logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszty i ryzyko instalacji LPG + NITRO w Audi A4 1.8 125 PS, woj. opolskie

klaudiuszomega 21 Lis 2005 19:46 15850 30
REKLAMA
  • #1 2012634
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Na wstepie witam i pozdrawiam.Posiadam samochod j.w. z przebiegiem 180tys.km.zamierzam zainstalowac LPG i Nitro.Chce sie zorientowac jakie sa koszty i ewentualnie jakie niespodzianki moga wyskoczyc? Instalacja LPG normalna z mikserem.Prosze o fachowe wskazowki i porady ewentualnie gdzie to mozna wykonac, mieszkam w opolskim wojewodztwie.Z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2012861
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Widze ze okropnie chcesz skrzywdzic swoje autko. Pozatym te instalacje to dwie sprzecznosci. Nie ma czegos takiego szybka jazda i tania, albo montujesz LPG, albo nitro i zostawiasz benzynke. Choc przy takim przebiegu to bym sie bal nitro zakladac.
  • #3 2013607
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    nitro startowalo by rzadko-w sytuacjach ekstremalnych.chyba jest opcja przejscia na benzynke automatycznie po wlaczeniu nitro...autko bylo i jest szanowane.a ze nie bedzie...licze sie z tym ze to moze byc jego szybki koniec.dzieki za uwagi
  • #4 2015311
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Cytat:
    chyba jest opcja przejscia na benzynke automatycznie po wlaczeniu nitro

Była by możliwość zrobienia czegoś takiego, ale weź pod uwage że w przewodach paliwowych zostanie część gazu, który nie zdąży sie wypalic w tak krótkim czasie. Dla mnie to sprzeczność lpg i nitro. Zamiast krzywdzić samochód gazem zamontuj wtrysk podtlenku i bedzie git.
  • #5 2016305
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    po pierwsze - jaki strzal ?
    po drugie - jak sterowany ?
    po trzecie - jaki gaz ?
  • REKLAMA
  • #6 2020089
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Niw mam pojecia i prosze o fachowe rady.Chcialbym podciagnac to autko do 170 PS.chwilowego krecenia jezeli jest to mozliwe.Pozdro.....
  • #7 2020174
    lidl
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    jak już ktoś mówił nie można jeździć tanio i szybko albo moc albo ekonomia trzeba wybrać lepsze dla nas. Osobiśnie nie mam nitro ale znam ludzi którzy mają powiem tyle przy 180 tyś km daruj sobie nitro go zakatuje bardzo szybko. poza tym instalacja to są spore koszty kumpel za instalke płacił jakieś 5000zł ale to jakiś czas temu i nie wiem czy by ci sie jakiś warsztat podjoł założenia nitro przy gazie i na odwrót. poczytaj tutaj http://www.vtech.pl/dyskusja.html
  • REKLAMA
  • #8 2020288
    colin_2b
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    lidl napisał:
    jak już ktoś mówił nie można jeździć tanio i szybko albo moc albo ekonomia trzeba wybrać lepsze dla nas. Osobiśnie nie mam nitro ale znam ludzi którzy mają powiem tyle przy 180 tyś km daruj sobie nitro go zakatuje bardzo szybko. poza tym instalacja to są spore koszty kumpel za instalke płacił jakieś 5000zł ale to jakiś czas temu i nie wiem czy by ci sie jakiś warsztat podjoł założenia nitro przy gazie i na odwrót. poczytaj tutaj http://www.vtech.pl/dyskusja.html

Nie masz lepszej strony do cytowania?

Jest to mozlwie oczywiscie, ale po pierwsze taka instalacja LPG rzeczywiscie skrzywdzi ten silnik. Po drugie jak ma 2 sondy lambda to raczej dzialac nie bedzie ta instalacja i wtrysk jest koniecznoscia. Po trzecie i tak bedzie powolne.
    Dobra rada ciesz sie tym co masz i nie kombinuj. Jak bardzo zalezy Ci na malych kosztach to wloz tam silnik TDI - wyjdzie niewiele wiecej niz lpg + nitro a z dobrym programem bedzie szybsze przy malym spalaniu nawet jezdzac szybko.
    Najtaniej wyjdzie kupic a4 z innym silnikiem.
  • #9 2026815
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    tdi lubie,ale wole benzynke.po za tym nie budze rano sąsiadow...
  • #10 2027041
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Cytat:
    tdi lubie,ale wole benzynke.po za tym nie budze rano sąsiadow...

Chciałbym tylko zauważyć że nie żyjemy w latach 80-tych i dzisiejsze diesle są naprawde ciche, wiec nie moge sie zgodzić z tym co piszesz.
  • #11 2032960
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Diesel jest zawsze dieslem cichszy jak kiedys ale nie cichszy od benzyny.Zreszta kazdy swoje chwali.Pozdrawiam.
  • #12 2167593
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Dzieki za rady jakos sobie poradzilem i nitro daje rade.Pozdrawiam.
  • #13 2171180
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Diesel jest OK.ojciec ma mazde 323 1.7D (86r)jak przy -25 st.C odpala rano o 5:30 to całe osiedle budzi :P ale ekonomia górą w japońcach 4,2 trasa w 5 osób przy ciężkiej nodze 6,5.
    Wiem że nie związane z tematem ale chciałem się pochwalić he he
    pozdro
  • #14 2171530
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    nitro moze dawac rade ale motor moze kiedys nie dac :D:D:D

ps. ten post o dieslu dosyc mocno nie na miejscu :cry:
  • REKLAMA
  • #15 2172213
    coobah
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    senso napisał:
    Diesel jest OK.ojciec ma mazde 323 1.7D (86r)jak przy -25 st.C odpala rano o 5:30 to całe osiedle budzi :P ale ekonomia górą w japońcach 4,2 trasa w 5 osób przy ciężkiej nodze 6,5.
    Wiem że nie związane z tematem ale chciałem się pochwalić he he
    pozdro

co to k..a za post? co on wniósł do tematu?? Ogarnij sie gościu!! :)
  • #16 2354329
    su
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    jeeee nie wiem po co sporo gości wogule męczy kompa , jak sie im gaz nie podoba to ich sprawa, ale niech nie mieszają .przy odpowiedniej instalacii lpg dostaniesz pare koni extra.ja nie widze problemu. mam corse gsi ,oczywiście gaz, honda civic vtec w tym tygodniu wtrysk lpg:) .corsą na 1/4 mili latam właśnie na gazie to wtedy jest więcej chętnych do ścigania . i dziwią sie na mecie , pozdrawiam zakładaj
  • #17 2356951
    mokun
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jest kilka aut z lpg i nitro i dzialaja a jak kolega sie decyduje i jest swiadom ze moze to sie zle skonczyc dla silnika to niech jezdzi. Ja jak bym mial kase na takie cos to tez bym to zmotal tylko ze juz bym kombinowal wtrysk gazu bo na samym gazie na wtrysku masz kilka koni wiecej.
  • #18 2359961
    mendelmax
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Wszystko ok, ale instalowanie przewężki na dolocie zmniejszającej moc i nitro żeby ją zwiększyć to chyba jednak jest nieco nie tak... :) Co nie znaczy że się nie da, pytanie tylko czy napewno ma sens.
  • #19 2361475
    mokun
    Poziom 12  
    Dlatego mowie ze lepiej zalozyc wtrysk gazu a nie instalke z mikserem.
  • #20 2363118
    mendelmax
    Poziom 15  
    Do tuningu to najlepiej instalka z wtryskiem w fazie ciekłej (V generacja) daje ok. 10% przyrostu mocy bez jakiegokolwiek przeciążania silnika, niestety póki co jest cholernie droga i do takiego auta raczej nieopłacalna.
  • #21 2365687
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Ludzie a co za roznica czy autko ma gaz czy tez nie ja ktos chce na codzien jedzic tanio na gazie to jedzi a jak chce pojechac szybko to przelacza na benzyne i wlacza nitro i jedzie ja nie widze zadnych przeciwskazan zeby oba systemy egzystowaly w jednym aucie (nie moga tylko dzialac rownoczesnie znaczy moglyby ale to juz jest dosc trudne do zgrania i wyliczenia)
    Pozdrawiam
    ps. moze to byc najprostsza instalka z mikserem wtedy tylko trzeba pamietac aby wtryskiwacz od nitro umiescic blizej niz mikser i tyle
  • #22 2366925
    mendelmax
    Poziom 15  
    ok, ale zmniejszasz przepływ i sporo z zysku uzyskiwanego na nitro idzie się *** :)
  • #23 2368105
    Quaki
    Poziom 20  
    kolego czy ty wiesz wogole na czym polega zasada dzialania nitro (podtlenku azotu) bo wydaje mis ie ze nie bardzo jesli nasz gaz ma w sobie okolo 30% wiecje tlenu niz powietrze to naturalnym jest wzrost mocy gdyz wlasnie tlenu jest wiecje i mozesz spalic wiecej paliwa
    Pozatym wlasnie po to sa rozne miksery ( w tym do samochodow o bardzo duzych pojemnisciach ) lub tez isntalki wtrysku paliwa zeby nie przewezac kolektora dolotowego
    Pozdrawiam
  • #24 2377357
    guciofilucio
    Poziom 17  
    sporo ludzi niewie ze sam podtlenek azotu nic nieda on umozliwia spalanie wiekrzej ilosci paliwa ,trzeba wtedy przeprogramowac komputer lub instalowac dodatkowy instrument dostarczający paliwa.Podtlenek i instalacja lpg jest mozliwa a myslałes kiedys o nitro nie z benzyną tylko z lpg jest to mozliwe i czytałem jurz w necie o takich rozwiązaniach
  • #25 2378937
    mendelmax
    Poziom 15  
    Wiem conieco o Nitro i zdaję sobie doskonale sprawę z jego działania. Chodzi mi tylko o to, że przewężając dolot generujemy stratę, którą potem (oczywiście z nawiązką) nadrabiamy nitro. Tylko pojawia się pytanie czy to aby ma sens- trzebaby ustalić straty mocy na mikserze (bo mowa o II generacji, przy wyższych problem znika, o czym sam pisałem) i zysk na nitro. Jako że samo N2O jest dość drogie o ile mi wiadomo, to trzeba policzyć o ile więcej go zejdzie dla danego przyrostu mocy, oraz o ile wydajniejszą instalację trzeba będzie zrobić (koszty) i zestawić to z oszczędnościami możliwymi do uzyskania na LPG (które maleją z racji na ceny LPG). Do tego dożućmy wiek auta które może już nie zrobić wystarczającej ilości kilometrów żeby całość się zwróciła, minimalnie ale zawsze większe zużycie i tak wyeksploatowanego nieco silnika i okazuje się, że owszem da się, ale niekoniecznie warto. Tylko o to chodziło.
  • #26 2378977
    chcesienauczyc
    Poziom 11  
    chcesz sie wiecej dowiedziec wal na www.forum.tkl.pl tak odpowiedza ci kolesie z zastecu a oni znaja sie bardzo dobrze na rzeczy;)
    pozdro
  • #27 2379752
    mokun
    Poziom 12  
    W magazynie GT bylo opisane kilka aut ktore mial i LPG i nitro i wszstko dzialalo ok.
  • #28 2379966
    Quaki
    Poziom 20  
    Co do gazu to faktycznie instalki 1-gen byly raczej mizerne i raczej przeszkadzaly ale juz sekwencje sa bardzo wskazane gdyz mozna zmodyfiokowac ustawienia centralki gazu za pomoca laptopa i softu (rzeczy praktycznie dostepne bez problemu ) co pozwala na przyklad na wzboacenie miezszanki przy zastosowaniu turbiny
    Co do nitro + gaz (rownoczesnie ) to ja osobiscie sie nie podejmuje zaprojektowania takiej instalacji gdyz potrzeba do tego duzo danych i grzebania w sofcie gazu dobrze by bylo miec takze hamownie itp wiec ja osobiscie wole projektowac instalacje z wykorzystaniem benzyny
    Pozdrawiam
  • #29 2381379
    chcesienauczyc
    Poziom 11  
    Quaki masz racje;) wogole jakos bolalo by mnie gdyby do tego autka wlozyl LPG i nitro . jesli chcesz jezdzic taniej to LPG a nie ladowac do autka dwie rozne instalacje pozdrawiam
  • #30 2385640
    FIREWOLF1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To bedzie niezla bomba.Taka akcja sie nie uda.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji LPG oraz systemu nitro (podtlenku azotu) w Audi A4 1.8 125 KM z przebiegiem 180 tys. km, zamieszkałego w województwie opolskim. Użytkownik planuje montaż instalacji LPG z mikserem oraz systemu nitro, chcąc zwiększyć moc do około 170 KM i jednocześnie obniżyć koszty eksploatacji. W odpowiedziach podkreślono, że połączenie LPG i nitro jest technicznie możliwe, ale niesie ryzyko uszkodzenia silnika, zwłaszcza przy wysokim przebiegu. Instalacja LPG z mikserem (I generacja) jest mniej efektywna i może powodować spadek mocy, co nitro miałoby kompensować, jednak takie rozwiązanie jest krytykowane ze względu na straty i komplikacje w układzie dolotowym. Zalecane jest stosowanie instalacji LPG z wtryskiem fazy ciekłej (V generacja), która zapewnia lepszą kontrolę mieszanki i większy przyrost mocy, choć jest droższa. Nitro wymaga odpowiedniego dostosowania układu paliwowego i sterowania silnikiem, w tym map paliwa i ewentualnej hamowni, co podnosi koszty i złożoność. Wskazano, że nitro i LPG powinny działać oddzielnie, z automatycznym przełączaniem na benzynę przy użyciu nitro. Dyskutowano także o alternatywie w postaci silnika TDI, który oferuje ekonomię i moc, choć użytkownik preferuje benzynę. Koszty instalacji LPG szacowano na około 5000 zł, natomiast nitro jest droższe i wymaga specjalistycznej konfiguracji. Podsumowując, instalacja LPG i nitro w Audi A4 1.8 jest możliwa, ale wymaga świadomego podejścia, fachowego montażu i akceptacji ryzyka szybszego zużycia silnika oraz wyższych kosztów serwisu i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA