logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMV59T00EU - zmywarka staje w trakcie programu

toolpusher 20 Mar 2023 16:49 2388 15
REKLAMA
  • #1 20499756
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Witam,
    Od pewnego czasu pojawia się ten błąd. Zmywarka myje, śmigła się obracają, pompa pompuje, woda gorąca - nagle zmywarka staje wyświetlacz się zaświeca, tak jakby ktoś drzwi otworzył, lub włączył pauzę. Otwarcie drzwi i ich zamknięcie powoduje dalsza pracę programu, aż do kolejnego wyłączenia. Po nagrzaniu wody zmywarka staje co 3-10minut. Zmywarka leciwa bo ma już kilkanaście lat, ale do tej pory odpukać nie było większych awarii. Błędu żadnego nie wyświetla. Gdzie szukać przyczyny? Myślałem początkowo, że może czujnik zamknięcia drzwi nawala? Nabłyszczacza nie używam, filtr wyczyszczony, wąż odpływowy nie zagięty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20499912
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2656
    Drzwi nie są skrzywione / odkształcone? Popatrz naokoło wnętrza drzwi zmywarki (tam gdzie dolega do uszczelki).
  • REKLAMA
  • #3 20500243
    toolpusher
    Poziom 23  
    Pękła jedna sprężyna. To fakt. Nie skojarzyłem tego. Ale kupiłem i zamontowałem nowe obydwie sprężyny oryginał Bosch czarne takie jakie były oryginalne. Powinno być teraz ok. Poza tym jest do klapy doręcony front meblowy co usztywnia drzwi. Otworzyłem kosz ssący i tam wszystko czyste, wirnik obraca się lekko, czujnik zmętnienia nie zabudzony ale na wszelki wypadek wyczyściłem. Puściłem najkrótszy program kieliszki. Obserwacja jest taka że zmywarka staje jak się woda się zagrzeje czyli na krótkim programie po 8 minutach z 33min. Na długim programie, też mam wrażenie że pralka staje jak się woda zagrzeje. Może być to mylące widomo bo po zagrzaniu już jest cały czas gorąca woda. Ale nigdy to się nie dzieje na początku programu jak woda jest zimna. Wcześniej próbowałem doprowadzic program Eco do końca ale po 10 razie dałem sobie spokój. Potrafi stanąc po 2 min od ostatniego otwarcia drzwi.
  • #4 20500591
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Może być jeszcze winny zamek drzwi ( Link ), ale bardziej podejrzewam, że opadające drzwi ze zbyt dużą prędkością i one się nieco okształciły na dole przy zawiasie. Przez co na górze przy zamku je odciąga.
    Do eksperymentu odkręć śmigło górnego kosza, by wyeliminować pchanie kosza na drzwi - test na pusto bez naczyń.
  • REKLAMA
  • #5 20500846
    toolpusher
    Poziom 23  
    Całkiem prawdopodobne. Ze względu, że przez pewien okres była tylko jedna sprężyna sprawna kilka razy drzwi opadły z dość dużą prędkością. A wzrost temperatury w komorze potęguje naprężenia i odkształcenia. Sprawdzę i dam znać.
    Edit: rozbrałem drzwi i jedna plastikowe łożysko (wsuwka) zawiasu jest uszkodzone. Zobaczymy czy się da kupić jak nie to będziemy kombinować.
    Edit 2: Da się. Jedna szt. wsuwki tylko 50zł!!!
    Edit 3. Naprawiłem to uszkodzone łozysko opalarką na gorąco. Dałem jeszcze dodatkowo kawełk trytytki tak o grubości 1mm. Program krótki się zatrzymał raz. Nawet nie otwierałem drzwi tylko lekko pociągnąłem do góry za uchwyt i zmywarka ruszyła dalej. Więc diagnozę mamy postawioną. Dzięki za naprowadzenie.
  • #6 20506037
    toolpusher
    Poziom 23  
    No niestety pospieszyłem się z oceną zmywarka dalej staje. Wydaje mi się że problem leży z niedoleganiem drzwi po uruchomieniu programu. Zaraz po zamknięciu drzwi dolegają równo na całym obwodzie. Potem ciśnienie wody odpycha drzwi u góry i zmywarka staje. Lekkie dociśnięcie drzwi u góry pomaga. Skończyły mi się pomysły co zrobić. Wymiana zamka pomoże?
  • #7 20506436
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Bez podmiany, nie dowiemy się.
    Można popatrzeć, czy gdzieś w okolicy nie ma do kupienia używanych części lub całej zmywarki z innym uszkodzeniem.
  • #8 20507143
    toolpusher
    Poziom 23  
    A możesz mi powiedzieć jak działa czujka zamknięcia drzwi? Czy to jest zbliżeniowy czy mechaniczny. Czy jest w tym wgłębieniu w drzwiach czy w zamku u góry?
    Tuja jest na przykład czujnik Halla do innej zmywarki -https://north.pl/karta/10015609-czujnik-zamkniecia-drzwi-do-zmywarki,718-RY-1282.html
    Chodzi mi o to czy jak drzwi nie dolegają. Czy trzeba je podnieść czy przyblizyć w stronę komory. Czy są opadnięte czy odciągnięte. CZy można coś podkleić dodać, nadlać klejem epoxy, dokleić, blaszke dołożyć. Coś pokombinować.
  • #9 20507254
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Czujnik jest czujnikiem Halla. Idą do niego 3 przewody. Współpracuje on z zamkiem, który ma magnes (jak otworzysz drzwi, to na górze po środku jest takie wybrzuszenie - tam jest magnes).Zamek jest mechaniczny.
  • #10 20557366
    toolpusher
    Poziom 23  
    Witam ponownie. Wyjechałem do roboty na miesiąc więc temat zapauzował. Ale wróciłem i walczę dalej. Kupiłem nowy zamek bo tamtem się zaciął. Po wymianie okazał się że się wyłamał bo za wysoko podniosłem drzwi bo wchodzły na styk. Teraz z powrotem obniżyłem - szpara jest około 2mm przy zamykaniu. Ale problem pozostał. Drzwi wchodza równo, szpara jest jednakowa przy zamykaniu nie są opadnięte lub zwichrowane chyba że 2mm to za dużo. Brakuje mi pomysłów. Może to wina tego czujnika Halla, że on szwankuje dlatego traci kontakt. Tak sobie siedzałem przed zmywarką w trakcie programu i stanęła na 2s, wyświetlacz się zaświecił i potem sama ruszyła, aż do kolejnego razu gdy stanęła na dobre. I to mnie zastanowiło. Ale popchnięcie delikatne drzwi dalej pomaga. Podciągnęcie do góry też.
  • #11 20557520
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    Może uszkodzony jest hallotron w czujniku zamknięcia drzwi. W zamku jest magnes a hallotron jest naprzeciwko. Czujnik jest oznaczony 0245 na rysunku(do kupienia np. tu: Link
    Zobacz też instrukcję serwisową do podobnej zmywarki i poczytaj jak zdiagnozować poprawność pracy czujnika(door sensor): Link
    Pamiętaj tylko że w Twojej zmywarce wyprowadzenia na czujnik Halla(2 przewody, zwykle żółte) mogą być na innym złączu modułu sterującego niż w tej serwisówce.
    Bosch SMV59T00EU - zmywarka staje w trakcie programu
  • REKLAMA
  • #12 20557596
    toolpusher
    Poziom 23  
    A czy wtedy zmywarka nie zgłaszała by błędu chyba E06? Tak teraz doczytałem z innego tematu - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3590264.html
    Tylko tak myślę głośno czy wtedy to domknięcie drzwi by działało jesli czujnik byłby uszkodzony. Chyba, że sie zawiesza i ruch w kierunku magnesu go odwiesza?
  • Pomocny post
    #13 20557685
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    Błąd E06 będzie jeśli czujnik jest trup lub urwane czy zwarte przewody do niego.
    Poczytaj w internecie jak działa czujnik Halla. Może u Ciebie po prostu z wiekiem czujnik zmienił czułość na zmiany pola magnetycznego o czym mogłaby świadczyć reakcja na zmianę odległości od magnesu czy zmianę temperatury w zmywarce.
  • #14 20557863
    toolpusher
    Poziom 23  
    Czyli co? Jedynym sposobem aby się przekonać jest wymiana czujnika? Bo jeśli to nie pomoże to już chyba tylko złom. Drzwi juz całe kiedyś rozbierałem więc z wymianą nie będzie problemu.
  • #15 20567093
    toolpusher
    Poziom 23  
    Wymieniłem czujnik Halla i bez rezultatu. Poradziłem sobie jak na zdjęciu dopychając blaszką magnes w stronę drzwi i zalałem klejem. Pierwszy raz od dłuższego czasu zmywarka przeszła cały program.
    Bosch SMV59T00EU - zmywarka staje w trakcie programu
  • #16 20580477
    toolpusher
    Poziom 23  
    Tak jak w ostatnim poście instalacja blaszki, która przybliżyła magnes zamka w stronę drzwi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SMV59T00EU, która zatrzymuje się w trakcie programu, co może być spowodowane uszkodzeniem czujnika zamknięcia drzwi lub odkształceniem drzwi. Po wymianie sprężyn i czyszczeniu wirnika, zmywarka nadal staje, co sugeruje, że problem może leżeć w zamku drzwi lub czujniku Halla. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym dociśnięcie drzwi, co czasami pomaga. Ostatecznie wymiana czujnika Halla nie przyniosła rezultatu, ale zainstalowanie blaszki przybliżającej magnes do drzwi pozwoliło na pomyślne zakończenie programu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA