Ostatnio wycinałem płytkę o wymiarach 5x15cm drobnym brzeszczotem i wyszło mi równiusieńko. Co prawda szlifierką kontową jeszcze nie próbowałem, ale pewnie też da rade, chociaż wtedy chyba lepiej używać cieńszych tarcz.
ja przykładam linijkę, nożem do tapet nacinam miejsca łamania po dwóch stronach, a później laminat na blat i uderzasz w niego ręką. Łamie się idealnie w miejsach nacięcia i jest równiutko.
Ja laminat przycinam podobnie jak kolega befunky. Z tym, że używam do tego pilnika o zaostrzonej końcówce. Laminat nacinam po stronie miedzi do połowy grubości laminatu. Następnie łamię go na krawędzi stołu.
proste ciecia tez sie trobi tak : nóż do tapet albo cos ostrego przykładasz jakas prosta listwe, i robisz ryse na laminacie od strony miedzi, powtóz z 2- 3 razy zeby rysa była głebsza i potem wystarczy tylko złamac
✨ Do precyzyjnego i bezpiecznego cięcia laminatu PCB polecane są różne narzędzia i metody. Najczęściej sugeruje się użycie drobnego brzeszczotu lub piłki do metalu, które pozwalają na równomierne cięcie. Alternatywnie można zastosować gilotynę, jednak jest ona rzadko dostępna i nie nadaje się do bardzo cienkich laminatów (około 1-1,5 mm). Mini szlifierka kątowa z cienkimi tarczami również sprawdza się dobrze, zapewniając szybkie i estetyczne krawędzie, choć niektórzy uważają ją za mniej optymalną. Popularną, prostą metodą jest nacinanie laminatu nożem do tapet lub pilnikiem o zaostrzonej końcówce po stronie miedzi, a następnie łamanie go na krawędzi stołu lub blatu. Można też użyć nożyc do blachy do cięcia laminatu. Kluczowe jest precyzyjne nacięcie i równomierne złamanie, co pozwala uzyskać proste i bezpieczne cięcie bez uszkodzenia materiału. Wygenerowane przez model językowy.