logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DIN28430 - problem z drzwiczkami dozownika, elektromagnes i dioda informacyjna

szurgot 19 Mar 2023 11:42 1653 8
REKLAMA
  • #1 20497138
    szurgot
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam problem ze zmywarką Beko DIN28430. Drzwiczki dozownika tabletki otwierają się średnio tylko raz na pięć cykli. Wyjąłem cały dozownik, z niego elektromagnes i podpiąłem na krótko pod 230V - działa za każdym razem. Dodatkowo zrobiłem bypass. Wlutowałem się z nowym kablem na odcinku ok. 40 cm. Nie rozbierałem całej zmywarki więc bypass jest tylko na odcinku do którego miałem dostęp. Ponadto zauważyłem, że dioda informująca o pracy zmywarki, ta skierowana w podłogę raz świeci normalnie, raz bardzo słabo, a raz wcale.

Może ktoś coś podpowie? Możliwe że pomimo że elektromagnes na krótko działa za każdym razem to może być uszkodzony i zmywarka go nie lubi? Może wiązka jednak gdzieś jest uszkodzona? Czy coś czego obawiam się najbardziej, czyli moduł sterujący? Poza tymi objawami zmywarka działa bez zarzutu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20497569
    mario88legia
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Hejka.
    Zmywarki są skomplikowanymi urządzeniami, a problem, który opisujesz, może mieć kilka możliwych przyczyn. Poniżej przedstawiam kilka sugestii, co możesz sprawdzić, aby zlokalizować przyczynę problemu:

Sprawdź, czy elektromagnes jest poprawnie zamontowany i połączony z dozownikiem tabletek. Upewnij się, że wszystkie złącza są dokładnie złączone i nie ma luźnych połączeń.

Sprawdź, czy nie ma uszkodzeń w okolicy elektromagnesu lub w jego okolicy, które mogą powodować problemy z działaniem dozownika.

Sprawdź, czy wiązka kablowa jest poprawnie połączona i nie ma uszkodzeń. Upewnij się, że nie ma przerywanych połączeń lub uszkodzonych przewodów.

Sprawdź, czy moduł sterujący działa poprawnie. Sprawdź, czy nie ma widocznych uszkodzeń, takich jak spalone elementy lub wycieki elektrolitu. Upewnij się, że wszystkie przewody są poprawnie podłączone.

Sprawdź, czy dioda informująca o pracy zmywarki działa poprawnie. Upewnij się, że nie ma uszkodzeń w okolicy diody, takich jak przerywane połączenia lub uszkodzone przewody.

Sprawdź, czy problem jest związany z programem zmywarki. Spróbuj uruchomić kilka różnych programów, aby sprawdzić, czy problem występuje tylko w jednym programie.

Wreszcie, jeśli nie możesz zlokalizować przyczyny problemu, skontaktuj się z serwisem technicznym producenta lub z certyfikowanym specjalistą, aby pomogli ci zdiagnozować problem i naprawić zmywarkę.

Mam nadzieję, że powyższe wskazówki pomogą ci rozwiązać problem z dozownikiem tabletek w zmywarce Beko DIN28430.

Pozdrawiam Mario88
  • #3 20507918
    szurgot
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Sprawa okazała się dość poważna. Rozwalone dwa triaki i rezystor. Czy ktoś może posiada schemat do tego modułu, lub jest w stanie pomóc mi określić jaką wartość powinien mieć rezystor na zdjęciu R99? Oznaczenie modułu: 1510154050
    Beko DIN28430 - problem z drzwiczkami dozownika, elektromagnes i dioda informacyjna20230325_1..509.jpg (397.71 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Beko DIN28430 - problem z drzwiczkami dozownika, elektromagnes i dioda informacyjna20230325_1..945.jpg (1.08 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Beko DIN28430 - problem z drzwiczkami dozownika, elektromagnes i dioda informacyjna20230325_1..326.jpg (988.2 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Beko DIN28430 - problem z drzwiczkami dozownika, elektromagnes i dioda informacyjna2.jpg (988.2 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Beko DIN28430 - problem z drzwiczkami dozownika, elektromagnes i dioda informacyjna1.jpg (921.4 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20507946
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    szurgot napisał:
    jaką wartość powinien mieć rezystor na zdjęciu R99?
    Zatem proszę wszystko na foto, a rezystor ma opór 39Ω...

Beko DIN28430 - problem z drzwiczkami dozownika, elektromagnes i dioda informacyjna
  • #5 20507972
    szurgot
    Poziom 12  
    Kolego ratujesz mi sobotę. Dziękuję bardzo. Mam nadzieje że dostanę takie triaki w poniedziałek, i że moduł jeszcze wstanie... Gdyby jednak się tak nie stanie to masz może na sprzedaż taki moduł?
  • REKLAMA
  • #6 20507988
    TONI_2003
    Moderator
    szurgot napisał:
    Mam nadzieje że dostanę takie triaki w poniedziałek, i że moduł jeszcze wstanie...
    Opis na foto...
  • #7 20508082
    szurgot
    Poziom 12  
    A jaka powinna być wartość tych elementów? Sprawdzę dopiero po niedzieli, ponieważ moduł wrócił do zmywarki - oprócz otwierania dozownika wszystko śmiga. A do ręcznego zmywania już nie ma chętnych w domu.
  • REKLAMA
  • #8 20508130
    TONI_2003
    Moderator
    szurgot napisał:
    oprócz otwierania dozownika wszystko śmiga
    Jeśli tak to raczej nie ma takiej potrzeby chyba, że będzie uwalony port dozownika, ale to już nic Byś nie zrobił! Bądźmy dobrej myśli (o ile oprócz triaków) wszystkie elementy SMD są sprawne to po wymianie będzie oki...
  • #9 21865334
    PaweBiolik
    Poziom 7  
    Gdzie można kupić takie triaki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmywarki Beko DIN28430, w której drzwiczki dozownika tabletki otwierają się nieregularnie (średnio raz na pięć cykli). Elektromagnes z dozownika działa poprawnie po podłączeniu bezpośrednio do 230V, jednak w urządzeniu problem nadal występuje. Wykonano bypass i wymianę kabla na odcinku około 40 cm, bez rozbierania całej zmywarki. Dodatkowo dioda informująca o pracy zmywarki świeci nieregularnie: normalnie, bardzo słabo lub wcale. Możliwe przyczyny to uszkodzona wiązka kablowa, uszkodzony moduł sterujący lub problemy z triakami i rezystorem na module. W trakcie diagnozy stwierdzono uszkodzenie dwóch triaków i rezystora R99 na module sterującym oznaczonym numerem 1510154050. Wartość rezystora R99 to 39Ω. Po wymianie elementów SMD i triaków oczekuje się przywrócenia prawidłowej pracy modułu i dozownika. Pojawiło się pytanie o dostępność triaków do zakupu. Poza problemem z dozownikiem i diodą, zmywarka działa bez zarzutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA