logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taras dobudowany do domu: konstrukcja metalowa, profile 100x100x6mm, HEB100, deski kompozytowe

Oberon 21 Mar 2023 22:00 5184 7
REKLAMA
  • #1 20502111
    Oberon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam,
    Planuje zrobić taras dobudowany do domu jak na rysunku Taras dobudowany do domu: konstrukcja metalowa, profile 100x100x6mm, HEB100, deski kompozytowe

Wymiary mniej więcej około 2m 20cm głębokości 3,5m szerokości i około 1,8max wysokości. Mam zamiar zrobić konstrukcje metalową (stal czarna s235), którą obłoże deskami kompozytowymi.

Przyglądałem się jak są budowane hale itp więc podobnie chce to zrobić ...fundamenty betonowe do tego śruby itp oraz wzmocnienia na łączeniach podobne jak przy halach stalowych.

Zastanawia mnie jedno czy dobrze dobrałem materiały - szczególnie grubości względem wytrzymałości.

Filary chce zrobić z profilu zamkniętego 100x100x6mm do tego dospawana będzie płyta grubości 10mm od dołu mocowanie do fundamentu (lany i zbrojony) oraz druga, do której będzie przykręcony 2teownik heb100. Pomiędzy dłuższymi 2teownikami mam zamiar zrobić jeszcze wzmocnienia stabilizujące - pewnie z jakiegoś 2teownika ale delikatniejszego.

Jakieś uwagi/opinie mile widziane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20502255
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    Konstrukcja nieodpowiednia i niebezpieczna. Podest będzie ważył około 400kg. Średniej wagi jeden człowiek będzie uginac tą konstrukcję nie mówiąc o poruszaniu się jak na trampolinie. Konstrukcja ulegnie "zwichrowaniu". Musisz inaczej rozstawić podpory (przy takiej materiałówce choć wiele to nie zmieni). Stal najlepiej ocynkować.
  • REKLAMA
  • #3 20502768
    Oberon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Hmm myślałem ze taki heb100 na 3m aż tak się nie wygnie przy prawie 10mm ściance myślałem że da radę. Bo rozumiem że to obciążenie jest tu problemem? Jakie zatem propozycje materiału? Z tym rozlokowaniem słupów może być problem gdyż po środku mam okno. Ale jeśli trzeba może jakoś wykombinuje.
    Edit przykładowo znalazłem na internecie przykładowe realizacje i wydaje mi się, że profile są o wiele delikatniejsze niż to co ja proponuję
    Taras dobudowany do domu: konstrukcja metalowa, profile 100x100x6mm, HEB100, deski kompozytowe

Tu kolejna realizacja i też wydaje mi się że konstrukcja o wiele delikatniejsza niż to co proponuję Taras dobudowany do domu: konstrukcja metalowa, profile 100x100x6mm, HEB100, deski kompozytowe
  • REKLAMA
  • #4 20503447
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 174
    Oberon napisał:

Planuje zrobić taras dobudowany do domu jak na rysunku

To mi raczej wygląda na balkon a nie taras. A w takim przypadku konieczny będzie projekt oraz uzyskanie pozwolenia na budowę. Lepiej sprawdź to w starostwie zawczasu, byś nie musiał usuwać samowoli budowlanej przy upierdliwym sąsiedzie.
  • REKLAMA
  • #5 20503553
    ppwielki
    Poziom 27  
    Na pierwszej focie konstrukcja niodpowiednia. Kratownica ma podpory tylko na dwóch belkach. Waży pewnie pół tony, ze śniegiem lub lodem jeszcze więcej, podpory niestabilne. Mimo elementów poprzecznych tej "kratownicy" deski nie mają podparcia na całej szerokości.
    Drugi przykład o wiele lepszy choć kratownica została żle podparta i źle zakończona. W imię wizualnego odchudzenia, podpory podpierają nie kratownicę a tylko dolny element kratownicy. Te skośne podpory to jakiś żart. I ostatni błądy: zastosowanie spawów tam gdzie konstrukcja powinna być skręcana i same spawy, które jako konstrukcyjne nie mogą być szlifowane.

ps. możesz podejrzeć w internecie trawersy, kratownice estradowe, Mają różne obciążenia i to niemałe. Sklonuj. Podpory narożne zobacz. Nie spawaj wszystkiego na sztywno, spawów nie szlifuj bo popękają.
  • #6 20503603
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    collie2 napisał:
    To mi raczej wygląda na balkon a nie taras

Jak najbardziej jest to balkon. Pierwszy szkic nie spełnia wymogów bezpieczeństwa. Musi być albo podpora w środku, albo dłuższe zastrzały ( powyżej 1,2 m ) .
  • #7 20513206
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    ppwielki napisał:
    Na pierwszej focie konstrukcja niodpowiednia. Kratownica ma podpory tylko na dwóch belkach. Waży pewnie pół tony.
    .
    Niezupełnie.Ja tam widzę 4 podpory, które świadczą że jest ich 6.Do tego konstrukcja jest zakotwiona w ścianie.Fakt, kratownicę od spodu warto by było zmodyfikować.
  • #8 20513254
    ppwielki
    Poziom 27  
    palmus napisał:
    ppwielki napisał:
    Na pierwszej focie konstrukcja niodpowiednia. Kratownica ma podpory tylko na dwóch belkach. Waży pewnie pół tony.
    .
    Niezupełnie.Ja tam widzę 4 podpory, które świadczą że jest ich 6.Do tego konstrukcja jest zakotwiona w ścianie.Fakt, kratownicę od spodu warto by było zmodyfikować.
    przeczytaj jeszcze raz to co zacytowałeś. Przecia nie napisałem o ilości podpór tylko o punktach podparcia (środkowe wzdłużne belki wcale nie pracują). Tak się nie robi. A zresztą kogo to dziś obchodzi...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę tarasu dobudowanego do domu z konstrukcją metalową, wykorzystując profile 100x100x6mm oraz HEB100, a także deski kompozytowe. Wymiary tarasu mają wynosić około 2,2m głębokości, 3,5m szerokości i 1,8m wysokości. W dyskusji podnoszone są obawy dotyczące stabilności konstrukcji, zwłaszcza w kontekście obciążenia oraz rozmieszczenia podpór. Użytkownicy sugerują, że konstrukcja może być niewłaściwa i niebezpieczna, wskazując na potrzebę dodatkowych podpór oraz modyfikacji wzmocnień. Zwracają uwagę na konieczność uzyskania pozwolenia na budowę, jeśli taras ma być traktowany jako balkon. Wskazują również na błędy w projektowaniu, takie jak niewłaściwe rozmieszczenie podpór i zastosowanie spawów w miejscach, gdzie powinny być użyte połączenia skręcane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA