logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP8266 WebServer: Sterowanie 4 serwomechanizmami przez WiFi

koperplay 25 Mar 2023 07:21 1599 5
  • #1 20507268
    koperplay
    Poziom 3  
    Witam. Czy istnieje możliwość sterowania 4 servami, poprzez WebServer ESP8266? Jeżeli tak, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
  • #2 20508069
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Tak, instalujesz serwer webscocket, na stronie WWW robisz np. suwaki i możesz sobie nimi kręcić serwami. W przykładach chyba nawet jest suwak do sterowania diodami RGB, to znaczy są trzy, trzeba to sobie przerobić na cztery, akurat w jednej zmiennej uint32_t można przesłać cztery bajty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20513549
    koperplay
    Poziom 3  
    Dzięki za pomoc mam jeszcze jedno pytanie wiesz może jak używać Wemos D1 R2 z l293d motor shildem od Arduino
  • #5 20513555
    koperplay
    Poziom 3  
    Wemos z użyciem Arduino motor shield l293d
    Najlepiej Webserver na internecie nie mogłem znaleźć w ogóle takie połączenia Wemos D1 R2 z l293D Arduino shildem kiedyś używałem NodeMCU V3 do kontrolowania kilku serwomechanizmów przez aplikację Blynk ale odkąd ja wyłączyli szukam innych rozwiązań.
  • #6 20514057
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Chyba nic nie wiesz na ten temat, bo nawet nie umiesz zadać pytania. Jak obsługiwać jakiś shield masz tutorial i spis bibliotek do Arduino tutaj.
    Jak Ci ktoś zamknął Blynka to sobie zrób nowego. Blynk z serwerem poza domem pozwala na sterowanie z każdego miejsca, urządzenie łączy się do serwera, Ty się łączysz do serwera i sobie sterujesz. Jak masz urządzenie w domu, jedno, i robisz do tego interfejs przez WWW/HTML to OK, jak jest parę to każde trzeba jakoś przekierować na świat, przekierować porty, w telefonie sobie to pozapisywać co gdzie będziesz miał.
    Spory bałagan.
    Można też zainstalować swój serwer Blynk, apka na telefon jest do zdobycia w wersji takiej, że można wpisać adres swojego serwera. Wtedy wystawiasz w świat tylko ten swój domowy serwer Blynk. Serwer można zrobić na Raspberry pi, starym tablecie/laptopie z WIN (trzeba go wywalić i wgrać jakiegoś linuxa), na terminalu PC z Allegro za kilkadziesiąt zeta.
    Są też inne systemy do automatyzacji domu, Supla https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=5925&start=10,
    ESPhome https://esphome.io/components/servo.html
    Tasmota https://github.com/arendst/Tasmota/discussions/10443
    Nie musisz wymyślać koła, jeśli nie wiesz jak, od razu dostajesz firmware z dostępem przez WWW, trzeba sobie tam tylko wyklikać co chcesz robić, na podstawie tutoriali wygenerować parę linijek skryptu do danej funkcji, zdefiniować który pin do czego.
    Potem można sterować wchodząc do każdego ESP, albo podłączyć je do jakiegoś serwera, np. z Home Assisant i sterować wszystkimi z jednego miejsca.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA