logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wanna z hydromasażem: identyfikacja spalonego rezystora o nieczytelnych kolorach

Michał20660 03 Kwi 2023 09:23 339 7
REKLAMA
  • #1 20522396
    Michał20660
    Poziom 3  
    Witam mam pewien problem, w mojej wannie z hydromasażem spalił się jeden z resystorów (dostał zwarcia) i problem tkwi w tym że nigdzie nie mogę znaleźć jaki to jest rezystor, żadnych schematów nic nie mogę dostać, a wiem że każdy z rezystorów ma swoje kolory które za coś odpowiadają, przy wylutowaniu spalonego rezystora nie dało się zobaczyć starych kolorów ponieważ był on zwęglony, (jedyne co dostrzegłem to pierwszy kolor to ZŁOTY a ostatni to albo BRĄZOWY albo CZERWONY) może ktoś wie jaki może to być rezystor, niżej dam zdjęcia, dziekuje za odpowiedzi.

Dodano po 3 [minuty]:

Wanna z hydromasażem: identyfikacja spalonego rezystora o nieczytelnych kolorach Wanna z hydromasażem: identyfikacja spalonego rezystora o nieczytelnych kolorach Wanna z hydromasażem: identyfikacja spalonego rezystora o nieczytelnych kolorach
  • REKLAMA
  • #2 20522402
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    Michał20660 napisał:
    spalił się jeden z resystorów (dostał zwarcia)

Rezystor dostał zwarcia? :crazyeyes: :sm31: Nie żartuj.
    Michał20660 napisał:
    pierwszy kolor to ZŁOTY a ostatni to albo BRĄZOWY albo CZERWONY)

Raczej odwrotnie. Na pierwszym miejscu nie ma złotego. Czyli ostatni złoty a na początku brązowy albo czerwony.
    Michał20660 napisał:
    był on zwęglony

Sam z siebie nie zwęglił się. Musi być tego przyczyna np. zwarcie tranzystora, diody bądź innego elementu w układzie.
  • REKLAMA
  • #3 20522411
    Michał20660
    Poziom 3  
    Z tego co mówił mi kolega, płyta dostała za dużego napięcia, czyli ktoś podpiął zasilanie 240v pod kabel od włącznika, ponieważ myślał że jest to główne zasilanie.
  • #4 20522423
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    Przypuszczam że jego wartość była jak tego obok, bo są szeregowo połączone i zdaje się że są wpięte równolegle do włącznika. Raczej nie będzie to jedyna usterka.
  • REKLAMA
  • #5 20522429
    Michał20660
    Poziom 3  
    Zakupię dzisiaj owy rezystor, wlutuję go i zobaczymy co się będzie działo.
  • #6 20522430
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    Jeżeli zaznaczone na czerwono to te same punkty to rezystory są połączone szeregowo i tej samej wartości. Pomiar sprawnego (przegrzany ale nie zwęglony) da odpowiedź co do wartości uszkodzonego.
    Wanna z hydromasażem: identyfikacja spalonego rezystora o nieczytelnych kolorach Wanna z hydromasażem: identyfikacja spalonego rezystora o nieczytelnych kolorach
    Michał20660 napisał:
    Zakupię dzisiaj owy rezystor, wlutuję go i zobaczymy co się będzie działo.

Jeden z tych dwóch zadymi na 99%.
    czesiu napisał:
    zdaje się że są wpięte równolegle do włącznika

Raczej szeregowo każdy z osobna i to miałoby sens.
    Wanna z hydromasażem: identyfikacja spalonego rezystora o nieczytelnych kolorach
  • REKLAMA
  • #7 20522448
    Michał20660
    Poziom 3  
    Tak, są one na płycie głównej z drugiej strony połączone razem na ścieżce, czyli finalnie będzie to ten sam rezystor co obok?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spalonego rezystora w wannie z hydromasażem, który uległ zwarciu. Użytkownik nie mógł zidentyfikować wartości rezystora z powodu zwęglenia, zauważając jedynie złoty kolor na początku i brązowy lub czerwony na końcu. Uczestnicy sugerowali, że przyczyną uszkodzenia mogło być podłączenie zasilania 240V do niewłaściwego kabla. Wskazano, że uszkodzony rezystor może mieć tę samą wartość co sąsiedni, ponieważ są one połączone szeregowo. Użytkownik planuje zakupić nowy rezystor i sprawdzić działanie układu po jego wymianie.
REKLAMA