logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podlicznik z rozliczeniem poboru prądu (lub czasu)

voitek1 16 Mar 2023 17:30 486 5
  • #1 20492510
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Witam Szanownych ekspertów,

Mamy saunę we wspólnocie mieszkaniowej i potrzebuje założyć podlicznik z rozliczeniem (np. na kartę, RFID, NFC, itp.): każda osoba doładowywałaby kartę w administracji i wtedy mogłaby korzystać z sauny. Podlicznik, jeśli nie na kWh, to mógłby być na czas. Czy są takie urządzenia na rynku?

Pozdrawiam
  • #2 20492550
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    Może nie sauny ale prysznice. Są takie np. we Wdzydzach w ośrodku z wieżą obserwacyjną. Tam woda przestaje lecieć więc musi być elektrozawór uruchamiany przez zegar. Sauna to co innego bo aby z niej skorzystaç to trzeba ją najpierw nagrzać . .Należałoby zużytą energię przez urządzenie w danym dniu przez liczbę użytkowników z tego dnia i to byłoby sprawiedliwe. Tylko, że podział kosztów też będzie nieregularny bo jest niemożliwe aby codziennie był komplet chętnych na pocenie się . A co jeżeli zgłoszony na drewniane sidzisko zrezygnuje z siedzenia w duchocie bo ma kaca ?
  • #3 20493462
    voitek1
    Poziom 39  
    ppwielki napisał:
    A co jeżeli zgłoszony na drewniane sidzisko zrezygnuje z siedzenia w duchocie bo ma kaca ?
    . Jest dorosły i wie co robi - więc jego strata

ppwielki napisał:
    Może nie sauny ale prysznice. ... Należałoby zużytą energię przez urządzenie w danym dniu przez liczbę użytkowników z tego dnia i to byłoby sprawiedliwe. Tylko, że podział kosztów też będzie nieregularny bo jest niemożliwe aby codziennie był komplet chętnych na pocenie się.

Gdybym miał dzielić po równo to nie potrzebuję żadnego urządzenia. Poza tym rozliczać mam prąd (zasilanie pieca sauny) nie wodę.
    Czyli wchodząc do sauny użytkownik uruchamia kartą licznik na konkretną (taką jak na karcie) ilość kWh
  • #4 20493623
    ppwielki
    Poziom 27  
    voitek1 napisał:
    Poza tym rozliczać mam prąd (zasilanie pieca sauny) nie wodę.
    toć napisałem
    ppwielki napisał:
    Sauna to co innego

Dodano po 2 [minuty]:

voitek1 napisał:
    użytkownik uruchamia kartą licznik na konkretną (taką jak na karcie) ilość kWh
    ale
    ppwielki napisał:
    aby z niej skorzystaç to trzeba ją najpierw nagrzać.
  • #5 20493633
    voitek1
    Poziom 39  
    dzięki @ppwielki - ale ....po co pisać, skoro nie jest to odpowiedzią na mój problem?

ppwielki napisał:
    aby z niej skorzystaç to trzeba ją najpierw nagrzać.

Co nagrzać? Kartę, wodę?
    Mówimy o saunie suchej: tam nie potrzeba żadnej wody (no chyba, że jeden garnek wody do polewania kamieni).

Pytanie jak w temacie: podlicznik z rozliczeniem poboru prądu (nie wody)
  • #6 20493662
    ppwielki
    Poziom 27  
    voitek1 napisał:
    Co nagrzać? Kartę, wodę?
    Mówimy o saunie suchej:
    ironizujesz. Do sauny wchodzisz jak już jest nagrzana.

ps. przepraszam,że zająłem miejsce w Twoim temacie.
    ps. właśnie jadę na Wolumen to się popytam o taki licznik.
REKLAMA