logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana podświetlenia LED w Audi A4 B9 - analiza schematu, moduł 4 rezystorów, pasek COB 12V

poczciwym 27 Mar 2023 01:36 597 4
REKLAMA
  • #1 20510267
    poczciwym
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

jestem tutaj nowy, więc prośba o wyrozumiałość :) Postanowiłem wymienić białe podświetlenie LED w aucie (Audi A4 B9) na kolorowe, tj niebieskie. W jednym z modułów napotkałem dość zaskakującą dla mnie rzecz, mianowicie na płytce jednej diody znajdują się aż cztery rezystory, dwa równoległe i po jednym na anodzie i katodzie. W jakim celu ich tak wiele? Dla funkcji ściemniania, którą obsługuje moduł BCM? Szczególnie nie rozumiem rezystora między plusem i minusem.

Chciałbym zamienić ten moduł na pasek LED COB 12V 2,5 cm. Czy może jednak powinienem zostawić obok ten moduł z rezystorami obok, bowiem rezystancja między plusem a minusem może mieć znaczenie dla samego sterownika w aucie?
    Podłączałem sam pasek LED COB i działa całkiem dobrze, jedynie przy ustawieniu najmniejszych jasności potrafi nie świecić lub lekko migotać gdzie moduł fabryczny działa idealnie.

Z góry bardzo dziękuję za przybliżenie tematu. Długo szukałem o rezystorach połączonych równolegle ale nie znalazłem oczywistej odpowiedzi :)

Wymiana podświetlenia LED w Audi A4 B9 - analiza schematu, moduł 4 rezystorów, pasek COB 12V

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20510295
    Ilmarinen
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Dodatkowy rezystor jest najprawdopodobniej elementem systemu diagnostycznego tej lampki. Gdy dioda się spali i zacznie stanowić przerwę w obwodzie prąd będzie płynął przez rezystor bocznikujący i spowoduje spadek napięcia na pinie wejściowym moduły sterującego. W module tym znajduje się prawdopodobnie rezystor pomiarowy dzięki któremu można określić prąd płynący przez płytkę z diodą. W tym przypadku prąd kilkudziesięciu mA oznacza sprawna lampkę, prąd w okolicy 2mA oznacza spaloną diodę a prąd 0mA to lampka urwana albo odłączona. Rezystor ten może też służyć do sprawnego wygaszenia diody.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20510507
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6024
    Ten rezystor ma 10kOm to kilkadziesiąt razy więcej niż rezystory szeregowe, stanowi jakieś minimalne obciążenie dla sterownika, rozładowuje pojemności, "pochłania" upływności, może wpływać na to co się dzieje przy najmniejszej jasności i w stanie wyłączonym.
  • REKLAMA
  • #4 20510896
    poczciwym
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. To wiele wyjaśnia.

Miernik potwierdza rezystancję ok. 10,2 kOhm między plusem i minusem modułu, natomiast przy samej diodzie ok. 10,72 kOhm. Czarny rezystor ma ok. 900 Ohm (wylutowałem i zmierzyłem).

Jaką opcję sensowniej wybrać?
    1. Zostawić moduł LED i dodać obok (na + i -) pasek COB
    2. Wylutować diodę żeby moduł nie pobierał większej energii i jednocześnie zostawić rezystor 10kOhm oraz dodać obok pasek COB (nie ma znaczenia czy rezystor 900 Ohm zostanie czy nie?)
    3. Zastosować sam pasek LED COB
    4. Przelutować diodę na niebieską 2835, tylko jakie wtedy zastosować rezystory? Obecna biała to chyba 3528, ale niebieskie tego typu są bardzo słabe
    5. Inne rozwiązanie?

Generalnie zależy mi tylko na zmianie koloru na niebieski. Fabryczne moduły wielokolorowe są jeszcze bardziej skomplikowane, wymagają zmiany instalacji i kodowań, to dość kosztowna operacja której wolałbym uniknąć skoro i tak będę wykorzystywał jedynie niebieski. Tak wygląda moduł wielokolorowy

Pozdrawiam
  • #5 20510958
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6024
    poczciwym napisał:
    Czarny rezystor ma ok. 900 Ohm (wylutowałem i zmierzyłem).
    To raczej będzie dioda zabezpieczająca.

Pisałeś że sam pasek działa źle, więc 3. chyba odpada, 1. pewnie będzie ok jeśli nie przeszkadza ci mieszanie światła białego z niebieskim. 2. pewnie też będzie ok, albo dolutowanie samego przewlekanego rezystora do paska.
    Odnośnie 4. to biała dioda jest tak naprawdę diodą niebieską tylko z luminoforem który zamienia część niebieskiego na inne kolory. Stąd wniosek że mocne niebieskie muszą istnieć, choć wzrok ma w tym zakresie trochę gorszą czułość.
REKLAMA