logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Timer z wykorzystaniem Arduino i wyświetlacza 7 segmentowego MAX7219

NowyGadatek 20 Mar 2023 16:29 783 2
REKLAMA
  • #1 20499709
    NowyGadatek
    Poziom 3  
    Witam
    Mam na stanie wyświetlacz 7 segmentowy MAX7219 (jak na obrazku), Arduino Uno, nano i esp8266. Chcę zbudować timer który odmierzał by czas do pewnego wydarzenia (DD:HH:MM:SS). Czy jest ktoś w stanie podesłać kod do takiego programu? Timer z wykorzystaniem Arduino i wyświetlacza 7 segmentowego MAX7219

Dodano po 4 [godziny] 32 [minuty]:

https://www.brainy-bits.com/post/arduino-countdown-timer-using-the-max7219-8-bits-display
    dosłownie taki sam tylko zamiast HH:MM:SSSS żeby było DD:HH:MM:SS
  • REKLAMA
  • #2 20500538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20501395
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Na pewno nie uzyskasz efektu DD:HH:MM:SS, bo masz kropki na dziesiętne tych ledach. Poza tym użyj ESP8266, jest tam przykład czasu NTP, timer czy RTC po paru dniach może się rozjechać o parę sekund, musi sobie ten czas co jakiś czas sam korygować.
    Do obsługi polecam bibliotekę DigitLedDisplay, przykładowe wyświetlenie ciągu liczb wygląda tak: ld.printDigit(12345678), można przeliczyć konkretną datę na sekundy UNIX, z NTP pobierać aktualną i na ekranie pokazywać różnice przeliczoną na dni ( dni = sekundy/86400 czyli tyle ile jest sekund w ciągu doby), reszta z dzielenia dla doby daje liczbę do wyliczenia godzin (%), itd. A w loop na potrzebę aktualnego odliczania na LCD nawet delay(1000) i liczba sekund--.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA