Dzień dobry wszystkim zainteresowanym, chciałbym wykonać zegar a w zasadzie licznik czasu który po włączeniu od razu będzie odliczał od pierwszej sekundy, przez minuty godziny aż do 9, a właściwie 10 dni. Po tym czasie się zresetuje i będzie liczył od nowa. Ma to wyglądać tak jak na foto i zrobione ma być na siedmiosegmentowych wyświetlaczach LED. Uwarunkowanie jest w zasadzie jedno, koszt (jak najmniejszy). Jako że nie mam doświadczenia, moje pytania są następujące :
1. Jakiego taniego (kilka złotych) mikrokontrolera użyć aby też był w miarę prosty do programowania i nie potrzebował za wiele elementów dodatkowych, typu inne układy scalone itp.
2. Czy mogę liczyć na pomoc w pisaniu programu i uruchomieniu ?
3. Czy może ktoś pracował kiedyś nad czymś podobnym ?
P.S. szukałem w internecie gotowców i podobnych rozwiązań ale: albo nie spełniają założeń, albo są po prostu za drogie.
1. Jakiego taniego (kilka złotych) mikrokontrolera użyć aby też był w miarę prosty do programowania i nie potrzebował za wiele elementów dodatkowych, typu inne układy scalone itp.
2. Czy mogę liczyć na pomoc w pisaniu programu i uruchomieniu ?
3. Czy może ktoś pracował kiedyś nad czymś podobnym ?
P.S. szukałem w internecie gotowców i podobnych rozwiązań ale: albo nie spełniają założeń, albo są po prostu za drogie.