logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wzrostem ciśnienia, napełnianiem wody i cieknącym piecem Termet

samirelnkaeib 02 Kwi 2023 14:17 684 3
REKLAMA
  • #1 20520985
    samirelnkaeib
    Poziom 2  
    Mam dosyć spory problem z piecem
    Mianowicie dzisiaj był problem z brakiem ciśnienia , został odkręcony zawór (czarny korek ) aby dopełnić wodę , był problem z zakręceniem go po czym udało się zakręcić ale było słychać jak woda cieknie z pieca i ciśnienie wzrosło do 3.5 bara, spuściłem cała wodę ale teraz woda napełnia się cały czas , musiałem zakręcić główny zawór w domu bo inaczej woda leci cały czas , czarny zawór jest już zamknięty . Co może być problemem ?
  • REKLAMA
  • #2 20521006
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Według mnie problemem nadal jest czarny zawór jak go nazywasz. Pokrętło się obraca a zawór się nie zamyka bo podszedł kamień. Zawór do wymiany, powinny być 2. Jest jeszcze druga opcja że zawór bezpieczeństwa w piecu się zaciął, ale jeżeli piszesz że instalacja się napełnia cały czas to zawór uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 20524538
    samirelnkaeib
    Poziom 2  
    Pytanie ? Czy mogę coś zrobić żeby włączyć wodę w domu tak żeby nie leciało z pieca przed naprawa ? I czy jestem w stanie zrobić to sam rozkręcając piec ?
  • #4 20524967
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Nie podałeś modelu pieca, ale generalnie jeżeli poszukasz instrukcji i zobaczysz gdzie jest podłączona woda do pieca tam gdzie jest napełniana instalacja to sam powinieneś to ogarnąć jeżeli masz jakieś narzędzia i umiesz się nimi posługiwać.

Ja bym to zrobił tak ze odłączył teraz piec od wody, tam gdzie jest napełniana instalacja. To wejście należy zakorkować, ja tak też kazałem zrobić monterowi na taki właśnie wypadek. Zwykły zawór można kupić w każdym hydraulicznym albo budowlanym za parę zł tak na marginesie. A wodę podłączył nie przez piec tylko DWOMA zaworami bezpośrednio do instalacji CO.

Piec możesz pominąć na stałe, nie ma konieczności napełniania instalacji tą drogą.

Pytanie jeszcze na koniec. Czy woda leci z pieca tylko jak ciśnienie wzrośnie do 3,5bar? Nie należy do tego dopuszczać, to jest maksymalne ciśnienie. Przy mniejszym ciśnieniu np około 2,0bar także leci woda z pieca? Jeżeli woda leci przy mniejszym ciśnieniu np około 2,0bar to zaciął się zawór bezpieczeństwa i należałoby go wymienić tutaj proponuję raczej wizytę serwisanta. Jeżeli woda leci tylko przy dużym ciśnieniu powyżej 3,0bar to zrobiłbym jak pisałem wcześniej.
REKLAMA