logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w obudowach standard ATX w stosunku do AT ?

ssaka 21 Lis 2005 19:31 5647 8
  • #1 2012577
    ssaka
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    nie krzyczec na mnie ..;-) szukalem i nie znalazlem ..(moze za slabo) ..;-)
    jaka jest roznica w tych dwoch standardach obodow roznia sie tylko wylacznikiem zasilania czy moze jest jeszcze cos?

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 2012640
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Po pierwsze: to są inne zasilacze, AT ma właczanie zasilania poprzez zwykły wyłącznik, ATX porzez sterowanie z przycisku, lub z płyty lub tak ja mam z klawiatury /tu zasilacz cały czas pozostaję pod napięciem, tak jak w telewizorach/
    Po drugie: to obudowy są przystosowane do innych płyt, szczególnie tył obudowy, do AT nie włożysz płyty od ATX.
    Po trzecie: Obudowy AT wyszły już z użycia.
    pozdro
  • #3 2012660
    ssaka
    Poziom 10  
    dzieki ..pytalem tylko o obudowe ...bez zasilacza ...ale serd dzieki ..pozdr
  • #4 2012873
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Obudowa jest prawie taka sama ATX jak i AT z tym, że AT ma jeden otwór dodatkowy z tyłu obudowy na przewód włączający zasilacz.
  • #5 2012956
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    AT ma więcej miejsc na blaszki na kartach, a ATX ma pole na panel ze złączami.
  • #6 2012991
    K!lleR
    Poziom 39  
    k4be napisał:
    AT ma więcej miejsc na blaszki na kartach, a ATX ma pole na panel ze złączami.

Może kolega bardziej sprecyzować swoją wypowiedź ? Jakie blaszki na kartach i jakie pole na panel ze złączami ??
  • #7 2013058
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    AT: kilka otworów na śledzie (karty) + otwór okrągły około 20 mm na wtyk DIN klawiatury + ewent. otwory na złącza LPT i COM podłączane taśmami, wyłącznik podłączony czterema przewodami do zasilacza na stałe
    ATX: kilka otworów na śledzie (karty) + dwa otwory okrągłe około 12 mm na wtyki PS2 klawiatury i myszy + otwory na złącza LPT i COM (oraz ewent. RJ45 i/lub USB) wlutowane w płytę, wyłącznik = niestabilny mikrowyłącznik zamontowany na obudowie.
  • #8 2013097
    K!lleR
    Poziom 39  
    Taraz zajażyłem :) Proszę aby kolega zmienił temat topic'u bo się można pomylić z odebraniem go.
  • #9 2023269
    ssaka
    Poziom 10  
    a wiec tak ..(poprawcie mnie jesli sie myle) obudowa nie rozni sie (pomijajac rozlozenie "dziur" ) niczym ..tylko wylacznik ...czyli jesli dam zwykly wylacznik ...impulsowy bedzie wszystko ok

Podsumowanie tematu

✨ Obudowy komputerowe w standardzie AT i ATX różnią się przede wszystkim konstrukcją tyłu obudowy, dostosowaną do odpowiednich płyt głównych, co uniemożliwia montaż płyty ATX w obudowie AT. Standard AT posiada dodatkowy otwór na przewód włączający zasilacz oraz kilka otworów na śledzie kart rozszerzeń, a także okrągły otwór na wtyk DIN klawiatury i ewentualne otwory na złącza LPT i COM podłączane taśmami. W obudowach AT wyłącznik zasilania jest na stałe podłączony do zasilacza. W standardzie ATX obudowa ma dwa otwory na wtyki PS/2 klawiatury i myszy oraz otwory na złącza LPT, COM, a także RJ45 i USB wlutowane bezpośrednio w płytę główną. Wyłącznik zasilania w ATX to niestabilny mikrowyłącznik montowany na obudowie, który steruje zasilaczem. Poza różnicami w rozmieszczeniu otworów i typie wyłącznika, obudowy są do siebie podobne. Możliwe jest zastosowanie zwykłego wyłącznika impulsowego w obudowie ATX, co pozwala na poprawne działanie zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA