logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korekta napięcia - 3,3v w zasilaczu ATX, a nie 2,92v

myriusz 22 Lis 2005 03:12 1240 3
REKLAMA
  • #1 2013971
    myriusz
    Poziom 2  
    Witam, mam zasilacz megabajt 350wat. Co w nim wymienić, jaką częsć?, by pod obciązeniem miał powyzej 3v a nie 2,92 co powoduje częste zwisy komputera. Reszta napięć (5v i 12v) są dokładne. Mam na częsci 2 zasilacze 400wat i 450wat. da rade cos z tego zrobić?. Dziękuję..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2015432
    myriusz
    Poziom 2  
    Vitam. Dziękuję za poradę i z niej skorzystałem :D. Posprawdzałem diody i kondensatory, niby wszystko wporządku ale zmieniłem kondensator na wyjsciu 3,3v i 2 kondensatory 333mf-200v na 470mf-200v. Teraz mam juz nie 2,92v a 2,99v i nie wiesza juz komputera, ale to jescze mało. Moze pomogła by wymiana stabilizatora? albo jakiegoś rezystora?. Pozdrawiam
  • #4 2015607
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam :)

myriusz - czy podane przez Ciebie wartości napięć są sprawdzone miernikiem czy może korzystasz poprostu z odczytów czujnika na płycie głównej ? Jeśli są to odczyty z biosu lub z jakiegoś programu pracującego w windows-ie to raczej nie brałbym pod uwagę tych wskazań - są zazwyczaj mało dokładne ( dużo przekłamań ) . W jednym z moich postów pisałem również o wersji zasilacza z dodatkową przetworniczką na tranzystorze MOSFET - jego uszkodzenie powoduje właśnie zaniżenie napięcia 3,3 V ( tranzystor po stronie wtórnej zasilacza umieszczony na radiatorze wraz z diodami dużej mocy ).

Pozdrawiam :)
REKLAMA