbudowanego switcha PoE, załóż osobno switcha PoE.

s.marek napisał:
    kamerami IP FULL HD DS-2CD1123G0-I.
    Tylko mam wątpliwości do obiektywu szerokotnego i chyba bardziej na lepiej takie kamery DS-2CD1021-I.

Oba modele to praktycznie to samo, bo 2Mpx i 2,8mm.

s.marek napisał:
    Osobiście to jest drugie podejscie do monitoringu. U siebie zrobiłem na tzw. `jana`, kupiłem zestaw reolink, podłączyłem i wszytsko fajnie działa od kilku miesięcy, jakość jest okay i ogólnie jestem zadowlony chociaż sam rejestrator trochę się zawiesza. Tutaj chcaiłbym podejsć profesjonalnie i niezawodnie.

Rejestratory Hika nie wieszają się - bynajmniej tak jest u mnie(ewentualnie zdarza się, że jakieś głupoty się dzieją, ale to w 1 na 100 przypadków, wówczas pomaga wgranie nowszego firmwareu i po sprawie).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17645269
    s.marek
    Poziom 8  
    A dlaczego nie moze być z wbudowany switch'em POE ? W moim reolinku właśnie ma wbudowne, dosyc wygodne, pyk pyk i wszytsko działa :P

Pisząc o wątpliwościach do obiektywu szerokątnego miałem na myśli wątpliowści w identyfikacji, czy to nie problem, obraz będzie ok?

Jaki masz rejestrator? Ogólnie czytałem że Hik to dobra chinska firma, jakei jest Twoje zdanie?
  • #4 17645291
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    s.marek napisał:
    Osobiście to jest drugie podejscie do monitoringu. U siebie zrobiłem na tzw. `jana`

Nie masz pojęcia i jeszcze sprzedajesz system dalej licząc że ktoś Cie wyręczy w doborze sprzętu itd. - zostaw to dla osób które się na tym znają.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17645302
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 645
    s.marek napisał:
    A dlaczego nie moze być z wbudowany switch'em POE

A jak np po burzy/przepięciu Ci padnie kilka portów PoE to odeślesz z chęcią rejestrator na gwarancję(jeśli uznają)? Lepiej/szybciej wymienić switcha PoE niż cały rejestrator.

s.marek napisał:
    Pisząc o wątpliwościach do obiektywu szerokątnego miałem na myśli wątpliowści w identyfikacji, czy to nie problem, obraz będzie ok?

Co kto lubi, albo też potrzebuje. Zależy na jakiej wysokości będą kamery. 2,8mm widzisz szeroko i blisko kamery, a 3,6mm widzisz wężej i dalej od kamery. Wszystko zależne od warunków w jakich ma być zamontowana kamera.

s.marek napisał:
    Jaki masz rejestrator? Ogólnie czytałem że Hik to dobra chinska firma, jakei jest Twoje zdanie?

Nie mam. Montuję te rejestratory u klientów w najróżniejszych miejscach w Polsce. Moje zdanie jest takie, że jest to dobry, sprawdzony sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17646936
    s.marek
    Poziom 8  
    @sosarek Nie rozumiem Twojej goryczy, zwłaszcza że nie masz w całości racji - Twój komentarz nic nie wnosi do tematu :)

@dawidedziu Dzięki za odpowiedź. Wartości ogniskowej wziałeś z jakiegos online kalkulatora? A jest jakaś ogniskowa taka pomiędzy? :P

A polecacie jakieś rozwiązanie chmurowe, albo takie która pozwala na dostęp do historycznych nagrań ?
REKLAMA