logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk SSD GoodRam CX400 wykrywa tylko na chwilę i znika. Odzyskanie danych.

rafalekb19 05 Kwi 2023 13:20 2739 18
REKLAMA
  • #1 20526142
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam
    Dysk GoodRam CX400 ok 6 miesięcy użytkowania. Komputer zwyczajnie się nie mógł uruchomić, zawiesił się na ekranie tapety. Po chwili komunikat o braku bootowalnego dysku.
    Obecnie nie daje się wykryć nigdzie nawet w bios, ale w jednej z dwóch kieszeni po podłączeniu do USB na kilka sekund wykrywa mi prawidłowo dysk, pojawia się cała zawartość partycji ale po dosłownie 5 sekundach ginie dysk. Dysk jest wykrywany w tej konkretnie kieszeni i tylko na jednym komputerze a na laptopie już nie. Obstawiam że padł kontroler.
    Programy do odzyskiwania typu Recuva, PhotoRec itp wcale nie widzą dysku.
    Jest jakaś szansa? Bo przez te 5 sekund widać wszystko co muszę odzyskać.
  • REKLAMA
  • #2 20526499
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    Bezwzględnie wyłącz obsługę funkcji TRIM. Spróbuj wykonać kopię posektorową. Jeśli wystąpią problemy, a prawdopodobnie wystąpią, opisz je na forum. W żadnym wypadku nie dopuść do jakichkolwiek zapisów na tym dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #3 20526763
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Możesz napisać coś więcej jak to zrobić?
  • #4 20526778
    kaleron

fsutil behavior set disabledeletenotify 1
    a potem w DMDE narzędzia->kopiuj sektory.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20527180
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Wykonałem polecenie. Niestety w DMDE nie widać tego dysku. Tzn. widać przez kilka sekund po podłączeniu do komputera ale dzieje się to tak szybko, że nie zdążę nic zrobić i znika.
  • REKLAMA
  • #6 20527311
    kaleron

Sprawdź, jak ten dysk będzie widziany przez MHDD. Nie jestem w stanie Ci obiecać, że da rady to zrobić w domowych warunkach.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #7 20527597
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Niestety. Odpaliłem komputer z Hiren's boot usb i wcale tego dysku nie widać w żadnym narzędziu diagnostycznym HDD. Co prawda w Hiren's nie miałem MHDD ale podobne narzędzia i zwyczajnie wykrywały mi tylko dysk komputera i pena.
  • REKLAMA
  • #8 20527623
    kaleron

Czy jak Ci znika czasem nie przedstawia się jako SATAFIRM S11? Bo to najbardziej typowy objaw dla tego modelu. Tylko wtedy nie powinieneś widzieć danych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #9 20527710
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Czytałem o tym. U mnie nie widać go wtedy wcale. Widać jedynie kieszeń w menedżer urządzeń. Przez te kilka sekund jest widoczny prawidłowo jako CX400.
  • #10 20527714
    kaleron

Wyeliminuj kieszeń - w kopiowaniu nie pomaga, a utrudnia diagnostykę.
    Wróć do MHDD. Nie interesują mnie inne narzędzia, tylko najlepsze, a więc MHDD lub Wiktoria. Coś, co nie pokazuje kontrolek rejestru stanu i rejestru błędów na pewno nam nie wystarczy. Spodziewam się, że SSD się zawiesza, ale potrzebuję to potwierdzić w diagnostyce.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 20528816
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Dysk bezpośrednio podłączyłem w kompie stacjonarnym. MHDD niestety go nie wykrywa w ogóle. Próbowałem w BIOS zmieniać ATA, AHCI, jak i LEGACY i UEFI. Nie ma go. Jak jest podłączony do kompa to komputer dość długo się uruchamia czyli jakby w jakiś sposób go wykrywa pewnie też na chwilę. Bez podłączonego dysku uruchamia się szybko.
  • REKLAMA
  • #12 20528850
    kaleron

