logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A40 bootloop na dwóch płytach głównych

zgred125 30 Mar 2023 19:53 819 6
REKLAMA
  • #1 20516516
    zgred125
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Padł mi telefon. To znaczy przestał się uruchamiać wpadł w tzw. bootloopa. Przy próbie uruchomienia w wyświetla logo Samsung i po dłuższej chwili restartuje się i tak w kółko. Spróbowałem uruchomić do menu serwisowego i wykonać reset do ustawień fabrycznych w wipe cachu niepomogło. Wgrałem też najnowszy ROM z strony Samsunga i ODYN poprawnie wgrał soft a telefon na okrągło się restartuje. Pomyślałem, że padła płyta główna i w okolicy trafił się telefon z rozbitym ekranem. Po podmianie płyt głównych problem nie ustąpił. Podmieniłem baterie, tą dolną płytę SUB z USB i podłączeniem do wyświetlacza słowem wszystko co udało mi się pobrać z uszkodzonego telefonu. Koleś od uszkodzonego telefonu zapewniał, że do upadku telefon działał bez problemu nie ma hasła na koncie googla. Co może być przyczyną uszkodzenia ofc poza wyświetlaczem.
  • REKLAMA
  • #2 20517007
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Przełóż z kupionego Samsunga przyciski od power i głośności i daj znać czy to coś zmieniło
  • REKLAMA
  • #3 20518621
    zgred125
    Poziom 11  
    Zamieniałem cały kadłub tam są przyciski wtopione w obudowę i z płytą główną stykają się na takich sprężynkach. Nic nie pomogło. Zresztą od pewnego czasu żeby w kółko nie ściągać i nie zakładać tej ramki to włączam telefon penseta. Dzisiaj jeszcze sprawdzałem telefon na zasilaczu lab. i jak wyświetla logo Samsung to wisi na 138 - 148 mA jak się restartuje to pobiera około 500 mA i wraca na 138
  • REKLAMA
  • #4 20518752
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Pytanie o której płycie mówisz, bo z tego co napisałeś wynika że na obu płytach masz bootloop i pomimo podmiany z dawcy do naprawianego sytuacja się nie zmienia. Spróbuj zrobić flash na płycie dawcy jeśli efekt będzie taki sam to ewidentnie coś zadziałało się też.i u dawcy
  • REKLAMA
  • #5 20518888
    zgred125
    Poziom 11  
    To będzie jednak uszkodzony wyświetlacz. Obie płyty bez podłączonego wyświetlacza się uruchamiają. Po zasilaczu widać, że jak jest odpięty wyświetlacz prąd pływa i coś się dzieje a przy podłączonym wyświetlaczu siada na 138mA. Podłączyłem to wczoraj jeszcze przez USB do kompa i na obu płytach komputer wykrywa telefon
  • #6 20521675
    misiekelk
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Norma we wszystkich samsungach po podlaniu lcd.Wisi na logo .Tylko wymiana lcd go postawi.
  • #7 20522188
    zgred125
    Poziom 11  
    Hehe Teraz juz wiem. Zamówiłem ekran i dam znać jak wymienie. Ciekawi mnie tylko to podlanie. Bo w telefonie nie widać śladów korozji i znaczniki też białe. Jakoś nie przypomnam też sobie w ostatnim czasie żeby telefon miał jakiś mocniejszy kontakt z wodą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung Galaxy A40, który utknął w bootloopie, nie uruchamiając się poprawnie. Próbował różnych rozwiązań, w tym resetu do ustawień fabrycznych oraz wgrania najnowszego ROM-u, jednak problem nie ustąpił. Po wymianie płyty głównej oraz innych komponentów, takich jak bateria i dolna płyta SUB, sytuacja nie uległa poprawie. Użytkownik zauważył, że telefon działa bez wyświetlacza, co sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzonym wyświetlaczu. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzili, że uszkodzenia LCD są częstą przyczyną bootloopów w telefonach Samsung, a użytkownik zamówił nowy ekran w celu naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA