logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie 12 kanałów IR: zestaw radiowy vs DIY tranzystory mocy (IRF9540N)

18 Mar 2023 15:14 456 5
REKLAMA
  • #1 20495874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 20496136
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6092
    agm6 napisał:
    Ale na przekaźnikach 10 A, podobno się szybko kończą.
    Jak się ich nie katuje dużymi obciążeniami, to dobrej jakości przekaźniki wytrzymują miliony cykli. Oczywiście to są "jakieś" przekaźniki niekoniecznie dobre, ale miałem podobne urządzenie w rękach i nawalały klawisze w pilocie a nie przekaźniki. Poza tym jak lubisz majsterkować, to naprawisz, czy to pilota, czy przekaźniki w pół godziny. Więc nie ma się co bać, o trwałość przekaźników, tylko wymienić jak się zepsują. W samochodach przerywacze kierunkowskazów były na przekaźniku - te które kiedyś rozbierałem (nie wiem jak współczesne) a mimo to wytrzymywały latami.

agm6 napisał:
    Podobno można zrobić taki układ na tranzystorach, jak?
    Chcesz wymienić przekaźniki na tranzystory, czy budować od podstaw całość? to drugie to raczej nie dla początkującego i nie na pierwszą konstrukcję.

agm6 napisał:
    Dobre by były tranzystory mocy 125 watów (Tranzystor IRF9540N MOSFET 100V 23A TO-220 numer oferty 8082357168) lub jakiś mocniejszy 200 watowy.
    Katalogowa maksymalna moc strat nie powinna cię interesować, przecież nie chcesz zmarnować 200W. Poprawnie dobrany tranzystor ma straty <1W.

Żeby podłączyć tranzystory zamiast przekaźników najpierw trzeba rozpracować co jest na płytce.
  • REKLAMA
  • #3 20504141
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20505584
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6092
    agm6 napisał:
    Znalazłem jedynie kilku stronicowe dywagacje ale nie konkretne rozwiązania

No jak chcesz gotowca, to musisz sobie znaleźć np. projekt AVT jako materiał do rozbudowy
    https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5143.pdf

Zazwyczaj dyskutujemy tu o rozwiązaniach a raczej o fragmentach, jeden zrobi tak, inny inaczej, to lepsze, tamto gorsze.... ale takiego co by rysował projekty na zamówienie za darmo, nie ma na elektrodzie ani jednego.

agm6 napisał:
    Chciałbym wiedzieć jak by musiał być zbudowany układ. Który by składał się z arduino sterownika, tranzystora załączającego i odbiornika silnik DC.Arduino załącza poprzez tranzystor NPN BDX33C Darlington NPN 100V 10A 70W lub D44H11 NPN 10A 80V 50W TO220

Pewnie MOSFET miał by więcej sensu IRLB4132PBF przy 6A będzie ledwo ciepły, a BDX33C będzie wymagał radiatora
  • REKLAMA
  • #5 20505754
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    agm6 napisał:
    Ale na przekaźnikach 10 A, podobno się szybko kończą.

Możesz tymi przekaźnikami sterować "dużymi" porządnymi przekaźnikami, jakie stosuje się w przemyśle. Drugie rozwiązanie to sterowanie przekaźnikami samochodowymi, większej mocy. To zadanie nawet nie wymaga lutownicy ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20505972
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA