logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wymiana czujnika ciśnienia wody Kocioł Kondensacyjny Brótje

wolan91 23 Mar 2023 13:20 2400 4
REKLAMA
  • #1 20504430
    wolan91
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam ,
    Piec pokazał mi błąd wskazujący na wadliwe ciśnienie lecz było prawidłowe
    Okazało się że to czujnik ciśnienia wody , po odkręceniu cały zalepiony ( instalacja na pex tylko podłogówka 7 letnia )
    Na rynku nie mogłem znaleść identycznego czujnika więc kupiłem podobny

Niestety czujniki różnią się opisami , oryginał ma 0,5 bar down Max 4 bar
    nowy ma 1 bar Up , Max 4,5 bar

ogólnie zakres 1-4,5 bara dla mnie nie był problemem ale nie zauważyłem tego słowa UP / Down
    stary zawór ma 2 złącza C i NO a nowy NC , C i NO i podpinając nowy zawór pod C i NO kocioł nie startuje ale jak podpiąłem pod C i NC wystartował .
    Pytanie czy to będzie działać czy po prostu miałem farta i przy spadku ciśnienia kocioł się nie wyłączy ?
    Załączniki:
    • wymiana czujnika ciśnienia wody Kocioł Kondensacyjny Brótje stary 2.jpg (170.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wymiana czujnika ciśnienia wody Kocioł Kondensacyjny Brótje stary.jpg (108.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wymiana czujnika ciśnienia wody Kocioł Kondensacyjny Brótje nowy czujnik.jpg (53.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20504511
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 588
    Są to ciśnienia załączania i rozłączania.
    Powinny być takie - jakie zaplanował producent kotła.
    Montując nieoryginalne ale przede wszystkim niezgodne ze specyfikacją części - będziesz mógł się pożegnać z wypłatą ubezpieczenia w razie czego.
    Lepiej kup oryginalny.
  • REKLAMA
  • #3 20504630
    wolan91
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    jeśli chodzi o przedziały od 1-4,5 bara to oczywiście wiem o co chodzi i wybrałem świadomie , mam w instalacji zawór bezpieczeństwa na 3 bary a jeśli mi się piec wyłączy na 1 barze to nic się nie stanie , wszystko lepsze niż działanie pieca na zworce ;)
    Zastanawiam sie tylko co oznacza te Set 1 bar up i Set 0,5 Bar Down
  • REKLAMA
  • #4 20506969
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    wolan91 napisał:
    Okazało się że to czujnik ciśnienia wody , po odkręceniu cały zalepiony ( instalacja na pex tylko podłogówka 7 letnia )

Zastosuj płukanie instalacji i zalej nową wodą demineralizowaną + inhibitor korozji.
  • #5 20760013
    raftech-kalisz
    Poziom 1  
    Są to czujniki o różnych charakterystykach działania. Oryginalny zwiera styki od ciśnienia 0,5 bar w górę, a zamiennik rozwiera styki od ciśnienia 1 bar w górę. Dlatego zamiana wyjść NO z NC umożliwiła uruchomienie kotła, jednak przy zbyt niskim ciśnieniu wody czujnik nie zadziała i kocioł się nie wyłączy co może doprowadzić do awarii.
REKLAMA