Powinno być legacy i dysk podłączony jako Master. Patrzyłeś na kontrolki rejestru stanu? Spodziewam się święcącej "BUSY". Na to wskazuje też zachowanie przywieszającego się przy starcie komputera. Najprawdopodobniej poleciało oprogramowanie układowe, ale w domowych warunkach może być ciężko dokończyć diagnostykę.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 20528889
    rafalekb19
    Poziom 10  
    busy swieci się na zielono. W pierwszym oknie mam 3 porty do wyboru. Na wszystkich trzech portach jest tak samo. Nie widać dysku. Dysk jest podłączony do SATA O. poza nim jest tylko CD-ROM do SATA 1. Na SSD nie można wybrać trybu master/slave bo nie mają zworek z tego co wiem prawda?
    Załączam foto.
    Dysk SSD GoodRam CX400 wykrywa tylko na chwilę i znika. Odzyskanie danych. Dysk SSD GoodRam CX400 wykrywa tylko na chwilę i znika. Odzyskanie danych.
  • #14 20528896
    kaleron

Ale podłączasz po SATA, gdzie w trybie IDE/Legacy poszczególne porty emulują Master/Slave. Nie ustawiasz tego zworkami - decyduje podłączenie do określonego portu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #15 20529255
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Ok rozumiem. Wiec podłączony jest do SATA 0 wiec chyba ok.
  • #16 20529274
    kaleron

Tak - jak nie masz czegoś wyjątkowo dziwnego, SATA0 w trybie Legacy powinna być traktowana jako Master.

Żeby dostać się do danych trzeba:
    - wyprowadzić SSDka ze zwisu,
    - załadować mu tzw. loader - mikrokod pozwalający na pracę z oprogramowaniem układowym,
    - skorygować błędy, prawdopodobnie odbudować translator - moduł oprogramowania układowego tłumaczący adresację LBA na wewnętrzną fizyczną adresację nośnika,
    - skopiować dane na coś innego,
    - ew. skorygować błędy struktury logicznej.

Jakieś PC-3000 by się przydało, bo przy dynamicznej randomizacji wariant z wylutowaniem pamięci wiąże się z bardzo trudnym procesem dekodowania zawartości - to ostateczność na wypadek braku możliwości jakiejkolwiek komunikacji przez kontroler.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #17 20529637
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Jeśli mogę to zaproponuję bardziej przyziemny sposób. W diskparcie wyłączenie automatycznego montowania woluminów i wtedy podłączenie dysku przez adapter USB. System nie będzie nic wtedy robił na dysku (nie będzie przeszkadzał) i może będzie można pracować w DMDE.
    Jak uda się zacząć robić kopię posektorową to nawet jak po jakimś czasie się zawiesi to można go podpiąć ponownie i jechać dalej.
  • #18 20529717
    kaleron

rafalekb19 napisał:
    MHDD niestety go nie wykrywa w ogóle

rafalekb19 napisał:
    komputer dość długo się uruchamia

To wskazuje, że problem ne jest związany z montowaniem partycji, a występuje na wcześniejszym etapie inicjalizacji. Spróbować warto, bo to dużo nie kosztuje, ale ze świadomością, że sukces jest mało prawdopodobny.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #19 20626703
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Niestety pozostaje tylko serwis. Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD GoodRam CX400 przestał być wykrywany przez komputer, z wyjątkiem krótkiego okresu po podłączeniu przez USB, kiedy to dane były widoczne przez kilka sekund. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie kontrolera. W odpowiedziach sugerowano wyłączenie funkcji TRIM, wykonanie kopii posektorowej oraz użycie narzędzi diagnostycznych takich jak MHDD. Problemy z wykrywaniem dysku mogą być związane z błędami w oprogramowaniu układowym. Użytkownik próbował różnych ustawień BIOS, ale dysk nie był widoczny. Ostatecznie, po wielu próbach, użytkownik stwierdził, że konieczna będzie pomoc serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA