logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SSD error - Błąd nieodnalezienia urządzenia rozruchowego

Randoom 22 Mar 2023 16:09 612 6
REKLAMA
  • #1 20503113
    Randoom
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam, przy uruchamianiu komputera pojawia się ten napis
    Bootdevice Not Found
    Please install an operating system on your hard disk.
    Hard Disk - (3F0)
    F2 System diagnostics
    For more information, please visit: www.hp.....
    Dodam że nie za kazdym razem ten komunikat wystepuje tylko co którys raz. Po wcisnieciu spacji przechodzi w:
    HP PC Hardware Diagnostisc UEFI tam wybieram z kilku opcji Exit i system sie laduje do pulpitu logowania. Dysk SSD Goodram 120Gb. Co moze byc nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 20503174
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 771
    W poprzednim wątku pisałeś że jest zainstalowany Windows 7, tak? Czy system był klonowany ze starego dysku, czy od nowa instalowany na tym SSD? Podaj jeśli możesz parametry tego sprzętu. To jest laptop, czy stacjonarka HP?
  • REKLAMA
  • #3 20503341
    Randoom
    Poziom 4  
    Laptop, z WIn7.Pro. z tego co wiem system byl od nowa instalowany na nowy dysk kilka lat temu. Prawie wszystko bylo usuwane jakis czas temu a mimo to ma ponad 90% zajetego miejsca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20503426
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Miałem taki komunikat z jednym HP. Włączyłem Secureboot i wyskoczył taki sam komunikat. Musiałem w biosie wybrać urządzenie rozruchowe z legacy boot order.
  • Pomocny post
    #5 20504105
    ArturJK
    Poziom 39  
    Mksussi125 napisał:
    Włączyłem Secureboot i wyskoczył taki sam komunikat. Musiałem w biosie wybrać urządzenie rozruchowe z legacy boot order.

Dokładnie tak, bo funkcja Secure Boot jest dla UEFI, a Windows 7 zazwyczaj instalowany był w trybie Legacy i rozruch musi być w tym trybie.
    Randoom napisał:
    Prawie wszystko bylo usuwane jakis czas temu a mimo to ma ponad 90% zajetego miejsca.

Jeśli nie masz jakiś ważnych danych skoro wszystko było czyszczone, to najprostszym sposobem było by sformatowanie całego dysku i zainstalowanie od nowa systemu, bo jak pisałem w poprzednim Twoim wątku, dyski SSD zapełnione powyżej 80% bardzo szybko ulegają degradacji. Przy instalacji najlepiej wyłączyć wszystkie funkcji związane z UEFI w BIOS-ie, ponieważ Windows 7 najlepiej pracuje w trybie Legacy.
  • #6 20508051
    Randoom
    Poziom 4  
    Więc zmienilem na Legacy i wydaje sie ze jest juz ok, komunikat sie nie pojawia. Znalazlem sporo plikow tmp. i usunalem je, takze miejsca jest juz wiecej. A co do plikow tmp. mozna je jakoś otworzyc specjalnym programem przeznaczonym do tego? czy wystarczy Word?
  • REKLAMA
  • #7 20508468
    ArturJK
    Poziom 39  
    Pliki tmp. to pliki tymczasowe i są zwykle generowane przez różne programy jako plik kopii zapasowej lub pamięć podręczna. W przypadku plików pamięci podręcznej mogą być generowane automatycznie przez programy którym zabraknie miejsca w pamięci do przydzielenia zadań, więc raczej nic ciekawego w nich nie ma. Można niektóre otworzyć w edytorze tekstu, specjalnego programu dla nich raczej nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas uruchamiania laptopa HP pojawia się komunikat "Boot device Not Found" oraz "Hard Disk - (3F0)", co sugeruje problem z rozruchem systemu operacyjnego. Użytkownik zainstalował Windows 7 na dysku SSD Goodram 120GB, który był formatowany kilka lat temu. Po zmianie ustawień BIOS na tryb Legacy, problem zniknął. Użytkownik usunął również pliki tymczasowe, co zwiększyło dostępne miejsce na dysku. Pliki tmp. są generowane przez różne programy i mogą być otwierane w edytorze tekstu, ale nie wymagają specjalnych aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA