logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przewód N i uziemienie, jak podłączyć -spot 2 fazy

Miklosz85 28 Mar 2023 16:29 756 16
  • #1 20512676
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    na wstępie chciałbym wspomnieć, że nie znalazłem na forum podobnego zapytania.

Chciałbym kupić lampę firmy Ledhof- spot z 6 reflektorami. Lampa jest 2 fazowa. W suficie mam 4 przewody: neutralny, dwa fazowe i uziemienie. W sklepie internetowym na zdjęciach widać rozmieszczenie przewodów i tak do 3 reflektorów idą przewody z kostką na L,N i uziemienie a kolejne 3 reflektory maja osobne okablowanie z kostka na L,N i uziemienie. Czyli lampa niby jedna a dwa osobne obwody. Jak podłączyć taka lampę? Z przewodami fazowymi nie będzie problemu bo są dwa z sufitu, ale teraz pozostaje kwestia przewodu N który jest jeden w suficie i przewodu uziemiającego który tez jest jeden w suficie. Jakaś podpowiedź?
  • #2 20512683
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    Miklosz85 napisał:
    W suficie mam 4 przewody: neutralny, dwa fazowe i uziemienie.

W suficie masz 2 fazy? Na pewno różne? Ja nie spotkałem się ale może...
  • #3 20512691
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Ok, źle się wyraziłem, 2przewody z napięciem brązowy i czarny L i L1
  • #4 20512710
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1159
    Miklosz85 napisał:
    W sklepie internetowym na zdjęciach widać rozmieszczenie przewodów
    To pokaż te zdjęcia.
  • Pomocny post
    #5 20512721
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    Miklosz85 napisał:
    Ok, źle się wyraziłem, 2przewody z napięciem brązowy i czarny L i L1
    Mozesz połączyc równolegle, jeżeli obie lampy łącznie pobierają poniżej 10A.
  • #6 20512745
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Przewód N i uziemienie, jak podłączyć -spot 2 fazy
  • Pomocny post
    #7 20512751
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    To zdjęcie z którego nic nie wynika. MA być duże , wyraźne. Tak żeby było dobrze widać kostki przyłączeniowe.
  • Pomocny post
    #8 20512757
    DiZMar
    Poziom 43  
    Pan.Kropa napisał:
    Tak żeby było dobrze widać kostki przyłączeniowe.

Takie znalazł w internecie.
  • Pomocny post
    #9 20512762
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    To skąd wie jak są połączone kostki? Po zamieszczonym zdjęciu niewiele można zobaczyć. Może jednak lepszy link. Pewnie zdjęcie da się wtedy powiększyć.
  • Pomocny post
    #11 20512799
    DiZMar
    Poziom 43  
    Miklosz85 napisał:
    Zdjęcia nie można zapisać bezpośrednio

Nie możesz zrobić i wysłać realfoto? :crazyeyes: Poproś dzieciaka z podstawówki. Zrobi super fotki swoim sprzętem i wyśle jak mu powiesz gdzie.
  • Pomocny post
    #12 20512805
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Nie ma żadnego problemu z podłączeniem. N i PE z sufitu łączysz do jednej kostki. Z tej kostki dajesz przewody do drugiej kostki . N i PE będzie wspólne dla obu kostek.

Dodano po 1 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Nie możesz zrobić i wysłać realfoto? P
    Ja myślę że autor jeszcze nie zakupił tej lampy.
  • #13 20512823
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Na wątpię napisałem ze mam zamiar kupić dopiero ta lampę. Wiec jak miałbym zrobić niby Real foto? Myślałeś, ze mam lampę fizycznie u siebie i szukam zdjęć i linków w internecie zamiast zrobić zdjęcie?
  • Pomocny post
    #14 20512827
    DiZMar
    Poziom 43  
    Istotnej informacji nie podałeś a jest ona na tej aukcji:
    Cytat:
    Fabrycznie oprawa jest przystosowana do współpracy z podwójnym włącznikiem. Jeśli chcemy, aby wszystkie żarówki były włączane jednym włącznikiem należy połączyć odpowiednio ze sobą obydwie kostki elektryczne.

Proste podłączenie jak żyrandola czyli dwa obwody włączane niezależnie od siebie podwójnym włącznikiem. Jeżeli tego nie potrafisz to zawołaj kumatego sąsiada a wcześniej zaopatrz się aby miło spędzić po sąsiedzku czas po montażu w trakcie testowania prawidłowego podłączenia. Jeżeli sam będziesz próbował podłączyć to narazisz siebie na negatywne konsekwencje 9porażenie prądem).
    Miklosz85 napisał:
    pozostaje kwestia przewodu N który jest jeden w suficie i przewodu uziemiającego który tez jest jeden w suficie. Jakaś podpowiedź?

N to neutralny i podłączyć do obu kostek a uziemiający (PE do obudowy.
  • Pomocny post
    #15 20513477
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    DiZMar napisał:
    Istotnej informacji nie podałeś a jest ona na tej aukcji:
    Cytat:
    Fabrycznie oprawa jest przystosowana do współpracy z podwójnym włącznikiem. Jeśli chcemy, aby wszystkie żarówki były włączane jednym włącznikiem należy połączyć odpowiednio ze sobą obydwie kostki elektryczne.

Moim zdaniem ta oprawa jest co najmniej "dziwna". Nie spotkałem takich opraw dwu-obwodowych, aby te obwody przyłączane były osobno w przeciwległych końcach oprawy i żeby użytkownik lub instalator musiał prowadzić dodatkowe oprzewodowanie wewnątrz oprawy.
    Co najwyżej przeróbka polegała na założeniu lub usunięciu zworki między L i L' zależnie czy użytkownik chciał sterowanie jedno- czy dwuobwodowe.
    Natomiast przyłączenie N i PE było zawsze jedno, wspólne dla obydwu obwodów i te połączenia były wykonane fabrycznie.
    Oczywiście możliwe jest ich odtworzenie, ale nie mam pewności czy autor sobie poradzi nawet z pomocą forum.
  • #16 20513527
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Tez mi się wydaje dziwne to rozwiazanie w tej lampie. Dlatego zadałem pytanie. Włącznik mam na 2 „pstryczki”. Nie będę przerabiał lampy bo elektrykiem nie jestem :)
  • #17 20513528
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Poszukam innej lampy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia lampy firmy Ledhof, która ma 6 reflektorów i jest dwuobwodowa. W suficie znajdują się cztery przewody: neutralny, dwa fazowe oraz uziemienie. W odpowiedziach forumowicze sugerują, że można połączyć przewody neutralne (N) i uziemiające (PE) w jedną kostkę, a następnie rozdzielić je do dwóch kostek dla reflektorów. Wskazują również na możliwość podłączenia lampy równolegle, o ile łączny pobór prądu nie przekracza 10A. Pojawiają się wątpliwości co do konstrukcji lampy, ponieważ niektórzy użytkownicy nie spotkali się z dwuobwodowymi oprawami, które wymagają osobnego okablowania. Użytkownik rozważa również poszukiwanie innej lampy, ponieważ nie jest elektrykiem i nie chce przerabiać urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA