logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop HP 17-cn1053cl - Windows nie widzi nowego dysku SSD Goodram PX500-512-80

scorrpio1 14 Gru 2024 20:52 642 10
REKLAMA
  • #1 21348413
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Laptop HP 17-cn1053cl. Padł dysk ssd goodram PX500-512-80 , po zakupie nowego takiego samego zamontowaniu i próbie postawienia nowego windowsa instalator windows go nie widzi ale w Biosie jest widoczny.
    I tu moje pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy
  • REKLAMA
  • #2 21348443
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1611
    Integracja sterowników z instalką potrzebna.
  • REKLAMA
  • #4 21348549
    scorrpio1
    Poziom 13  
    pidar, to co mi tu wkleiłeś, to właśnie jest wykonywane, i tak jak napisałem, instalator Windows nie widzi dysku. Dochodzimy z instalacją do momentu, gdzie powinniśmy zaznaczyć dysk do zainstalowania Windowsa // zrobienia partycji // ale niestety niewidoczny jest dysk. I w tym właśnie jest problem, zainstalowałem już nawet świeży BIOS, bo myślałem, że może coś tam jest nie tak, ale to nic nie zmieniło.
    Próbowałem też z Windows 10 i jest tak samo.
  • #5 21348643
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Jaki sterownik załadował Kolega w instalatorze systemu?
  • REKLAMA
  • #6 21348734
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    scorrpio1 napisał:
    pidar to co mi tu wkleiłeś to wlaśnie jest wykonywane , i tak jak napisalem instalator windows nie widzi dysku
    Co jest wykonywane? Tam pisze wyraźnie że trzeba sterownik IRST rozpakować i wskazać instalatorowi.
    Inny pomysł dobry czy średni to pobranie obrazu systemu na dany laptop ze strony HP, tylko laptop musiał być kupiony z licencją na system.
    Wówczas będzie od razu działający komputer ze wszystkimi sterownikami i softem od HP.

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

scorrpio1 napisał:
    Padł dysk ssd goodram PX500-512-80, po zakupie nowego takiego samego
    Żelazna konsekwencja padł dany dysk może wadliwa seria czy coś podobnego a Ty kupujesz identyczne, swoją drogą Goodram teraz to ma te dyski takie sobie delikatnie mówiąc.
  • REKLAMA
  • #7 21352634
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Laptop ostatecznie trafił do serwisu , ponoć jest jakiś problem z procesorem mają podać koszt ewentualnej naprawy.
    Moja wiedza i umiejętności informatyczne aż tak głęboko nie sięgają.
    Temat uznaje za zakończony.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
  • #9 21353481
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    scorrpio1 napisał:
    Padł dysk ssd goodram PX500-512-80

Dyski bardzo wadliwe, sporo kończy z usterką "brak detekcji". Warto było zainwestować w coś innego, jeśli nie chcesz mieć za jakiś czas podobnego problemu.
  • #10 21353754
    scorrpio1
    Poziom 13  
    Kolego bednarus3 zanim wstawiłem post to próbowałem usunąć przyczynę mojego problemu i przeczytałem wiele postów o podobnej tematyce jak i zastosowałem się do tych które napisali mi pozostali koledzy , a ponadto napisałem że ten temat jest już zamknięty, tak więc ślicznie dziękuję za kolejne wpisy bo one i tak już nic nie wniosą do dyskusji , tak czy inaczej polecam się na przyszłość.
  • #11 21353923
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    scorrpio1 napisał:
    a ponadto napisałem że ten temat jest już zamknięty

Nie jest zamknięty skoro można pisać. Jeśli chcesz go zamknąć poniżej masz taką opcję, i jeśli problem został w jakiś sposób rozwiązany to należy użyć opcji "rozwiązano"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP 17-cn1053cl, w którym po wymianie uszkodzonego dysku SSD Goodram PX500-512-80 nowy dysk nie był widoczny w instalatorze Windows, mimo że był wykrywany w BIOSie. W odpowiedziach zasugerowano integrację sterowników, w tym sterownika IRST, oraz możliwość pobrania obrazu systemu ze strony HP. Użytkownik zainstalował nowy BIOS, ale problem nie został rozwiązany. Ostatecznie laptop trafił do serwisu z podejrzeniem problemu z procesorem. W dyskusji podkreślono również, że dyski Goodram mogą być wadliwe, co może prowadzić do problemów z detekcją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA