logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T410 - Wentylator kręci się przy rozruchu, w systemie nie

OPservator 04 Kwi 2023 11:38 549 9
REKLAMA
  • #1 20524375
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1227
    Pacjent stary Thinkpad T410.

Wentylator kręci się tylko przez chwilę po wciśnięciu rozruchu, w systemie już nie ma opcji, żeby zakręcił - procek dochodzi do 100 i komputer się wyłącza.

Ktoś coś, jakieś rady? Nie mam wentylatora na podmiankę niestety, bo od T470 nie pasuje.

Dodano po 17 [minuty]:

Wentylator po wyjęciu i pod zasilacz lab. kręci normalnie. Rozważam od dużej biedy wpięcie go na stałe pod 5V na płycie.
  • REKLAMA
  • #2 20524416
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    W systemie nie masz zaznaczonej opcji tryb chłodzenia procesora zawsze na pasywny?
    To samo sprawdź w biosie.
  • #3 20524614
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    A jak się go bierze lekko "na pych"? Tuż po włączeniu może być wysterowany pełną mocą, co przełamuje wszelkie potencjalne opory, natomiast już pod systemem rusza delikatnie i jeśli jest opór na osi... Czasami niewłaściwy smar zamienia się w lepiące coś.
  • REKLAMA
  • #4 20524618
    OPservator
    Poziom 39  
    Na pych nie pali, ale z lab. mogę zapodać mu 5V 0.05A i fajnie powolutku kręci bez problemu. Generalnie nie ma oporu żadnego wyczuwalnego. Osobiście celowałbym raczej w usterkę na płycie (EC?) albo gdzieś jakiś brak w software.
  • #5 20524663
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    A czy w tym modelu bez wentylatora będzie "fan error"?
  • REKLAMA
  • #6 20524771
    OPservator
    Poziom 39  
    Po odpięciu wentylatora wyświetla error, tak - sprawdzałem, gdy patrzyłem czy pojawia się napięcie w gnieździe - pojawia się - 5.07 V.

Dodano po 59 [sekundy]:

Ciekawostka - po wypięciu i wpięciu wentylatora w trakcie pracy laptopa wentylator pracuje prawidłowo i prawidłowo reaguje na obroty. Brak ciągłości na żółtej żyle?
  • #7 20524808
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2558
    Programowo idzie włączyć lub wyłączyć wentylator, bawiłem się z tym w Pavilionie. Kwestia dostępu do RAM systemu ACPI w EC, oczywiście w każdym komputerze i wersji BIOS/EC jest inaczej. W Thinkpadzie powinien być program od zarządzania energią i tam widoczna będzie prędkość wentylatora.
    Skoro po odłączeniu i podłączeniu wentylatora przy włączonym laptopie, wentylator zaczyna działać poprawnie to można podejrzewać że jest uszkodzony, albo drobnica przed EC. Mógłbyś jednak sprawdzić czy EC prawidłowo odczytuje prędkość wentylatora, bo może widzi ją kiedy wentylator się nie obraca?
  • #8 20524903
    OPservator
    Poziom 39  
    BANANvanDYK napisał:
    Mógłbyś jednak sprawdzić czy EC prawidłowo odczytuje prędkość wentylatora, bo może widzi ją kiedy wentylator się nie obraca?

Według HWiNFO jak wentylator się kręci to pokazuje prawidłowo ~3500 RPM. W momencie jak przestaje działać jest chwilowy odczyt 0 RPM i momentalnie "skacze" do 65k RPM, a wentylator nadal stoi.
  • #9 20525337
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2558
    Jeśli masz jakiś oscyloskop, to sprawdź jak wygląda sygnał Tacho z wentylatora. Albo coś we wentylatorze się wzbudza generując fałszywy sygnał, albo na płycie głównej jest jakieś uszkodzenie. Chyba że hwinfo pokazuje błędnie.
  • REKLAMA
  • #10 20525958
    OPservator
    Poziom 39  
    BANANvanDYK napisał:
    Jeśli masz jakiś oscyloskop

Niestety nie posiadam, a i moja wiedza elektroniczna w tym zakresie jest mocno ograniczona. Co najwyżej w Koradzie mam możliwość wpięcia pod komputer i programem podgląd.

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdzę jeszcze w BIOS i poszukam takiego ustawienia w systemie, ale z tego co kojarzę w BIOS nie było ustawień wentylatora, jedynie możliwość wyłączenia fan error.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wentylatorem w laptopie Lenovo ThinkPad T410, który działa tylko chwilowo przy rozruchu, a następnie przestaje się obracać, co prowadzi do przegrzewania się procesora i wyłączania komputera. Po podłączeniu wentylatora do zasilacza laboratoryjnego działa on prawidłowo, co sugeruje, że problem może leżeć w płycie głównej lub oprogramowaniu. Użytkownik rozważa podłączenie wentylatora na stałe do zasilania 5V. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, oporu na osi wentylatora oraz sygnału Tacho. Wskazują również na możliwość uszkodzenia wentylatora lub problemów z odczytem prędkości przez kontroler EC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA