logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik Junak 901 2011r. 110cc nierówno pracuje i się wkręca: rozrząd, gaźnik, porting głowicy

marcelzmuda100 03 Kwi 2023 09:26 1011 8
REKLAMA
  • #1 20522397
    marcelzmuda100
    Poziom 4  
    Junak 901 2011r. Silnik 110cc po remoncie nierówno pracuje sam się wkręca chodzi trochę jak traktor wymieniałem cały rozrząd (dobrze ustawiony) cylinder tłok pierścienie , w głowicy zrobiłem porting ). Wydmuchałem jeszcze Magneto i iskrownik. na pz19 z dyszami do 110 nie chce odpalić zmieniłem gaźnik na pz22 odpala chwilę pochodzi na wolnych i po chwili sam się wkręca na obroty i odcinać zapłonem trzeba strzela ogniem z wydechu podczas jazdy szarpie . Nie da się jechać , mocno się grzeje nie mam pomysłu co może być nie tak .
  • REKLAMA
  • #2 20523968
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Ocena: 90
    Jak bardzo szybko i mocno się grzeje to sprawdź jeszcze raz dokładnie rozrząd bo często wystarczy jeden ząbek. Co oznacza "z dyszami do 110" i porting w tym egzemplarzu?
  • REKLAMA
  • #3 20529703
    marcelzmuda100
    Poziom 4  
    Wymieniłem głowice na całkowicie nową i nowa świeca , teraz wcale nie odpala nie chce chodzić na gaźniku na którym chodził dotychczas rozrząd ustawiony co do zęba zawory też idealnie ustawione. Jak odpalam na Kopkę to jak by chciał a nie mógł
  • #4 20529778
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 159
    Witam, 'jakby chcial, a nie mogl...' - takie wlasnie objawy 'niemoznosci odpalenia / ciezkiego odpalania, itp.' - daje bardzo opozniony zaplon mieszanki w komorze spalania, jakby iskra pojawiala sie na elektrodach swiecy - duzo po 'ZZ' tloka, niestety.
    A jesli juz odpali - to czasem trzeba do polowy 'odkrecac manetke gazu' - zeby silnik zaczal w ogole wchodzic na obroty...
    Wrecz - 'ksiazkowy przyklad' bardzo poznego zaplonu, trzeba to sprawdzic i poprawic koniecznie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 20530026
    marcelzmuda100
    Poziom 4  
    A jak ustawia się w silniku 152fmh 110cc zapłon ?
  • #6 20533766
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Pytanie który dokładnie masz silnik. Jak z suchym magnetem to:
    Z lewej strony silnika jak zdejmiesz magneto masz cewki. Powinny być na podstawie i na bloku znaki aby ustawić zapłon.
  • REKLAMA
  • #7 20534210
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Chociaż ten silnik powinien mieć zewnętrzny wyzwalacz i nie powinno się dać tego zamontować inaczej niż producent przewidział.
  • #8 20534286
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 159
    Witam, ostatnio bardzo 'modnym' uszkodzeniem zaplonu - jest sciecie klina magneta, a wtedy zaplon moze sie opoznic nawet o kilka mm / 1 cm i silnik ma zaledwie '10 % mocy z instrukcji' - jesli w ogole da sie go uruchomic...
    Czytalem juz nawet o 'zaplonie / w polowie suwu' pracy w takich wypadkach...
    Pozdrawiam.
  • #9 20534302
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Co do ścinania klina to służy on tylko do ułatwienia zamontowania magneta w odpowiednim miejscu przy montażu. Za utrzymanie magneta w miejscu odpowiada osadzenie na stożku i dokręcenie magneta. Tak w ramach wyjaśnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik Junak 901 z 2011 roku o pojemności 110cc po remoncie wykazuje problemy z nierówną pracą, samoczynnym wkręcaniem się na obroty oraz przegrzewaniem. Użytkownik wymienił rozrząd, cylinder, tłok, pierścienie oraz przeprowadził porting głowicy. Problemy z uruchomieniem silnika mogą być spowodowane opóźnionym zapłonem, co objawia się trudnościami w odpaleniu oraz koniecznością częściowego otwierania manetki gazu. Wskazano na możliwość uszkodzenia klina magneta, co może prowadzić do opóźnienia zapłonu i znacznego spadku mocy. Użytkownik pyta o prawidłowe ustawienie zapłonu w silniku 152fmh 110cc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA