logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można myć części plastikowe odkurzacza w zmywarce? Wytrzymałość plastiku.

wslomczewski 04 Kwi 2023 12:46 843 7
REKLAMA
  • #1 20524473
    wslomczewski
    Poziom 1  
    Czy można części plastikowe odkurzacza umyć w zmywarce do naczyń? Czy plastik to wytrzyma?
  • REKLAMA
  • #2 20524501
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 483
    Wytrzyma, nie myłeś plastikowych naczyń w zmywarce?
  • REKLAMA
  • #3 20524559
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2028
    Witam,
    lopr_pol napisał:

niestety ta odpowiedz jest nie pelna, zauwaz ze jest wiele roznych tworzyw sztucznych o roznych wlasnosciach. W efekcie przedmiot po umyciu nie "rozpadnie sie" ale moze byc porysowany czy nawet popekany. W zmywarce wystepuje dosc wysoka temperatura i jej zmiany a tabletki do mycia sa dosc aktywne chemicznie.
    Dalej nie do konca bym sie martwil o samo tworzywo ale o ewnetualne jego pozostalosci jak i to co z niego sie wyplucze w zmywarce, zapewne nie ma atestu do kontaktu z zywnoscia.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 20525020
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    lopr_pol napisał:
    Jakiś miesiąc temu umyłem taką butelkę z tworzywa na zimne napoje. Mycie nie w wersji garnki (60-70°C) ale taki standard (50-60°C) i butelka się skurczyła prawie jak koszulka termokurczliwa. To mnie mocno zaskoczyło bo wiele innych naczyń czy elementów (półki z drzwi lodówki) z tworzyw sztucznych myłem w zmywarce.
    Naczynia mają najczęściej znaczek, że można myć w zmywarce (albo zakaz mycia) ale dla innych elementów raczej bym się takiego oznaczenia nie spodziewał.
    Także to jest "gra losowa" jak Toto-Lotek - są dwa uda albo się uda albo nie uda.
  • Pomocny post
    #5 20525413
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6888
    Wiele tworzyw nie nadaje się do zmywarek. Jedno, dwa mycia często wytrzymają, ale po dziesiątym, pięćdziesiątym może się okazać, że nastąpi destrukcja tworzywa i uszkodzenie elementów.

Osobiście bym nie kombinował.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20525643
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2028
    Witam,
    stachu_l napisał:
    lopr_pol napisał:
    Jakiś miesiąc temu umyłem taką butelkę z tworzywa na zimne napoje. Mycie nie w wersji garnki (60-70°C) ale taki standard (50-60°C) i butelka się skurczyła prawie jak koszulka termokurczliwa. To mnie mocno zaskoczyło bo wiele innych naczyń czy elementów (półki z drzwi lodówki) z tworzyw sztucznych myłem w zmywarce...

ale to nie jest nic zaskakujacego, zauwaz jak butelki sa robione, ogolnie sa rozdmuchiwane w formie czyli tworzywo jest rozciagane, jezeli przekroczyles tzw. Tg czyli temperature miekniecia to tworzywo wrocilo do warunkow wyjsciowych.
    Dlatego wspominalem ze tworzywa sa rozne i nie da sie tego jednoznacznie rozwiazac.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20525689
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 849
    Pytanie jaki to materiał?
    Detergenty oraz sól w zmywarce mogą degradować powierzchnię materiał powodując efekt erozji także w plastiku.
    Mam taki przypadek pudełek na zrywność - mam kilka, z których tez nigdy nie myte w zmywarce sa ciągle jak nowe po ponad 10 latach, a e myte juz nie sa gładkie tylko porowate i szybciej sie brudzą,

Podsumowanie tematu

✨ Części plastikowe odkurzaczy można myć w zmywarce, ale ich wytrzymałość zależy od rodzaju tworzywa. Wiele tworzyw sztucznych może ulegać uszkodzeniom, takim jak pęknięcia czy matowienie, zwłaszcza przy wysokich temperaturach i działaniu detergentów. Użytkownicy zauważają, że niektóre elementy, jak akryl, mogą stać się porowate po myciu w zmywarce. Istnieje ryzyko, że po wielokrotnym myciu, nawet jeśli początkowo nie wystąpią uszkodzenia, materiał może ulec degradacji. Zaleca się ostrożność i sprawdzenie oznaczeń dotyczących mycia w zmywarce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA