logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Junior 14/21l - Ciśnienie 3bary, C.O. nie grzeje, cieknie ze spustowego

BociekPL 03 Maj 2015 17:37 2406 4
REKLAMA
  • #1 14665308
    BociekPL
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam.
    Posiadam na działce kocioł Beretta Junior 14/21l. Kocioł był wyłączony na zimę i pozakręcane były w nim wszystkie zawory doprowadzające. Dzisiaj odkręciłem zawory, ustawiłem kocioł na pozycję "letnią" i puściłem wodę. Niestety omyłkowo odkręciłem zawór spustowy, w wyniku czego wyciekło w sumie ok 1L wody z glikolem. Obecnie ciśnienie wynosi niewiele ponad 3 bary, nie działa ogrzewanie kaloryferów, a z zaworu spustowego, pomimo zakręcenia kurka, co chwila kapie kropla płynu. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 14665744
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 523
    BociekPL napisał:
    niewiele ponad 3 bary

Chyba odkręciłeś zawór dopełnienia a nie spustowy.

Ciśnienie na kotle powinno oscylować w granicach 1-1,5 bar.

Kocioł nie ma czujnika nadmiaru ciśnienia ale tylko prestostat minimum. Wody nie masz prawdopodobie z innego powodu.

Co do kapiącego zaworu bezpieczeństwa - do puki nie zmiejszysz ciśnienia bedzie kapał lub leciał. Możliwe też ze bedzie do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 14666115
    BociekPL
    Poziom 10  
    No dobra, mogłem coś pomieszać. W takim razie co robić, żeby zmniejszyć ciśnienie do 1,5 bar i żeby działało C.O.?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14666257
    Bazyl44
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Najbezpieczniej upuścić przez odpowietrznik na którymś z grzejników
  • #5 14671035
    BociekPL
    Poziom 10  
    Rozumiem, że to pomoże na problem ze zbyt wysokim ciśnieniem. A jak w takim razie uruchomić centralne ogrzewanie?
REKLAMA