logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cięcie laminatu PCB – jakie narzędzia wybrać do precyzyjnego i bezpiecznego cięcia?

Jakub 1551 08 Mar 2008 14:02 1736 9
REKLAMA
  • #1 4886279
    Jakub 1551
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Kupiłem laminat w sklepie elektronicznym. Jest dosc duży, a takiego nie potrzebuje. Czym najlepiej go ciąc: prosto i bezpiecznie? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4886294
    Rewus
    Poziom 12  
    Ostatnio wycinałem płytkę o wymiarach 5x15cm drobnym brzeszczotem i wyszło mi równiusieńko. Co prawda szlifierką kontową jeszcze nie próbowałem, ale pewnie też da rade, chociaż wtedy chyba lepiej używać cieńszych tarcz.
  • REKLAMA
  • #3 4886533
    szymon1913
    Poziom 19  
    Ocena: 95
    sprubuj ciać gilotyną
  • REKLAMA
  • #4 4886592
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Gilotyną jest najłatwiej ale 1.mało kto ją ma...
    2.nie można ciąć nią laminatu papierowo-cośtam (taki cieniutki1-1,5mm)

Szlifierka to nie jest zbyt dobry pomysł.

Brzeszczot, piłka do metalu jest optymalnym rozwiązaniem.
  • #5 4888701
    Jakub 1551
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Dzięki za porady. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4889086
    befunky
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja przykładam linijkę, nożem do tapet nacinam miejsca łamania po dwóch stronach, a później laminat na blat i uderzasz w niego ręką. Łamie się idealnie w miejsach nacięcia i jest równiutko.

pzdr.
  • #7 4889405
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

Ja laminat przycinam podobnie jak kolega befunky. Z tym, że używam do tego pilnika o zaostrzonej końcówce. Laminat nacinam po stronie miedzi do połowy grubości laminatu. Następnie łamię go na krawędzi stołu.
  • #8 4889803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4890062
    max-energy
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Ja tnę mini szlifierką. Krawędzie wychodzą eleganckie, a poza tym szybko i bez wysiłku
  • #10 4890317
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    proste ciecia tez sie trobi tak : nóż do tapet albo cos ostrego przykładasz jakas prosta listwe, i robisz ryse na laminacie od strony miedzi, powtóz z 2- 3 razy zeby rysa była głebsza i potem wystarczy tylko złamac

Podsumowanie tematu

✨ Do precyzyjnego i bezpiecznego cięcia laminatu PCB polecane są różne narzędzia i metody. Najczęściej sugeruje się użycie drobnego brzeszczotu lub piłki do metalu, które pozwalają na równomierne cięcie. Alternatywnie można zastosować gilotynę, jednak jest ona rzadko dostępna i nie nadaje się do bardzo cienkich laminatów (około 1-1,5 mm). Mini szlifierka kątowa z cienkimi tarczami również sprawdza się dobrze, zapewniając szybkie i estetyczne krawędzie, choć niektórzy uważają ją za mniej optymalną. Popularną, prostą metodą jest nacinanie laminatu nożem do tapet lub pilnikiem o zaostrzonej końcówce po stronie miedzi, a następnie łamanie go na krawędzi stołu lub blatu. Można też użyć nożyc do blachy do cięcia laminatu. Kluczowe jest precyzyjne nacięcie i równomierne złamanie, co pozwala uzyskać proste i bezpieczne cięcie bez uszkodzenia materiału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA