logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna GA-B85M-D3H - Płyta główna + multimetr

nojanekno 18 Mar 2023 16:17 327 2
REKLAMA
  • #1 20495966
    nojanekno
    Poziom 1  
    Witam
    Podłączyłem multimetr do pinów USB na włączonej płycie głównej od komputera. Po chwili komputer się wyłączył, a z układu widocznego za zdjęciu zaczął lecieć delikatnie dym, więc natychmiastowo wyłączyłem zasilacz. Po ponownym włączeniu zasilacza słychać "przeskoczenie prądu" (skwiertnięcie), a miejsce (ten układ) widoczne na zdjęciu rozgrzewa się do dużych temperatur w sekundę. płyta przestała się włączać (tak jakby pw (power + i -) przestał działać.

Czy można cokolwiek zrobić, aby płyta znów zaczęła działać? Płyta główna GA-B85M-D3H - Płyta główna + multimetr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20496004
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Zrobiłeś zwarcie, mógł się uszkodzić chipset :-(
    A tak w ogóle to co chciałeś mierzyć tym miernikiem? Do sprawdzania portów USB są specjalne mierniki.

Zacząłbym od wylutowania tego regulatora ale nie wiem czy jest jeszcze sens.
  • Pomocny post
    #3 20496218
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Sens jest, wylutuj stabilizator, sprawdź czy jest zwarcie między jego wyjściem (największe pole lutownicze) a masą - najlepiej jednak na odłączonej od zasilania płycie. Jeśli zwarcia nie będzie można wlutować nowy układ i sprawdzać dalej.

Element ten generuje napięcie na linii +3VDUAL, z tego co widzę jest to między innymi część zasilania mostka B85 (więc może on być uszkodzony). Również z tej linii zasilana jest przetwornica generująca napięcie 1.05V (VCC1_05_ME) i parę innych drobiazgów.
REKLAMA