logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oprawy do żarówki LED T5 1149mm - podłączenie i zastosowanie w hodowli roślin

Plush5000 02 Kwi 2023 14:22 246 10
REKLAMA
  • #1 20520996
    Plush5000
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Zebrałem kiedyś na koniec targów ogrodniczych 8 takich żarówek, co Chińczycy zostawili
    Oprawy do żarówki LED T5 1149mm - podłączenie i zastosowanie w hodowli roślin .
    No i teraz produkuję rozsadę pomidorów a pogoda nie sprzyja. Brakuje mi trochę oświetlenia żeby wszystko ogarnąć. Czy ktoś może podpowiedzieć jak to podłączyć? Czy to 12 czy 230V jak wnioskuję że nie ma oznaczeń +/- jest to 230V, ale jak wziąłem jedną i podłączyłem bezpośrednio do prądu i zwarłem drugi koniec to tylko lekko jarzy.
  • REKLAMA
  • #2 20522339
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1367
    Obecnie standardem są świetlówki zasilane jednostronnie, mają strzałkę i oznaczenia N i L a druga strona jest "ślepa". Mogły się też trafić lampy zasilane dwustronnie ale raczej małe prawdopodobieństwo. Jeżeli tylko się jarzą to pewnie są uszkodzone i z tego powodu zostały ale jeżeli świecą trupim fioletem to są sprawne bo oko ludzkie ma małą czułość w tym zakresie widma i może powstać wrażenie, że rura świeci słabo. Określenie "full spectrum" bywa mylące bo ten pełny zakres obejmuje wyłącznie światło przy którym wydajnie zachodzą procesy fotosyntezy czyli błękit i czerwień ale i to nie jest całą prawdą.
  • #3 20522390
    Plush5000
    Poziom 7  
    Dzięki za zainteresowanie. Ta konkretna jarzy sie jak jarzeniówka z zepsutym zapłonnikiem. Coś tam płynie ale słabo, wydaje mi się że elektroniki brakuje... Jak rozebrałem żarówkę LED to przynajmniej kondensator był, a tutaj jak zaglądam od góry to jakoś nie wydaje mi się że coś tam może się zmieścić. Zepsute też raczej nie są, bo były fabrycznie zapakowane
  • REKLAMA
  • #4 20522464
    bratHanki
    Poziom 39  
    Miejsca wcale mało nie jest. Obecnie drivery mają wymiary niewiele większe niż 10x10x20 mm . Jeżeli diody nie są uszkodzone co objawia się czarną kropką to można naciąć plastikową końcówkę po przeciwnych stronach i delikatnie podważając aby nie stłuc szkła, odkleić i dostać się do drivera. Jeżeli jest uszkodzony to można go zastąpić kondensatorem na 630V o odpowiednio dobranej pojemności i mostkiem diodowym. W rurach 18-20 W diod zwykle było ok. 90 szt. w trzech lub czterech sekcjach połączonych równolegle ta ma 24 waty więc ilość ledów w sekcji, ilość sekcji i sposób ich łączenia może być inny co należy uwzględnić w sposobie liczenia pojemności kondensatora.
  • REKLAMA
  • #5 20523114
    Plush5000
    Poziom 7  
    Nie wiem co za badziew... Mam 22W t8 od tego samego Chińczyka i jest tam normalna elektronika po jednej stronie z transormatorem i kondensatorami elektrolitycznymi, po drugiej duży kondensator wystaje, a tutaj wygląda to tak... Próbowałem podłączać na wszystkie sposoby, aż wreszcie rozebrałem i okazało sie że już zdążyłem upalić rezystory. No to zamontowałem nowe i po oględzinach doszedłem, że to jest dwustronne. Po podłączeniu wrażenie mam że jest to jakieś 3W-5W i za chwilę kalafonie zaczęła dymić więc wyłączyłem. Wziąłem drugą nową żarówkę i to samo. Możliwe że są na 110V?

Dodano po 4 [minuty]:

Oprawy do żarówki LED T5 1149mm - podłączenie i zastosowanie w hodowli roślin Oprawy do żarówki LED T5 1149mm - podłączenie i zastosowanie w hodowli roślin
  • REKLAMA
  • #6 20523663
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ile jest ledów? Czy te płytki to jedna jest w jednej, druga w drugiej oprawce?
  • #7 20523702
    Plush5000
    Poziom 7  
    5x22 LED
    To są 2 strony jednej żarówki.
  • #8 20523751
    bratHanki
    Poziom 39  
    Sekcje łączone równolegle . Co jest na drugiej stronie płytki z dławikiem? Powinien być choćby jakiś jeden element czynny.
  • #9 20523771
    Plush5000
    Poziom 7  
    Tylko to Oprawy do żarówki LED T5 1149mm - podłączenie i zastosowanie w hodowli roślin
  • #10 20523807
    bratHanki
    Poziom 39  
    No to jak mawiał Gustlik, lufa w krzokach.😂 Na tamtej płytce jest mostek prostowniczy a na tej dławik i chyba 2 kondensatory bo diody po co? Na dodatek po obu stronach są bezpieczniki termiczne. Może te lampy miały dedykowane oprawy, w których była cała elektronika ? Spróbuj zasilić przez szeregowy kondensator stały o max pojemności 1µF i napięciu 630V.
  • #11 20523831
    Plush5000
    Poziom 7  
    Te płytki sa takie same z wyjątkiem dławika. Po obu stronach są mostki. Kondensatorów brak...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada żarówki LED T5 o długości 1149 mm, które zbierał na targach ogrodniczych, i ma problem z ich podłączeniem do oświetlenia w hodowli roślin. Żarówki jarzą się słabo, co sugeruje uszkodzenie lub brak odpowiedniej elektroniki. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasilania (230V vs 110V), a także możliwości naprawy poprzez wymianę uszkodzonych elementów, takich jak kondensatory i mostki prostownicze. Użytkownicy sugerują, że żarówki mogą wymagać dedykowanych opraw z elektroniką, a także podpowiadają, jak można je zasilać przez kondensator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA