logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XFX - Zasilacz XFX Core PRO 450W (P1-450S-X2B9) i wentylator

Norbas78 26 Mar 2023 14:36 372 11
REKLAMA
  • #1 20509338
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    WItajcie.
    Pacjent to zasilacz Zasilacz XFX Core PRO 450W (P1-450S-X2B9)
    W zupełności wystarczający do komputera w którym pracuje.
    Pojawił się jednak problem z wentylatorem.
    Jakiś czas temu dałem mu kilka kropel oliwy ( nawet nie pamiętam co to było ) bo miałem wrażenie że coś w nim pyka. Potem się okazało, że to nie był wiatrak tylko taki przezroczysty plastik dostawał w zasilaczu wibracji.
    Teraz jednak wyraźnie słyszę, że problem jest już z wiatrakiem. Tak jakby w łożysko ktoś dał kilka ziaren piasku i popukuje i postukuje tym bardziej słyszalnie im większe ma obroty.
    Chcę więc wymienić wentylator na nowy.
    Problem w tym, że wentylator chcę kupić online, a zasilacz jest 300km ode mnie na razie i nie mam jak sprawdzić jego parametrów.
    W sieci nie udało mi się odszukać jaki wentyl tam siedzi. Może ktoś posiada taką informację i podpowie jaki niedrogi ale cichy i odpowiednio wydajny wentylator kupić do tego zasilacza?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20509348
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    XFX - Zasilacz XFX Core PRO 450W (P1-450S-X2B9) i wentylator

2400 RPM
    94 CFM
  • REKLAMA
  • #4 20509495
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Wtyczkę sobie zmienisz, czy koniecznie musi być 2-pin?

Z takich zwykłych 3 pinowych to może BeQuiet 120mm Pure Wings (wersja high speed): https://www.ceneo.pl/76826981
  • REKLAMA
  • #5 20509499
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8191
    Wentylator ma dwa przewody, ale jak włożysz zamiast niego wentylator z trzema przewodami, to będzie też dobrze działał.
    W idealnym przypadku powinieneś kupić taki sam wentylator, albo co najmniej o tych samych parametrach. Wentylator generujący 94 cfm cichy nie będzie. Na szczęście zasilacz mu reguluje obroty.

Jeśli maksymalne obciążenie, które Twój zasilacz obsługuje jest dużo niższe niż jego maksymalne dopuszczalne, to możesz rozważyć cichszy wentylator o nieco niższym przepływie powietrza, np Arctic P12 120mm - ACFAN00118A.

Należy przy tym mieć świadomość, że zasilacz może przy takiej zmianie już nie być przystosowany pod długotrwałe obciążenia w pobliżu jego maksymalnej mocy wyjściowej.
  • #6 20509505
    Norbas78
    Poziom 12  
    CFM 95 kontra 65 nie będzie problemem?

Dodano po 4 [minuty]:

Aktualnie zasilacz działa z mało przewiewnej obudowie i zasila Xeon E5450 + GTX750Ti
    Za kilka tygodni będzie zasilał I3-10100 lub AMD 5500/5600 , karta pozostanie , ewentualnie przybędzie coś w okolicy RX6600/XT
    W tej cały komp pobiera około 100-200W iddle/obciązenie.
    Dojdzie do kompletu przewiewna obudowa bo obecna to 15 letni piekarnik. Wystarczy zdjąć bok i wyraźnie wentylatory zwalniają i temperatury idą o około 7-10st. w dół.
  • #7 20509517
    dt1
    Admin grupy komputery
    Norbas78 napisał:
    CFM 95 kontra 65 nie będzie problemem?

Może być, jeśli zasilacz będzie działał 24h z ciągłym wysokim obciążeniem.

Norbas78 napisał:
    W tej cały komp pobiera około 100-200W iddle/obciązenie.

Trochę przeszacowałeś chyba obciążenie, no ale nawet jak to jest 200W, to nie sądzę, żeby coś się z zasilaczem stało przy zmniejszonym przepływie powietrza.
  • #8 20509528
    Norbas78
    Poziom 12  
    Możliwe, testy robiłem kilka miesięcy temu miernikiem wtykanym między komp a gniazdko.
    W przy normalnej pracy to były okolice 100W. Przy grach około 130-150. Przy OCCT trzymanym około 30 minut potrafiło się zbliżać do 200 o ile mnie pamięć nie myli.
    Pamiętam że drugi komp na I5-10400 + GTX660 pobierał mniej w podobnym zcenariuszu.

A gdybym chciał coś co ma zbliżone parametry do fabrycznej addy by nie mieć stresu jeśli zasilacza użyję w kompie który będzie potrafił wykorzystać jego moc to co polecicie?

Komp działą kilka godzin dziennie, w weekendy dłużej i głównie jakieś gry.
  • REKLAMA
  • #11 20509560
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jest to wersja z łożyskiem ślizgowym i przepływem 80.5 cfm przy 2050 RPM.
    Oczywiście może to być również podróba i tylko naklejka może być od tego wentylatora.
  • #12 20509724
    Norbas78
    Poziom 12  
    Otóż co następuje.
    Wróciłem do domu i pierwsze co to za ten zasilacz.
    Rozebrałem. Okazało się, że na łożyskach jest rdzawa maź o konsystencji gumy. Zapewne wynik zastosowania jakiegoś oleju przy poprzedniej "zabawie".
    Co ciekawe w środku nie siedzi ADDA..a jakiś JAMRON model K.....B1H--R Dual Ball Bearing 12V 0,35A
    Niestety naklejka po środku wycięta więc nie umiem dokładnie zidentyfikować tego wiatraka.
    Przeczyściłem wszystko dokładnie , wykąpałem obydwa łożyska w oliwie do maszyn.
    Po złożeniu do kupy OCCT i ... jest cisza. Nie słychać już żadnych terkotań itd.
    Po 10 minutach delikatnie słychać szum pracy wentylatora ale i inne wentylatory podniosły obroty.
    Teraz córka odpaliła grę i będę obserwował czy się faktycznie udało.
    Mimo wszystko dołożę do tego piekarnika (obudowa) jakiś wiatrak wyciągający powietrze bo w środku dosyć ciepło.
    Ta obudowa ma jeszcze montaż zasilacza na górze bez żadnej piwnicy... no jest z czasów LGA775.
    Dodatkowo że za kilka tygodni będę córce chciał zmienić platformę na nowszą to rozejrzę się teraz za przewiewną obudową z piwnicą na zasilacz. Sama nowa obudowa da dużo na kultury pracy.
    Starsza córka ma obudowę SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black (SPC230) która jest po prostu idealnie przewiewna i czy gra czy tylko używa worda ma po prostu ciszę. Niestety prawie 300zł więc poszukam czegoś tańszego.
    Może znacie jakieś równie przewiewne , ze szkłęm na boku, piwnicą i koniecznie muszą pomieścić chłodzenie 159mm a kosztujące mniej?
    Mam na oku Zalman S2 TG któy kosztuje w okolicach 190zł, tyle że na chłodzenie jest 156mm.
    Znalazłem w komentarzach że Fortis się mieści ale dotyka szkła... więc nie wiem czy to byłby dobry wybór...
    Córki mają chłodzenia Fera3 czyli 155mm o ile się nie mylę, ale warto by było mieć w przyszłości jakiś margines na coś kilka mm wyższego.

PS. OCCT z tego co widzę testuje tylko procesor. Czym najlepiej obciążyć kompa tak by i proc i grafa na raz były testowane pod obciążeniem? Wtedy bardziej miarodajne by były wyniki temperatur itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wentylatorem w zasilaczu XFX Core PRO 450W (P1-450S-X2B9), który wydaje niepokojące dźwięki. Po wcześniejszej interwencji z olejem, okazało się, że wentylator wymaga wymiany. Użytkownik poszukiwał informacji na temat parametrów wentylatora, aby zakupić odpowiedni model online. W dyskusji zaproponowano kilka alternatywnych wentylatorów, takich jak BeQuiet Pure Wings 120mm oraz Arctic P12, z uwagą na różnice w przepływie powietrza (CFM) i hałasie. Użytkownik ostatecznie zidentyfikował wentylator w zasilaczu jako model JAMRON K.....B1H--R, a po czyszczeniu i smarowaniu łożysk, problem z hałasem został rozwiązany. Zasugerowano również poprawę wentylacji obudowy komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA