logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana tylnej zębatki na większą w rowerze dziecięcym 16 cali - ułatwienie startu i jazdy

zxczxc2000 30 Mar 2023 20:20 2103 14
REKLAMA
  • #1 20516596
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Sprzęt rower dziecięcy 16 cali, zwykły bez przerzutek, chciałbym aby dziecko szybciej się nauczyło same jeździć. Po przeanalizowaniu roweru doszedłem do wniosku iż przedni suport jest duży, a tylna zębatka strasznie mała, a tym samym dziecku jest ciężko ruszyć. Pomyślałem, że może zwiększę tylny napęd na większą zębatkę oraz zmienię łańcuch na dłuższy. Jak myślicie, zda to egzamin żeby rowerem było lżej pedałować, coś na wzór zmiany przerzutki.
  • REKLAMA
  • #2 20516649
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Myślę, że sprawa nie warta ingerencji. Minie kilka miesięcy dziecko trochę podrośnie i będzie po problemie.
  • #3 20516667
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Miałem ten sam problem. Dziecko wolało rower biegowy bo z tego z pedałami trudno ruszyć. W serwisie założyli większą zębatkę z tyłu. Po jednym sezonie można już było wrócić do standardowej.
  • #4 20517191
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Tylko właśnie nie wiem jak ta tylna zębatka się nazywa, żeby wiedzieć czego szukać.
  • REKLAMA
  • #6 20517210
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    Tylna zębatka nazywa się "zębatka tylna" i akurat w tym przypadku trudno coś innego wymyślić. W zależności od producenta mogą być różne mocowania wewnętrzne, więc przed zakupem trzeba wyjąć starą na wzór. Można też zmienić zębatkę przednią na mniejszą i skrócić łańcuch. Odejdzie wtedy zakup nowego, a na skupach złomu jest co najmniej po kilka różnych rowerów i taką zębatkę można kupić za przysłowiowe piwo. Za dwa piwa można kupić na All... skuwacz/rozkuwacz łańcucha, warto to mieć.
  • #7 20517257
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    To jest coś na wzór dawnego przykładowo wigr
    skladaka czyli ośka, zebatka, hamulec jaka śruba mocująca osłona i nakrętka zabezpieczająca. Wymiana suportu z przodu nie za bardzo bo jest osłona i też jest dość mała żeby jeszcze ją na mniejszą dać
  • REKLAMA
  • #8 20585575
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Pomyślałem sobie że może kupię koło i założę wolnobieg dłuższy łańcuch, dam na dużą zębatkę ale okazuje się że kół 16 cali raczej się nie spotyka
  • REKLAMA
  • #9 20585709
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    Wolnobieg to jak przestajesz kręcić pedałami to jedziesz a one się nie kręcą, ostre koło to nie ma wolnobiegu i pedały kręcą się wciąż razem z kołem. To co w takim razie masz i co chcesz kupić bo kompletne koła 16" to na All można kupić poniżej czterech dych. Może chodziło o przerzutki?
  • #10 20587200
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Teoretycznie tak aby lżej chodziło aby dziecko miało siłę same ruszyć
  • #11 20589582
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Witam, trzeba policzyc zeby tylnej zebatki i dobrac wieksza o 2-3 zeby, to powinno juz dac na tyle duzy 'moment obrotowy' przy ruszaniu - ze szybko sie nauczy ruszac z miejsca.
    Zebatki tylne maja na ogol dwa typy mocowania : w rowerach do lat 70-tych / mialy zebatki tylne wkrecane na piaste na drobnozwojowy gwint / 'prawy' i kontrowane waska nakretka z 'lewym gwintem' / na kluczyk 'pazurkowy'.
    Pozniej - uproscili system mocowania zebatek na piascie i maja zamiast gwintu wewnatrz 3 'wpusty' / klinujace sie na tylnej piascie i sama zebatka utrzymywana jest na piascie drutowym pierscieniem 'Seggera' - podwaza sie go waskim wkretakiem i zdejmuje, a wtedy zebatka spada z piasty.
    Przy dobraniu wiekszej o 2-3 zeby zebatki - moze nawet wystarczyc na dlugosc ten lancuch, ktory jest zamontowany teraz w rowerku [ jesli teraz kolo jest np. mocno 'cofniete w tylnych widelkach' ramy ? ], bo po zamontowaniu wiekszej zebatki - kolo trzeba przesunac 'do przodu', zeby lancuch pasowal / byl tylko lekko napiety [ nie moze byc napiety 'jak struna' - bo daje to duzy opor przy kreceniu pedalami ]. Wszystko zalezy od pewnej wprawy i zdolnosci manualnych.
    Pozdrawiam.
  • #12 20624871
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Ogólnie dałem zębatkę większą o kilka zębów ale myślę że to za mało, jak jeszcze jedna zębatkę zdecydowanie większą i teraz takie pytanie zdecydowanie większa zębatka wpłynie znacząco na możliwość lżejszego poruszania się dziecka na rowerze. W chwili obecnej na płasko jest dobrze ale mała górka i problem nie daje rady. Pytam ponieważ zmiana zębatki wiąże się z zmianą łańcucha ten już nie starczy i dlatego dobrze żebym wiedział że na to sens. Rower 14 cali.
  • #13 20624884
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Ale masz problem. Im większa zębatka na kole w stosunku do tej przy korbie, tym lżej kręcić, ale i wolniejsza jazda. Jaki to problem z kawałka starszego łańcucha dołożyć kilka ogniwek i połączyć to ogólnie dostępnym ogniwem do łączenia łańcuchów, tzw"spinką".
  • #14 20625161
    zxczxc2000
    Poziom 3  
    Fabryczna ma 18 zębów, a chcę włożyć 24. Czy różnica będzie znacząca?
  • #15 20625317
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    zxczxc2000 napisał:
    Fabryczna ma 18 zębów, a chcę włożyć 24. Czy różnica będzie znacząca?
    To trzeba sprawdzić empirycznie, bo (obliczenia na poziomie podstawówki):
    24 - 18 = 6
    6 ÷ 18 = 0,33
    Czy 33% to znacząca różnica? Według mnie bardzo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę tylnej zębatki w dziecięcym rowerze 16-calowym, aby ułatwić dziecku naukę jazdy. Zauważa, że mała zębatka utrudnia ruszanie, a większa mogłaby poprawić moment obrotowy. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym zwiększenie tylnej zębatki o 2-3 zęby oraz ewentualna zmiana łańcucha. Wskazano również na różne typy mocowania zębatek oraz na możliwość zakupu używanych części. Użytkownicy podkreślają, że większa zębatka może ułatwić pedałowanie, ale może również wpłynąć na prędkość jazdy. W końcu, różnica między zębatkami 18 a 24 zębami została uznana za znaczącą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA