logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic tx-l42et60e - Drgania obrazu, rozwarstwianie się obrazu.

LewusiKxD 25 Mar 2023 23:40 1263 7
REKLAMA
  • #1 20508697
    LewusiKxD
    Poziom 7  
    Witam, jak w temacie. Jestem początkujący i proszę o pomoc.
    Telewizor uruchamia się szybko i normalnie. Od razu po uruchomieniu na ekranie niezależnie od wejścia dochodzi do drgań i rozwarstwień obrazu jak poniżej na filmie. Wejście czy kanał nie ma różnicy. Obraz rozwarstwia się nawet w MENU. zbadałem największe elektrolity (miernikiem) i pojemność jest prawidłowa. Chciałem przede wszystkim, nim zacznę wylutowywać kondensatory i je sprawdzać testerem, dowiedzieć się gdzie zacząć prawidłowo poszukiwania? Może powinienem zacząć od znalezienia matrycy na podmianę? Jeszcze jestem zielony także proszę kogoś z wiedzą o wyrozumiałość. Pozdrawiam.

Dodano po 6 [minuty]:

Zapomniałem dopisać, nie udało mi się znaleźć w bazie schematów plików do tego modelu, pomoc pod tym względem mile widziana.
    Matryca po 30min z lewej strony robi się mocno ciepła (na pewno matryca bo płytka z prockiem jest trochę bliżej środka telewizora).
    Po włączeniu lekkie brzęczenie z prawej strony telewizora (nie z głośnika - sprawdzone).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20509031
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Na tym forum (TV Serwis) napisano > opcja : Szukaj
    * pole w ramce ,prawa strona nad tematami
    Cytat:
    Fraza: rozwarstwienie Szukaj na wybranych forach Znaleziono 69 wyników

1. na OSD masz to samo ?
  • REKLAMA
  • #4 20509068
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    lisek napisał:
    1. na OSD masz to samo ?

* trzeci wiersz, ostatnie zdanie.
    LewusiKxD napisał:
    Obraz rozwarstwia się nawet w MENU.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20509082
    lisek
    Serwisant RTV
    Wyglada na matrycę, ale ten obraz z HDMI ?
    - pokaż na menu (OSD)

możliwe ,że T-con (pcb: 6870C-0450A) dla TX-L42ET60E > pomiary na nim
    Panasonic tx-l42et60e - Drgania obrazu, rozwarstwianie się obrazu. Panasonic tx-l42et60e - Drgania obrazu, rozwarstwianie się obrazu.

Przeczyść tasiemki, złacza od T-con > matrtca
    * plus to samo z tasiemką od main do T-con
  • #6 20509629
    LewusiKxD
    Poziom 7  
    borg77 napisał:

Dobrze kombinujesz. Poza tym, tematów na podwójny obraz w sieci jest mnóstwo.
    Tu sobie ściągnij serwisówkę.
    https://elektrotanya.com/showresult?what=+tx-l42et60e&kategoria=All&kat2=All

Dziękuję za serwisówke, tylko jak znaleźć te punkty pomiarowe z napięciami na płytkach? Nie za bardzo wiem co zrobić z tym...

Dodano po 4 [minuty]:

lisek napisał:
    Wyglada na matrycę, ale ten obraz z HDMI ?
    - pokaż na menu (OSD)

możliwe ,że T-con (pcb: 6870C-0450A) dla TX-L42ET60E > pomiary na nim
    Panasonic tx-l42et60e - Drgania obrazu, rozwarstwianie się obrazu. Panasonic tx-l42et60e - Drgania obrazu, rozwarstwianie się obrazu.

Przeczyść tasiemki, złacza od T-con > matrtca
    * plus to samo z tasiemką od main do T-con

Zaraz wszystko posprawdzam, niestety nie mogę pokazać na OSD ponieważ rozebrałem go trochę w tym momencie :D. Zapewniam że jest to samo na całej długości i szerokości ekranu niezależnie od ustawień i firmware'u. Jestem, tasiemki z wierzchu już czyściłem, zaraz sprawdzę tak jak mówisz na t-con i matrycy :) Nie wiem niestety w jakich punktach robić pomiary, nie chce tego popalić bo mój miernik ma duże igiełki sond pomiarowych :P jesteś w stanie tutaj mi poradzić?

Dodano po 28 [minuty]:

Wszystkie tasiemki posprawdzane, na układzie jest już na pewno czysto. Problem występuje dalej. Zauważyłem że w górnej części ekranu jest jedna linia rozwarstwiona stale około 1-2cm od górnej krawędzi. Matryca?

• #7 20509886
    lisek
    Serwisant RTV
    Pkt na T-con powinny byc opisane
    ale
    patrząc na rozwarstwienie linii poziomych (dwojenie linii obrazu po pionie) i, że masz białe cienkie linie poziome
    * problem w matrycy (możliewe ,że tzw "uszy"> cienkie wąskie płytki z RC ,IC bezpośrednio zlutowane z matrycą)

** zależnie od matrycy (podaj jej nazwę) trzeba izolowac na tasiemkach linie odpowiednie za kolejne sygnaly CKV, STV

dla przykłądu jeden z tematów Link
  • #8 20509897
    LewusiKxD
    Poziom 7  
    Panowie i panewki, sprawdzałem napięcia na tych mini kondensatorkach smd w układzie t-con. Postanowiłem wyciągnąć układ i zobaczyć go od drugiej strony, a tam takie dziwne odbarwienie. Skutek przegrzania? Czy to może kwalifikować układ logiki do wymiany? Jego cena to około 100 zł z wysyłką więc może warto podmienić na sprawny z nowymi taśmami?

Dodano po 2 [minuty]:

>>20509886
    Widziałem na YT u niejakiego Mario ten sposób, będę próbował jutro myślę że dam znać co i jak pod wieczór
    Nazwa matrycy: LC420EUD(FF)(F1)

Opisane Made in Poland.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Panasonic TX-L42ET60E, który po uruchomieniu wykazuje drgania i rozwarstwienia obrazu, niezależnie od źródła sygnału. Po wstępnej diagnostyce, w tym sprawdzeniu kondensatorów, użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących dalszej analizy, sugerując możliwość uszkodzenia matrycy lub układu T-con (PCB: 6870C-0450A). Odpowiedzi od innych użytkowników wskazują na konieczność sprawdzenia połączeń taśmowych oraz pomiarów napięć na układzie T-con. Użytkownik zauważa również odbarwienie na układzie, co może sugerować przegrzanie i potrzebę wymiany. Wskazano również na nazwę matrycy: LC420EUD(FF)(F1).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA