logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED

TechEkspert 29 Mar 2026 11:58 1989 22

TL;DR

• Rozebrano plafon LED z kuchni, który po kilku latach zaczął migać i tego samego dnia przestał działać.
  • Sprawny okazał się zasilacz stałoprądowy 300mA 60–80V; usterka leżała w pasku LED z widocznymi ciemnymi kropkami.
  • W środku jest pasek 120 LED połączonych w 24 szeregowe zestawy po 5 równoległych diod, więc awaria pojedynczych LED z czasem niszczy całe grupy.
  • Zamiast oryginalnego paska wstawiono docięty ścinek taśmy LED ze stałym napięciem i sprawdzono go zasilaczem warsztatowym.
  • Zamiennik świecił, ale nieco ciemniej niż oryginał, a cała naprawa jest tylko prowizoryczna, bo takie monolityczne lampy LED zwykle nie opłaca się naprawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Okrągły biały panel świetlny lub plafon sfotografowany z góry na jasnym tle
    Widoczny na zdjęciu plafon LED pracował jako oświetlenie w kuchni i po kilku latach zaczął migać oraz tego samego dnia przestał działać. Tego typu urządzenia niestety mają zintegrowane źródło światła i trzeba je wymienić w całości. Oczywiście w pobliskim markecie dostępne były plafony znacznie większe i o nieco mniejszej średnicy co po demontażu skutkowało by śladem na farbie. Uszkodzony plafon ma metalową obudowę te w sklepie były plastikowe. Takich plafonów zwykle nie opłaca się naprawiać, jednak byłem ciekawy co się uszkodziło.

Plafon wykorzystuje zasilacz stałoprądowy 300mA 60-80V.

Wnętrze okrągłej oprawy LED z zasilaczem, przewodami i metalową poprzeczką montażową

Biały zasilacz LED „LED DRIVER” z przewodami po obu stronach na jasnym tle

Zasilacz okazał się działać poprawnie, wewnątrz nie zlokalizowałem przegrzanego PCB typowego dla mniejszych źródeł światła LED.

Płytka elektroniki z transformatorem, kondensatorami i przewodami na białym tle

Wewnątrz znajdziemy pasek LED.

Wnętrze okrągłej oprawy LED z pierścieniem diod i czterema okrągłymi elementami na płycie

Cienki reflektor odbija światło, zewnętrzna matowa część rozprasza światło a wewnętrzna przezroczysta przekazuje światło emitowane przez pasek LED.

Zbliżenie na okrągłą białą oprawę oświetleniową z dyfuzorem i widocznym złączem przewodu

Trzy nachodzące na siebie okrągłe płyty w odcieniach szarości, jedna z widoczną siatką

Na pasku widoczne są LED z ciemniejszymi kropkami.

Taśma LED z białym przewodem i złączem na zielonym tle

Zbliżenie paska LED z żółtymi diodami SMD na białej taśmie na zielonym tle

Pasek zawiera 120 LED, połączone są w równoległe zestawy 5 LED, te zestawy połączone są w pasku szeregowo.
    Daje to 24 szeregowo połączone zestawy, przy napięciu 80V na każdym LED powinno pojawić się napięcie ~3,3V. Prąd 300mA rozpływa się w każdym zestawie i przez pojedynczy LED płynie ~60mA. Oczywiście teoretycznie, gdyż LED nagrzewają się i niektóre będą pracowały z mniejszym a niektóre z większym prądem. Z czasem dojdzie do uszkodzeń LED w grupach.

Zapaloną taśma LED na zielonym tle, z przewodem i czerwoną sondą dotykającą paska

Nie mam takiego paska LED ale mam wiele ścinków pasków przystosowanych do pracy ze stałym napięciem. Paski LED pracujące z zasilaczem stałonapięciowym łatwo poznać po rezystorach obecnych na taśmie, niestety na tych rezystorach pojawiają się straty zmieniane na ciepło. Kiedyś popularne były paski 12V, obecnie dostępne są 24V a nawet 48V. Sprawdziłem kilka pasków i żaden nie pasował idealnie. Istotne jest aby LEDy świeciły na odpowiedniej wysokości w krawędź materiału rozpraszającego światło. Wprawdzie naprawa jest mało opłacalna, jednak postanowiłem wypróbować jeden ze ścinków docięty do odpowiedniej długości.

Okrągła rama z pierścieniem LED leży na mapie Polski z widocznymi nazwami województw

Białe okrągłe urządzenie z pierścieniem diod LED leży na mapie Polski

Pozostało sprawdzenie zasilaczem warsztatowym.

Podświetlona lupa nad mapą Polski z widocznymi województwami i herbami po prawej

Świeci jednak nieco ciemniej niż oryginalny pasek. Pozostaje wykorzystanie 24V zasilacza z demontażu (szyldy reklamowe są dość szczelne, zasilacze z demontażu często są w bardzo dobrym stanie). Całość można zamontować aż trafi się plafon o odpowiednich rozmiarach na wymianę.

Tył okrągłej oprawy sufitowej z zasilaczem SELV, uchwytem montażowym i przewodami czerwonym i niebieskim

Takie plafony i inne lampy LED są właściwie nienaprawialne. Świecą dość długo i można je wymienić na nowe, jednak... powstają elektrośmieci i czasem ciężko dopasować plafon o odpowiednim rozmiarze. Lampy z wymiennymi źródłami światła są pod tym względem lepsze. Monolityczne lampy LED mają mniejsze wymiary i dość dobrze rozpraszają światło.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    TechEkspert
    Redaktor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Specjalizuje się w: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert napisał 7196 postów o ocenie 5575, pomógł 16 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21873398
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Też próbowałem naprawić jeden plafon. Też migał i zgasł, tylko tyle wiedziałem z info. Tam driver rozbudowany był bo miał w opcji pilot i co ciekawe na płycie była też sekcja apfc i to ona padła. Efekt był taki że część sterująca nie dostawała zasilania, po wymianie kontrolera apfc, ożyło. Niestety chyba tez i ledy umarły bo nie świeciły pomimo działającego drivera... . Tam było kilka pasków i połączone były równolegle, chyba.
  • #3 21873469
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5575
    Zasilacz z APFC w plafonie to dobra informacja, widać producenci dbają o ilość produktów prowadzanych do sieci. Niestety zasilacz z tego uszkodzonego to typowy SMPS, który pobiera prąd w szczycie sinusoidy.
  • #4 21873708
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    TechEkspert napisał:
    Takie plafony i inne lampy LED są właściwie nienaprawialne. Świecą dość długo i można je wymienić na nowe, jednak... powstają elektrośmieci i czasem ciężko dopasować plafon o odpowiednim rozmiarze. Lampy z wymiennymi źródłami światła są pod tym względem lepsze

Dlatego w nowym lokum niemal wszystkie źródła światła z premedytacją nabyłem z tradycyjnymi gwintami E14/27. Zero problemów z ewentualną naprawą bez zmiany designu, a i łatwiej zmienić np. ilość lumenów lub temperaturę barwową światła, gdyby nie podpasowały lub się znudziły (są też żarówki "dwubiegowe", barwa zmienia się za każdym włączeniem). O żarówkach sterowanych przez wifi czy pilotem nie wspomnę.
    Plafon z LEDami dali mi w piwnicy, padł po nieco ponad roku z podobnymi objawami, chociaż przecież był sporadycznie używany.
  • #5 21873783
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5575
    Jednorazowość to spora wada, chyba nawet muszą o tym informować gdyż w marketach jest etykieta "ze zintegrowanym źródłem światła LED".
    Takie plafony mają też zaletę są kompaktowe i mają dobre rozproszenie światła, są też wersje do sufitów podwieszanych o wielkości jednego panela.
    Jeżeli taki plafon jest dobrze zaprojektowany to może odprowadzać ciepło z LED lepiej niż źródło stylizowane na żarówkę.
  • #6 21873840
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Stanley_P napisał:

Dlatego w nowym lokum niemal wszystkie źródła światła z premedytacją nabyłem z tradycyjnymi gwintami E14/27. Zero problemów z ewentualną naprawą bez zmiany designu, a i łatwiej zmienić np. ilość lumenów lub temperaturę barwową światła, gdyby nie podpasowały lub się znudziły (są też żarówki "dwubiegowe", barwa zmienia się za każdym włączeniem).

W tym celu mam tylko GU10 na 230V (podwieszane sufity w mieszkaniu) - "żarówki LED" ze sklepu z klopsikami świecą mi już prawie 15 lat, najczęściej zapalane i gaszone do 8 lat. Ostatnio zmieniłem na takie Ra>90, strumień podobny jak był i odzyskałem wzrok. Po tylu latach efektyność spada i są miejsca gdzie jest ciemno - wg. pomiary telefonem strumień spadł do 50-65% strumienia nowego (porównywałem oświetlenie w lx na wysokosci ok 1m od podłogi i na podłodze).
  • REKLAMA
  • #7 21874346
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    W plafonie to jeszcze nie problem, ludzie masowo montują sufity podwieszane z paskami LED na krawędziach, zasilacze oczywiście schowane w pięknie zaszpachlowanym głądzią suficie podwieszanym z G-K.
    Architekci idą nałatwiznę i tak doradzają bo jest najprostsza droga do uzyskania "efektu wow", dopóki elektronika nie zaczyna siadać i okazuje się, że trzeba się dobrać przez płyty G-K.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21874480
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21874346
    I wtedy jest smuteczek - też myślałem o paskach, ale mam oprawy GU10 na 230V i sporo miejsca na coś do ukrycia na suficie. Teraz to myślałem o podświetleniu krawedzi, ale nie będzie łatwo.
    Zasilacze do LED sa na tyle wąskie, że mozna poprzez otwory na oprawy wydostać. Możliwości są, tylko chęci nabrać.
  • REKLAMA
  • #10 21874606
    sq3evp
    Poziom 39  
    klamocik napisał:
    Naprawiałem też taki, wykorzystałem odcinek metrowej na 230V, Uszkodzenie, odklejony kawałek i na nim spalone diody.

Ciekawe jak diody się starzeją - mam taki plafon do sprawdzenia bo użytkownik mówi, że już nie świeci tak dobrze jak był nowy (coś ponad 5 lat).
  • #13 21875167
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    >>21874735
    Jednym ze sposobów na wydłużenie życia tych badziewnych plafonów, jest zmiana prądu zasilania (jeden rezystor w zasilaczu).
    Ale niestety one same, ze względu na konstrukcję z dyfuzorem mają kiepską sprawność, a po obniżeniu prądu będą świecić jeszcze ciemniej. Ja tak w każdym razie zrobiłem, bo wolałem troche ciemniej ale dłużej ;)
  • #14 21877418
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Można by zaryzykować włożenie jakiegoś współczesnego wydajnego paska LED np. typu COB + odpowiedni zasilacz 24V lub gotowy moduł np. AVIS z Orno lub Kanlux MODv2.
    Te moduły są dobre również do naprawy plafonów na zwykłą żarówkę, zwłaszcza tych gdzie wchodzi tylko żarówka świeczka E27 max 60W. No i plafony na świetlówki kołowe i tzw. motylki (DD 16, 28 i 38W) - czasem taki moduł to jedyna opcja żeby nadal używać plafonu.
  • #15 21896619
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    Ja nie dalej jak tydzień temu też w mieszkaniu naprawiałem plafon. Mój jednak miał gniazdo na oprawkę E27. Ale duża moc źródła, zamknięcie tego i co rok ledy padają. Użyłem teraz takiego modułu:
    Moduł LED COB na białej płytce z pomarańczowym kwadratem fosforu i zaciskami L oraz N
    Tylko dałem oczywiście duży kawał blachy aluminiowej pod spodem do rozpraszania ciepła. Oczywiście po zamknięciu obudowy nie widać różnicy, poza tym, że świeci mocniej.
    Generalnie lubię takie plafony. Mają dużą powierzchnię oddawania ciepła i światła zamiast jednego punktu. Eliminuje to ostrą granicę światła/cienia. Jak wzrok się starzeje to takie rozproszone źródła światła bardzo pomagają.
  • #16 21896633
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21896619
    Moduł zasilany z 230V widzę, barwa bardziej dzienna czy ciepła?
    Znalazlem ciepłe albo zimne, ale chyba zimna lepsza do łazienki?

Też czeka mnie przeróbka, ale zweryfikowac muszę z czym będę się mierzył.
  • #17 21896639
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    Ja założyłem 4000K. Takie najbardziej lubię. Ale są też opisane jako Full spectrum. W sumie nie wiem nawet dokładnie co to oznacza i jak to świeci.
  • #18 21896754
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    sq3evp napisał:
    Znalazlem ciepłe albo zimne, ale chyba zimna lepsza do łazienki?

