logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciśnienie cały czas rośnie do około 3 barów - Beretta Junior

Gumaa 18 Mar 2023 12:30 1005 1
REKLAMA
  • #1 20495608
    Gumaa
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Dzień dobry, niedawno kupiłem mieszkanie w którym zamontowany jest piec dwufunkcyjny Beretta Junior. Niestety wczoraj zauważyłem, że ciśnienie w systemie nieustannie rośnie do ponad 3 barów i zaczyna coś kapać pod piecem. Jest to moja pierwsza styczność z tego typu piecem (wcześniej korzystałem tylko ze zwykłego podgrzewacza przepływowego, bez funkcji CO), więc chciałbym się poradzić co w tej sytuacji robić.

Wczoraj co chwilę upuszczałem wodę z grzejnika, aby woda przestała kapać spod piecyka, ale po parunastu/parudziesięciu minutach problem znowu się powtarza. Poprzedni właściciel podczas sprzedaży przekazał mi, że na piecu mają być 2 bary i jak jest za mało to dopuścić za pomocą małego zaworku. Przedwczoraj tak właśnie zrobiłem i podejrzewam, że zwór nie był długo ruszany i po tym jak go ruszyłem zaczął przeciekać. Próbowałem go mocniej dokręcić ale nic nie pomogło.
    Przed wyjściem wczoraj z mieszkania zakręciłem główny zawór wody w mieszkaniu i zdawało się, że problem ustąpił. Dzisiaj wrócę tam za parę godzin i zobaczę czy ciśnienie wzrosło.

Czy moja diagnoza jest poprawna? Czy może problem być również z czymś innym? Czy taki zawór da się naprawić? Czy ten piec jest jeszcze warty serwisowania czy raczej nastawić się na zakup innego?
  • REKLAMA
  • #2 20495655
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Gumaa napisał:
    Czy moja diagnoza jest poprawna?

Tak.

Gumaa napisał:
    Czy taki zawór da się naprawić?

Tu trzeba nam zdjęcia.
REKLAMA