logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym tniecie laminat? Jakie narzędzia do cięcia laminatu?

mj_2000 22 Lis 2005 10:38 26320 29
REKLAMA
  • #1 2014397
    mj_2000
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Tzn. czym, żeby wyciąć go ładnie, prosto i zgodnie z założonymi wymiarami?
  • REKLAMA
  • #2 2014455
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Ja uzywam do tego stolowej pily tasmowej. Wszystko wychodzi idealnie. Co do milimetra.
  • #3 2014461
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Sposub tańszy:
    Bardzo cienka tarcza do gumówki a potem wykończenie na szlifierce. Przy odrobinie staranności wychodzi bardzo ładnie.
  • #4 2015519
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Ja tne nozycami do blachy albo takimi duzymi nozycami krawieckimi :D
  • #5 2015562
    juurrek
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    nacinam nożykiem monterskim z obu stron i na krawędzi parapetu łamie wyrównuje papierem ściernym
  • #6 2015758
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Piłką do metalu.
  • #7 2015873
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Gilotyna miedzią do góry, ale ostatnio z braku gilotyny nożyczkami do blachy. Czym lepsze nożyce tym lepszy efekt.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2027626
    hawranek10
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam, przecinam frezem tarczowym o grubości 1mm. Pozdrawiam
  • #9 2027645
    Cistak2005
    Poziom 1  
    Witam. Ja laminat przecinam piłką do metalu.
  • #10 2029818
    plintak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    najlepsza jest gilotyna do blachy, równiutko bez uszczerbień
  • #11 2033137
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    ja również używam zwykłej piłki do metalu :D
  • #12 2033165
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    nożycami lub brzeszczotem.
  • #13 2034080
    leszek149
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Gilotyną do blachy taką coma ok 5kg ale za to z uciętym ramieniem przedłużającym
  • #14 2044375
    marcus1910
    Poziom 11  
    brzeszczotem i nie mam problemów z zachowaniem wymiarów
  • #15 2044473
    maczek271
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    szlifierka kątowa z tarczą do stali wysokostopowych (inox itp.)o grubości 1mm.
  • REKLAMA
  • #16 2044502
    zas
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    nożyczkami do mięsa (kości)
  • #17 2050317
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam, do cięcia laminatu używam zwykłej piłki do metalu. Potem obróbka papierem ściernym i jest git. Jakiś czas temu postanowiłem zrobić przejściówkę SMD-DIP. Założyłem sobie, że wytne laminat na wymiar podstawki DIP (14 pin). Wszystko pięknie pomierzyłem, na płytce przylutowałem scalaka i wyprowadziłem końcówki grubszym drutem, tak aby pasowały do podstawki, a tu du... wycięty laminat okazał się za duży:(. Dlatego piłka do metalu nie nadaje się do takich rzeczy. Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł. Pozdrawiam.
  • #18 2050527
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ja do ciecia laminatu uzywam malej pily tarczowej produkcji niemieckiej zakupionej kilka(nascie) lat temu przez mojego ojca gdy jeszcze prowadzil zaklad elektroniczny. Przycinam tym laminat z dosyc duza dokladnoscia a potem poprawiam pilnikiem. Szczerze mowiac wynik jest nie gorszy niz w firmie ktora zajmuje sie robieniem plytek na zamowienie. Co wiecej, moim zdaniem wynik jest dokladniejszy niz przy zastosowaniu gilotyny (mamy taka w firmie, trzeba dosyc duzo sily, laminat sie przy tym mocno wygina i wogole nie podoba mi sie to rozwiazanie).

No. Ale najlepsze jest to ze w tej pile tarczowej jest zwykly silnik DC 12 wolt ktorego zasilam z trafa 60W z prostownikiem. Moim zdaniem, gdyby komus udalo sie zdobyc sama tarcze to z jakiegos silnika i plyty metalowej po odpowiedniej obrobce zrobi sobie taka szlifierke. Do glowy przychodzi mi silnik z taniej wiertarki z supermarketu (coprawda 220 wolt ale moc i predkosc by chyba wystarczyly). No chyba ze jest to jakis super-hiper niemiecki silnik, ale nie wyglada na taki.

Minusem jest halas, dziewczyna nie pozwala mi ciac w pokoju, musze sie czaic na moment kiedy jej nie ma ;p ;D
    Mam tez wiertarke do plytek, tej samej niemieckiej firmy, przezyla pozar w moim pokoju, jedynie obudowa sie troche stopila ale dziala nadal :D. Wierce nia otwory 0.5 mm ;]

Zalaczam przykladowy projekt wykonany tymi narzedziami... i zelazkiem... dwustronny :>
    Załączniki:
    • Czym tniecie laminat? Jakie narzędzia do cięcia laminatu? 03.jpg (115.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2052879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 2123611
    paxo
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    brzeszczotem...
  • REKLAMA
  • #22 2158117
    zbig73
    Poziom 13  
    rysikiem zrobionym z końcówki wiertła widiowego przylutowanego mosiądzem do kawałka pręta i zaostrzonego. następnie linijka i stół lub parapet.
    " tym samym przyżądem punktuję przed wierceniem"
  • #23 2158435
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Witam!
    Ja tnę płytki wyrzynarką z założonym brzeszczotem do metalu. Wychodzi w miarę dobrze. Potem papier ścierny i łagodzenie krawędzi.
    Pozdrawiam LinX
  • #24 2158829
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    a ju pozostaje przy gilotynce:]
  • #25 2158879
    paw789
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    ja tnę nożycami ( z tych lepszych) do blachy, efekt bardzo dobry, nie muszę nawet wygladzać
  • #26 2291617
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Dobre nożyce do blachy,takie co bez problemu tną cienki papier,idealnie
    tną laminat do 2mm.
    as
  • #28 2301670
    Piotr36
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Kawałek pręta stalowego z przylutowaną na gorąco i dobrze zaostrzoną widią, zarysowanie po obu stronach płytki, krawędź stołu i papier ścierny lub mała szlifierka. Proste i skuteczne - tym bardziej że płytka do metody żelaskowej i tak musi być nieco większa.

Pozdrawiam Piotr36
  • #29 2347119
    pavyan
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Witam!
    Do cięcia dużych kawałków laminatu przy liniale(ale nie tylko, doskonale tnie się tym np. płyty plexi) dobrze jest ten kawałek vidii przylutowany do pręta -osadzonego w wygodnej rękojeści- zaostrzyć podobnie jak jest zaostrzony pewien typ noża tokarskiego, jest to tzw. nóż przecinak, a nie po prostu w szpic.
    Trzeba wyszlifować na ściernicy diamentowej na szerokość ostrza ok. 2-2,5 mm w/g zasad geometrii ostrza takiego noża, każdy tokarz to pokaże albo zrobi.
    Vidia prawie się nie tępi na laminacie, a do innych tworzyw (plexi, PVC) wystarczy ostrze z twardej stali, np. ze starego brzeszczota od piły mechanicznej (grubość 1,6 lub 2,4mm).
    Pozdrawiam, Pawyan.
  • #30 2370691
    Longin_S
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam,

Kiedyś używałem piłki do metalu ale strasznie się pyli. Ponieważ wdychanie zmielonych włókien szklanych nie jest zbyt zdrowe więc zarzuciłem tą metodę.
    Obecnie używam gilotyny lub nożyc do blachy i lekko wyrównuję pilnikiem.

Pozdrawiam
    Longin

Podsumowanie tematu

✨ Do cięcia laminatu stosuje się różne narzędzia, które pozwalają uzyskać proste i dokładne krawędzie zgodne z wymiarami. Najczęściej wymieniane są: piła taśmowa stołowa, piła do metalu, gilotyna do blachy, nożyce do blachy (zwłaszcza dobrej jakości), brzeszczot, nożyk monterski oraz cienkie tarcze do szlifierek kątowych (np. tarcze do stali nierdzewnej o grubości około 1 mm). Cięcie piłą do metalu jest popularne, ale może powodować pylenie i niedokładności przy bardzo precyzyjnych wymiarach. Gilotyna zapewnia równą krawędź bez uszczerbień, jednak wymaga siły i może powodować wyginanie laminatu. Nożyce do blachy dają dobry efekt bez konieczności dalszej obróbki. Cienkie tarcze do gumówek i szlifierki kątowe pozwalają na precyzyjne cięcie, choć mogą generować nieprzyjemne zapachy i pył. Dodatkowo często stosuje się obróbkę wykończeniową papierem ściernym lub pilnikiem w celu wygładzenia krawędzi. Niektórzy używają specjalnie przygotowanych narzędzi z widią do nacinania laminatu, co zwiększa precyzję i trwałość ostrza. W przypadku bardzo dokładnych wymiarów zaleca się unikanie piły do metalu ze względu na ryzyko niedokładności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA