logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte DA-B85M-D3H - Płyta główna, uszkodzenie Cewki z rdzeniem ferrytowym

zantal 26 Sie 2015 18:30 783 2
REKLAMA
  • #1 14949197
    zantal
    Poziom 2  
    Witam,

Moje zapytanie skierowane do Was dotyczy uszkodzenie mechanicznego płyty głównej, jeżeli ktoś byłby na tyle uprzejmy jak i jego poziom wiedzy pozwoliłby mu na odpowiedzenie na moje pytania byłbym bardzo wdzięczny.

Do uszkodzenia doszło w dniu wczorajszym, przy montażu nowego chłodzenia CPU, niestety jedna z śrub była zbyt długa i doszło do odskrobania warstwy do ok. 1 mm płaszcza cewki z rdzeniem ferrytowym znajdującej się miedzy gniazdem procesora, a radiatorem "Ultra Durable". Patrząc od strony CPU jest to trzecia cewka licząc od lewej. Tak jak wspominałem powyżej uszkodzeniu uległa tylko warstwa zewnętrza (jeden z rogów), na głębokość do ok. 1 mm. Po sprawdzeniu za pomocą lupy stwierdziłem iż nie widać żadnych części wewnętrznych cewki, ani rdzenia.

Komputer złożyłem z powrotem w celu jego sprawdzenia i działa on całkowicie sprawnie. Został on obciążony "3dmark Fire Strike 1.1" gdzie uzyskał odrobinę wyższy wynik w tym zestawieniu niż wynik ogólny dla takiego zestawienia podawany na stronie "3dmark.pl". Oprócz tego komputer został obciążony w pełni zaktualizowaną grą Wiedźmin 3 na ustawieniach: "High". W tym przypadku nie odnotowany został żaden spadek fps, które mieściły się w zakresie 35-39 klatek (mierzone poprzez najnowszą wersje programu "Fraps"), gra była uruchomiona ok. 10 minut. Po każdej z powyższych czynności dokonałem sprawdzenia temperatury w biosie i były one prawidłowe, temperatura procesora wynosiła 31 stopni Celcjusza (tak niską temperaturę uzyskałem dzięki nowemu chłodzeniu). Rozdzielczość na której odbywały się testy to 1920 X 1080.

W związku z powyższym moje zapytania dotycząc poniższych kwestii:

1. Czy opisana usterka może mieć negatywny wpływ na działanie komputera w krótkim okresie czasu, a jeśli tak to najprawdopodobniej jaki?

2. Czy opisana usterka może mieć negatywny wpływ na działanie komputera w długim okresie czasu, a jeśli tak to najprawdopodobniej jaki?

3.Czy powyższa usterka może doprowadzić do dalszego uszkodzenia płyty głównej a w konsekwencji innych podzespołów/urządzeń zamontowanych/podpiętych do płyty głównej?

4. Czy powyższa usterka może powodować spięcia?

5. Czy powyższa usterka może mieć wpływ na spadek mocy w całym układzie komputera lub jego części, a jeśli tak to jaki?

6.Czy powyższa usterka może spowodować zmniejszenia energooszczędności płyty głównej lub całego komputera?

7. Czy powyższa usterka może powodować błędy w działaniu oprogramowania, w szczególności systemu operacyjnego?

8. Czy powyższa usterka może mieć wypływ na żywotności płyty głównej lub inny podzespołów komputera?

9.Czy mogę dokonać jakiś czynności naprawczych/zabezpieczających w własnym zakresie dotyczących powyższej usterki?

10. Jaki inny wpływ po za wymienionymi przez ze mnie powyżej może mieć powyższa usterka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14949259
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Odpowiedzi udzielam na podstawie powyższego opisu usterki.
    1. Czy opisana usterka może mieć negatywny wpływ na działanie komputera w krótkim okresie czasu, a jeśli tak to najprawdopodobniej jaki? Nie.
    2. Czy opisana usterka może mieć negatywny wpływ na działanie komputera w długim okresie czasu, a jeśli tak to najprawdopodobniej jaki? Nie.
    3.Czy powyższa usterka może doprowadzić do dalszego uszkodzenia płyty głównej a w konsekwencji innych podzespołów/urządzeń zamontowanych/podpiętych do płyty głównej? Nie.
    4. Czy powyższa usterka może powodować spięcia?Nie.
    5. Czy powyższa usterka może mieć wpływ na spadek mocy w całym układzie komputera lub jego części, a jeśli tak to jaki? Nie.
    6.Czy powyższa usterka może spowodować zmniejszenia energooszczędności płyty głównej lub całego komputera? Cokolwiek by to miało znaczyć - nie.
    7. Czy powyższa usterka może powodować błędy w działaniu oprogramowania, w szczególności systemu operacyjnego? Nie.
    8. Czy powyższa usterka może mieć wypływ na żywotności płyty głównej lub inny podzespołów komputera? Raczej nie.
    9.Czy mogę dokonać jakiś czynności naprawczych/zabezpieczających w własnym zakresie dotyczących powyższej usterki? Możesz dokonać wymiany cewki na nową o takich samych parametrach, aczkolwiek z opisu usterki nie wynika, aby zabieg ten był konieczny.
    10. Jaki inny wpływ poza wymienionymi przeze mnie powyżej może mieć powyższa usterka?Brak wpływu na działanie płyty głównej i komputera jako całości.

Pozdrawiam
  • #3 14949284
    zantal
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za odpowiedzi na moje wszystkie pytania w tak krótkim czasie w szczególności! :D

Co do energooszczędności to przeczesując wczoraj zasoby internetowe w celu ustalenia specyfikacji oraz nazwy uszkodzonego elementu natknąłem się na informacje producenta iż ten element odpowiada między innymi za to :D

Niestety moja wiedza na temat komputera od strony cewek, kondensatorów czy ścieżek jest żadna więc stąd moje zapytanie jak i brak możliwości zweryfikowania zapewnień Producenta :|

Serdecznie pozdrawiam!
REKLAMA