Witam serdecznie,
jestem tutaj nowy, więc prośba o wyrozumiałość
Postanowiłem wymienić białe podświetlenie LED w aucie (Audi A4 B9) na kolorowe, tj niebieskie. W jednym z modułów napotkałem dość zaskakującą dla mnie rzecz, mianowicie na płytce jednej diody znajdują się aż cztery rezystory, dwa równoległe i po jednym na anodzie i katodzie. W jakim celu ich tak wiele? Dla funkcji ściemniania, którą obsługuje moduł BCM? Szczególnie nie rozumiem rezystora między plusem i minusem.
Chciałbym zamienić ten moduł na pasek LED COB 12V 2,5 cm. Czy może jednak powinienem zostawić obok ten moduł z rezystorami obok, bowiem rezystancja między plusem a minusem może mieć znaczenie dla samego sterownika w aucie?
Podłączałem sam pasek LED COB i działa całkiem dobrze, jedynie przy ustawieniu najmniejszych jasności potrafi nie świecić lub lekko migotać gdzie moduł fabryczny działa idealnie.
Z góry bardzo dziękuję za przybliżenie tematu. Długo szukałem o rezystorach połączonych równolegle ale nie znalazłem oczywistej odpowiedzi
Pozdrawiam
jestem tutaj nowy, więc prośba o wyrozumiałość
Chciałbym zamienić ten moduł na pasek LED COB 12V 2,5 cm. Czy może jednak powinienem zostawić obok ten moduł z rezystorami obok, bowiem rezystancja między plusem a minusem może mieć znaczenie dla samego sterownika w aucie?
Podłączałem sam pasek LED COB i działa całkiem dobrze, jedynie przy ustawieniu najmniejszych jasności potrafi nie świecić lub lekko migotać gdzie moduł fabryczny działa idealnie.
Z góry bardzo dziękuję za przybliżenie tematu. Długo szukałem o rezystorach połączonych równolegle ale nie znalazłem oczywistej odpowiedzi
Pozdrawiam