Też czeka mnie przeróbka, ale zweryfikowac muszę z czym będę się mierzył.

Nie wiem czy są takie plafony, ale w łazience zainstalowałem "dwubiegowe" LED-owe imitacje "oczek"-halogenów. Dwubiegowe, czyli każde włączenie zmienia barwę z cieplej na zimną lub na odwrót (aczkolwiek przy dłuższym wyłączeniu mają pamięć ostatniego stanu). W praktyce okazało się nawet przydatne. Barwa zimna i zarazem jaśniejsza przydaje się np. do porządków, czyszczenia. Ciepła do medytacji w trakcie pewnych posiedzeń ;-)
  • #19 21898685
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    W moim posiadaniu są dwa po naprawie, wkleiłem paski led o barwie 4000K i napięciu zasilania 12V, rewelacji nie ma ale działają.
  • #20 21899045
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1901
    TechEkspert napisał:
    Takie plafony i inne lampy LED są właściwie nienaprawialne. Świecą dość długo i można je wymienić na nowe, jednak... powstają elektrośmieci i czasem ciężko dopasować plafon o odpowiednim rozmiarze. Lampy z wymiennymi źródłami światła są pod tym względem lepsze.

Lepsze tylko dlatego że mają te wymienne żarówki. Ale z kolei producenci żarówek doskonale wiedzą że ich produkty są łatwo wymienne przez klienta więc produkują je tak żeby przypadkiem nie były zbyt długowieczne.
    Tak czy siak więc powstają elektrośmieci.
    Fakt że klientowi dużo łatwiej wymienić samą żarówkę niż cały plafon

Z mojego doświadczenia jednak mogę napisać, że zespolone lampy/plafony LED są mimo wszystko nieco lepiej wykonane niż żarówki, przynajmniej jeśli chodzi o chłodzenie samych struktur LED i zasilacza, przez co są bardziej niezawodne niż te wymienne żarówki. Oczywiście też z czasem niestety ulegają awarii...
  • #21 21925891
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Moj plafon led plastikowy padł wczoraj po roku pracy...po rozlożeniu widac zasilacz oraz tasmę led na obwodzie z zerowym chlodzeniem🔥...moc max 24W.
    Po właczeniu lekko miga i gaśnie.
    Zauwazylem w jednym miejscu na tasmie brak chyba rezystora...jakby sie odkleił albo kondensatora smd. Oznaczeń brak.
    Wystepuja na taśmach led smd w postaci kondensatorów? Czy to jest rezystor bez oznaczeń?
    Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED Wnętrze i usterka oraz prowizoryczna naprawa plafonu LED
  • #22 21926095
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1901
    balcerowicz79 napisał:
    Zauwazylem w jednym miejscu na tasmie brak chyba rezystora...jakby sie odkleił albo kondensatora smd. Oznaczeń brak.

Co tam jest za oznaczenie na taśmie pod tym elementem? D4 czy R4 ?
  • #23 21926785
    balcerowicz79
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Poskladałem grata...nie zobacze tego oznaczenia bo zapakowalem juz plafon...wygrzebałem w necie ze mam jeszcze 30 dni gwarancji...odsyłam do sklepu.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii plafonu LED z zintegrowanym źródłem światła, który po kilku latach zaczął migać i przestał działać. W opisywanym egzemplarzu zasilacz stałoprądowy 300 mA / 60–80 V okazał się sprawny, a wewnątrz nie znaleziono typowego przegrzanego PCB. W odpowiedziach pojawiły się podobne przypadki: uszkodzenia sekcji APFC w bardziej rozbudowanych driverach, padnięte diody LED, odklejone lub spalone fragmenty taśmy LED, brakujące elementy SMD oraz spadek jasności po kilku latach pracy. Omawiano prowizoryczne naprawy przez wymianę uszkodzonych LED, wklejanie nowych pasków LED, zmianę prądu zasilania przez modyfikację rezystora w zasilaczu oraz zastępowanie oryginalnych modułów gotowymi modułami LED 230 V, COB lub 12/24 V z dodatkowym chłodzeniem aluminiowym. Poruszono też zalety i wady plafonów LED zintegrowanych: dobre rozproszenie światła i kompaktowość kontra jednorazowość, trudniejsza naprawa i problemy z trwałością oraz chłodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA